Sinds 2012 is het vaste prik op The LIFE I LIVE; de Skooltainer. In de groene zeecontainer zetten bandjes als The Stangs (toen nog Mustangs), The Navigators en Crystal Water hun eerste stapjes op een groot festival. De organisatie was de eerste jaren in handen van Bart Lybeert (Vuigtuig) die het stokje daarna overgaf aan Koen Herfst. Toen die laatste er een jaar later mee ophield zagen Remco Visker en Janneke Nijhuijs hun kans schoon. Aan de vooravond van The LIFE I LIVE spreken wij hen over de Skooltainer en wat er nu anders is.

 

 

 

 

“Bart is de geestelijk vader van het Skooltainer-traject, hij heeft het opgezet en er jaren aan gewerkt,” begint Remco. “Wij zijn heel blij dat wij nu aan de beurt zijn om er onze draai aan te geven.” Het tweetal is al sinds het begin betrokken bij de Skooltainer, Remco als presentator, Janneke als coach en begeleidster, zodoende hebben ze allebei de ontwikkelingen van het podium van dichtbij mee mogen maken.

“Toen ik hoorde dat de organisatie van het podium dit jaar nog onbemand was heb ik direct Janneke gebeld en hebben wij gelijk gesproken met het festival.” Remco en Janneke zijn niet onbekend met talentontwikkeling, allebei zijn ze naast hun eigen muzikale carrières coach bij Ready To Play en geven ze ook workshops voor muziekopleidingen door het hele land.

Schoolbandjes

Een van de grootste veranderingen die is doorgevoerd, is de ommezwaai die gemaakt wordt van ‘schoolbandjespodium’ naar een volwaardige toevoeging aan het festival. “Het ding is dat je wel gewoon op The LIFE I LIVE staat, één van de grootste festivals van Den Haag,” zegt Remco. “Het uiteindelijke doel is: we het niveau hoger willen hebben, de aandacht breder willen maken en de artiesten gemotiveerd willen houden. In het verleden zijn er bandjes geweest die enkel en alleen voor een optreden op de Koningsnacht bij elkaar kwamen en er eigenlijk een beetje met de pet naar gooiden. Dat willen we niet meer.”

Om de kwaliteit van de acts te kunnen waarborgen is er gekozen voor een nieuwe insteek. De netwerken van de organisatoren werden aangeboord en overal werd gekeken of er nog talentvolle artiesten waren om te benaderen. “We hebben dit jaar aan GUAP en ikwillerendraaien.nl gevraagd of zij ook artiesten konden aanleveren, bij GUAP was er nu helaas niks dat aan de eisen voldeed, maar we sluiten nu wel af met een DJ,” aldus de organisatoren. “We willen er een afspiegeling van de Haagse muziekscene van maken, er is gewoon meer dan enkel rockbandjes.”

Death By Oxygen - Life I Live 2014

Coaching

Voorgaande edities van de Skooltainer was er ook al een kort coachingstraject bij het optreden inbegrepen. Er werd een persfoto gemaakt en de acts kregen een aantal tips van professionele muzikanten. “Dat is nu niet heel anders. De bands krijgen nog altijd van professionals begeleiding en tips, maar we hebben nu voor elke act een professionele coach gezocht die goed bij de act past,” vertelt Remco. “Omdat een aantal van de bands nu iets verder is dan in de vorige edities is het belangrijk dat de coach tips kan geven die de band op dit punt in hun carrière verder helpt.”

Wel ligt, volgens de organisatoren, de nadruk bij de nieuwe manier van coachen niet op het schoolse aspect. De coach is niet iemand die als een leraar voor de klas staat en uitlegt hoe een band op een podium moet staan. “Iedere band heeft baat bij een coach, iemand die van buitenaf op de details let. Grote bands als Foo Fighters en Queens Of The Stone Age gaan ook de studio in met een producer die, naast het opnemen van de nummers, ook kijkt naar of er een riffje of zanglijntje anders kan. Daarnaast wordt er op dat niveau achter de schermen natuurlijk zoveel uitbesteed aan professionals die niet-musicus zijn, zoals management, promotors, boekers, choreografen, licht- en soundtechnici en stylisten,” stellen de organisatoren. “Als opkomend artiest doe je alles zelf en een extra stel ogen en oren die je kunnen supporten in je ontwikkeling is nooit een overbodige luxe.”

Om deze reden zijn Pat Smith, Kit Carrera, Wieger Hoogendorp, Jaap Wiewel en nog een aantal anderen benaderd om de acts zo goed mogelijk voor te bereiden op de shows. “Die workshops werden gegeven op verschillende locaties, zoals Haags Pop Centrum, Musicon, Carrera’s Muziekatelier en Rockit, maar ook in de eigen werkplekken of studio’s van de coachende musici. Daarmee stimuleren we netwerkverbreding voor de bands, een bredere kijk op hoe en waar professionele musici graag te werk gaan in eigen stad. Ook heeft Bart Lybeert een workshop gegeven in visie, bandkarakter en mediatraining. Het is goed om te zien dat hij nog steeds zo nauw betrokken blijft bij het traject.”

Made in Stock @ Skooltainer, Life I Live

Talent

Volgens de organisatoren is er heel veel talent in de stad te vinden maar moet dat talent goed begeleid worden. “We zijn daarom heel erg dankbaar dat er zo veel media-aandacht is geweest voor de Skooltainer. Daarnaast is de organisatie van The LIFE I LIVE heel behulpzaam geweest, zij doen dit omdat ze het belangrijk vinden om, naast de acts die al bekendheid genieten, ook het aanstormende talent een plek te bieden op het podium dat zij hebben gecreëerd voor de stad.”

Dit zorgt er voor dat Visker en Nijhuijs er op gebrand zijn dat iedereen het traject serieus neemt. “Wij vinden het heel tof om te zien dat zowel de bands als de coaches zo goed meegewerkt hebben. We krijgen van alle kanten positieve reacties. De coaches zijn onder de indruk van de kwaliteit en de bands hebben er baat bij. Dat is voor ons heel dankbaar.”

The Stangs in 2013 - Skooltainer

Bands in de Skooltainer

  • No Justice
  • Get The Funk Outta My Kitchen
  • New Dosis Audio
  • Garden Mum
  • James Burki
  • VXUY
  • Banana Savannah
  • DJ Mariposa

Op donderdag 26 april staat de Skooltainer weer op The LIFE I LIVE, op het buitenhof.

 

 

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl