Een weekend Rewire is een reis zonder grenzen. Eerst: een donkere kelder waar geluid dat buiten ieder referentiekader valt het publiek murw maakt. Later: een ruimte waar een groep duidelijk zeer begaafde muzikanten alle regels die ze hebben geleerd overboord gooien om zichzelf in alle vrijheid te uiten. In de foyer van een theater volgt dertig minuten noise waarin je alles kan horen wat je wil of waarvan je langzaam gek wordt om uiteindelijk in een zaal met flikkerende lichten en pompende beats volledig los te kunnen gaan.

Glice & Dieter Vandoren @ Rewire

Kepla @ Rewire

Niet alleen muzikale grenzen worden overschreden. Vorig jaar kwamen bezoekers van Rewire uit 35 landen. De programmeurs zoeken over de hele wereld naar de juiste artiesten. Op de zaterdag van Rewire maken we een reis langs verschillende landen om te kijken of avontuurlijke muziek locatiegebonden is, of dat muziek grenzen overstijgt.

We beginnen in de buurt. De kelder van The Grey Space is nauwelijks verlicht. Het duo Glice komt uit Amsterdam en Dieter Vandoren uit België. Samen brengen ze een vervreemdend geluid voort. Ruis en lage tonen creëren een onheilspellende sfeer. De spaarzame veelal rode verlichting en de kelder zelf fungeren als een extra instrument in de totaalbeleving. Is dit de hel? Waar ben ik? De enige optie is om er in op te gaan.

De kelder van The Grey Space blijkt op deze zaterdag sowieso een vertrekpunt voor reizen naar dystopische werelden. Bij het Britse Kepla, ofwel Jon Davies, hoor je diepe aardse geluiden. Wat water druppelt, stenen vallen. Is er een manier om van deze ellende te ontsnappen? Of is dit wat het Verenigd Koninkrijk rest na Brexit?

Glice & Dieter Vandoren @ Rewire

Kepla @ Rewire

We klimmen naar boven, licht. Tijd voor wat zingeving, tijd voor de kerk. Blauw en gele spots verlichten de ruimte. Nee, geen koopavond bij Ikea, maar wel iets Zweeds: Ellen Arkbro staat in de Lutherse Kerk. Misschien neemt ze levensstijl Lagom (niet te veel) iets te serieus, als ze de deuren klokslag 21:00 sluit. Een flinke rij moet van haar maar wachten tot het eerste nummer klaar is. De componist begint aan materiaal van het album For Organ and Brass. Die naam omschrijft de muziek precies voor wat het is. Uit de twee orgels en het blazerstrio Zinc & Copper (samen messing, ofwel brass) klinken lange harmonieuze noten. Je verdwijnt in een dromerige wereld. Hoe voelt dat? Eentonig en eenzaam.

Aan de andere kant van de oceaan worden we wakker in de avantgardistische jazz scene van New York. Veteraan Arto Lindsay en relatieve nieuwkomers Zs leveren een spannend optreden af. Er wordt weleens gezegd dat je de regels moet kennen voor je ze kan breken. De vier virtuozen kennen de regels. Structuur? Nergens voor nodig. Dissonante akkoorden en schijnbaar willekeurige loopjes passeren de revue. Een toeschouwer grijpt naar zijn hoofd en roept “ik begrijp het niet, maar ik wil het begrijpen” terwijl hij gefascineerd verder kijkt.

Ellen Arkbro @ Rewire 2018

Arto Lindsay @ Rewire 2018

Arto Lindsay @ Rewire 2018

De foyer van het Koorenhuis heeft niet helemaal door dat de Australiër Laurence Pike is begonnen. Er klinken wat belletjes, getik en melancholisch gebrom. In de verte heeft het wat weg van een iets te lang Pink Floyd intro. De man uit het zuidelijk halfrond wisselt elektronische muziek en jazz af. Zijn drums en opzwepende samples sluiten feilloos aan en vormen een experimenteel geluid.

Verderop staan drie heren en twee dames met instrumenten op het podium. Zo gek is dat niet, totdat Stephan Meidell begint aan de opvoering van zijn album Metrics. De vleugelspeelster duikt haar vleugel in en weet op allerlei manieren geluid te maken, maar raakt geen toets aan. Niemand bespeelt de instrumenten zoals ze ooit bedoeld waren. Het is te gestructureerd om van improvisatie te spreken, maar te willekeurig om het een compositie te noemen. De elektro-barok neemt je mee op reis. Een verwarrende reis, met ruimte voor eigen interpretatie, dat wel.

Laurence Pike @ Rewire

Stephan Meidell @ Rewire 2018

Stephan Meidell @ Rewire 2018

Waren we al in Afrika geweest? Nog niet, maar gelukkig is daar Faka. De Zuid-Afrikanen brengen Afrikaanse spiritualiteit naar Rewire. De bewegingen van de twee hoofdrolspelers zijn vrouwelijk en de stemmen laag en mannelijk. Het optreden is sensueel en verwarrend tegelijk. De muziek is moeilijk te definiëren, net als de personen op het podium. Of is het: moeilijk binnen een grens te vatten? En is dat niet waar Rewire voor staat?

Nog meer spiritualiteit komt van Ji Youn Kang. In de foyer van het Koorenhuis horen we een paar minuten ruis, zo lijkt het. Vertrekt daar een metro? Staan we op een lege grens tussen Noord- en Zuid-Korea? Of horen we in de verte een dreigende kernoorlog? Je gaat je dingen inbeelden, en dat is precies wat deze Zuid-Koreaanse sound artist wil dat je doet.

Faka @ Rewire 2018

Faka @ Rewire 2018

Ji Youn Kang @ Rewire 2018

Voor we ons in het nachtprogramma begeven, bezoeken we de Portugezen van Paus. Twee drummers die een bassdrum delen, een bassist met een effectenkoffer waar hij zelf in past en een toetsenist brengen de zaal van het Koorenhuis in beweging. Dikke beats, dikke baslijnen en dikke synths zorgen voor een feestje.

Uiteindelijk zijn we weer terug op aarde, terug in Den Haag. De wereld ontwaakt als wij net van de dansvloer komen. We zijn naar plaatsen geweest waar we een paar uur geleden niet eens van gehoord hadden. De conclusie? Rewire is allang geen Haags festival meer, als het dat ooit al was. Ook geen Nederlands festival. Rewire is een festival zonder grenzen.

 

 

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl

Paus @ Rewire 2018