Op 28 april is het in het Paard tijd voor The Hague Metal Fest. Op dit Haagse metalfestival staan er internationale namen als Human Error (UK) en Astorat (PL). Organisator van dit festival, Max Hendriks, heeft zelfs Bodyfarm als headliner naar het Haagse metalfestival gehaald. The Hague Metal Fest is de opvolger van het succesvolle Metalcon, wat hoge verwachtingen met zich meebrengt.

De bar is al redelijk druk, er staan wat metalheads met een biertje in hun hand te wachten op de eerste band. De dresscode is zoals elk metalfestival dat betaamt zwart of een spijkerjack met patches.

Modus Operandi is de openingsact van de avond, zij trappen The Hague Metal Fest af. Het gitaargeweld komt je meteen tegemoet in het eerste optreden van de Haagse death metal formatie. Met de agressieve, diepe grunts van zanger Dennis Kuiper is de toon van de avond gezet. De band brengt meteen een typische slamming death metal geluid met zwaar vervormde gitaargeluiden en zware grunts. Modus Operandi speelt hun eerste single ‘Prime’ met volle overgave. Een goede warming-up voor de rest van dit festival 

Human Vivisection

België wordt vertegenwoordigd door de brutal slamming death metalband Human Vivisection. De Belgische band begint vol gitaaragressie aan hun set. Het publiek is helaas wat lauw en is weinig enthousiast, er staan her en er wat metalheads rustig mee te bangen. Het lijkt even alsof de band een warrig moment heeft, de zanger kijkt om zich heen naar de andere bandleden. Wat de verwarring veroorzaakt is niet duidelijk maar onverstoorbaar beuken de gitaristen verder hun metalriffs.

Hoewel er een oproep komt van de zanger voor een moshpit blijft het publiek timide. Human Vivisection heeft in dit optreden helaas geen klik met het publiek en een moshpit blijft uit tijdens deze show.

Astarot @ The Hague Metal Fest 2018

Astarot

Astarot is een Poolse slam death metal formatie met een neusje voor slechte humor. Dat blijkt maar uit hun songtitels zoals ‘Public Masturbation’ en ‘Consume your guts’. Zelf omschrijven ze hun muziek als ‘Polish Slam Brutal Sickness’.

Er staat al wat meer volk in de zaal en er is veel interactie met het publiek. ‘Come on motherfuckers!’ wordt er door de leadzanger Sztajfenzzio Pimpecki geschreeuwd om het publiek wat op te jutten. De drummer Vincenzzio Sujcki weet melodieën in de drumpartijen te brengen. Astarot sluit uiteindelijk af met ‘Human Kebab’, een favoriet van het publiek.

Apophys

Apophys wordt lovend aangekondigd, met een verwijzing naar de recensies op het online platform Metal Injection. De band maakt de lovende recensies waar door meteen energiek met melodieuze riffs te beginnen. Ze worden geprezen om hun technieken en dat blijkt ook uit hun show met de strakke riffs en stevige dubbele bass drumpartijen. Ze maken met hun brute, technische death metal de recensies waar.

‘We gaan een feestje bouwen!’, brult zanger Kevin Quilligan. Als antwoord krijgen ze de ‘horns up’ van het publiek. Met als afsluiter ‘Deadlock’ bangt publiek in extase mee op de maat.

The Modern Age Slavery @ The Hague Metal Fest 2018

The Modern Age Slavery

Tegen de tijd dat The Modern Age Slavery (IT) op mag is het publiek al warm en klaar om te moshen. Met invloeden als Cannibal Corpse en Decapitated kun je niet anders verwachten dan dat het een duistere show wordt. Gehuld in een zwarte hoodie komt zanger Box het podium op. De band is in 2007 opgericht en heeft al heel wat jaren podiumervaring.

The Modern Age Slavery is een geoliede machine dat is duidelijk te merken aan het optreden en de bandleden vullen elkaar naadloos aan. De gitarist Cocco grunt mee als tweede stem in ‘Vile Mother Earth’. De band is woest en enthousiast wat neerslaat op het publiek, dit is de eerste band van de avond waarbij er wordt gemosht in het publiek.

Human Error

Human Error (UK) brengt ons slamming death core, met ex-leden van de band Arcania behouden ze hun brute death metal geluid. De screams van Luke Griffin maken het optreden typerend voor deathcore.

De zaal is nog steeds gevuld met agressie en Human Error draagt een steentje bij. Bij het nummer ‘Encrusted with Filth’ ontstaat er een heftige mosh waarbij een groene opblaas krokodil door de zaal vliegt. Voorin de zaal ontstaat er complete chaos.

Bodyfarm

Voor een volle zaal begint Bodyfarm met de klassieker ‘The Dark Age’ van het album ‘Battle Breed’ uit 2015. Nu drie albums verder staan ze als headliner op The Hague Metal festival. Bodyfarm is een oldschool death metal formatie uit Amersfoort. De band maakt met zijn vertrouwde black/death metal invloeden de verwachtingen van het publiek waar.

Dit is waar het grootste deel van de bezoekers op heeft gewacht, en het publiek werd hoe later op de avond hoe baldadiger. Zanger Thomas Wouters besteedt nog wat aandacht aan zijn overleden tante, die op die dag is gecremeerd. Ondanks dat tragische gebeuren maakte de band het optreden ouderwets bruut.

Gorefunest

Voorafgaand aan Gorefunest wordt er nog een aankondiging gedaan. Een primeur, de band Bleeding Gods staat volgend jaar op The Hague Metal Fest.

Het meeste publiek is helaas al naar huis vertrokken. De enkeling die er nog staat is er voor de nostalgie. Terug naar 1993 toen Gorefest zijn hoogtijdagen vierde. De tribute band onder begeleiding van een groepje studenten van de Metal Factory uit Eindhoven speel een paar klassieker zoals ‘Confessions of a serial killer’ als afsluiting van het festival.

Succesvolle eerste editie

Met Metalcon als voorloper zijn de verwachtingen voor The Hague Metal Fest hoog. De organisator Max Hendriks heeft natuurlijk geprobeerd om de verwachtingen waar te maken. Met Bodyfam als headliner is dat gezien de opkomst gelukt. Enig puntje van kritiek is dat het festival diversiteit in metalgenre miste, los daarvan is de eerste editie een succes. Op naar volgend jaar.

 

 

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl

Bodyfarm @ The Hague Metal Fest 2018