Ieder jaar vieren we de wederopstanding van vinyl op Record Store Day. Verschillende platenzaken in Nederland pakken op 21 april groots uit met optredens, speciale acties en ruime openingstijden. Wat trekt mensen naar de winkel? Waarom vinyl in het Spotify-tijdperk? Wat zijn de pareltjes van vandaag? Wij gingen naar VelvetMusic in Delft en zochten het uit.

"Ik draai een hele maandomzet op één dag"

Al om half 8 gingen de deuren open. De eerste platengekken kregen een warm welkom met koffie, thee, verse sinaasappelsap en croissants, en een goody-bag. De drukte houdt de hele dag aan.

Jurgen de Waart, eigenaar van VelvetMusic Delft is enthousiast: “Het lijkt veel drukker dan andere jaren. Het is gezellig, ik heb bands staan, we werken met 10 man van 7 tot 12. En [niet onbelangrijk] ik draai een hele maandomzet op één dag.”

Waar komen de mensen voor? Volgens De Waart voor de Record Store Day-releases die maar in zeer beperkte oplage bereikbaar zijn. Maar is dat zo? We vragen wat rond...

Tom (22): "Ik begon met platen voor een euro, nu is het een soort verslaving"

Wat heb je gekocht?
“Ik heb heel veel gekocht. Guardians of the Galaxy Vol. 1., twee van Volbeat, Metallica, Arcade Fire, Acda en de Munnik, Paramore… een heel zootje voor veel geld.”

Ben je hier special voor Record Store Day?
“Ik ga wel vaker naar platenwinkels, maar voor Record Store Day kom ik altijd. Dan zijn er net wat albums die je anders niet kan krijgen, of ze zijn na vandaag heel prijzig.”

Hou je een verlanglijst bij?
“Achter al mijn albums zit een verhaal. Ik ben fan van de Foo Fighters, ik heb ze live gezien. Die albums verzamel ik. Maar ik heb van alles wat, ook muziek die vrienden mij aanraden. Ik begon met oude platen voor een euro, en dit bouwde langzaam op. Nu is het een soort verslaving, maar wel leuk. Er zit heel veel geld, ik ben een echte muziekliefhebber.”

Waarom vinyl?
“Je moet een goede platenspeler kopen en luisteren, dan weet je waarom. Het is veel warmer, je hoort echt verschil. En voor vinyl ga je zitten. Je moet ‘m omdraaien, je bent er echt mee bezig. Ik begon met een kleine stereo-set van 300 euro, daar zit ik nu al ver boven. Dan merk je echt het verschil met bijvoorbeeld Spotify.”

Richard (47): "Ik heb thuis vijf platenspelers en kamers met boekenkasten vol LP's"

Wat heb je gekocht?
“Hij koopt altijd de krenten uit de pap”, roepen vrienden.

Richard lacht: “Vooral met Omou Sangaré ben ik super blij, dat kent echt niemand. Het is Afrikaans met House en alles door elkaar, het swingt helemaal de pan uit.

Maar ik heb nog meer: Hawks van Alamo Race Track en alle goede remixes van The Cure-nummers, een guilty pleasure. En nog een hele stapel singeltjes, van Elbow bijvoorbeeld.”

Ben je hier special voor Record Store Day?
“Normaal reizen we op deze dag door heel Nederland. Maar vandaag staat er in Delft zo’n goed programma dat we maar zijn gebleven. We zijn hier al sinds twaalf uur.”

Hou je een verlanglijst bij?
“Ik heb een lijstje en daar ook vandaag wel wat uitgezocht. Maar Omou Sangaré was wel een verrassing.”

Waarom vinyl?
“Thuis heb ik boekenkasten, kamers vol LP’s. Ik heb vijf platenspelers. Daar kan ik van genieten. Spotify is fantastisch hoor. Dat gebruik ik om goede muziek uit te zoeken. Daarna koop ik het op vinyl.

Feest, albums en handtekeningen

Ondertussen klinken de zomerse klanken van Zitakula over de zonovergoten Voldersgracht. Natuurlijk is de platenzaak gevuld met muziekliefhebbers. Maar de optredens trekken ook veel dagjesmensen.

Als Nina June (2 juni in Paard) Zitakula aflost loopt veel publiek enthousiast naar binnen. Daar ligt een stapel albums klaar voor de verkoop en een verse handtekening van iedereens nieuwe favoriete artiest.

Anna: "Ik was hier toevallig, dit past zo bij mij!"

“Ik was hier toevallig, even wat eten in de stad. Maar toen hoorde ik de muziek van Zitakula, dit past zo bij mij! Vandaag is het mooi weer en we hebben dit vuur nodig: energie en liefde. Mijn dochter wilde niet dansen, maar ik kon deze kans niet laten gaan.”

Zitakula

Zitakula

Nina June

Het weer hielp ongetwijfeld mee in de omzet van vandaag. Toch valt op dat Record Store Day niet alleen verstokte vinylliefhebbers trekt die ermee zijn opgegroeid. Ook de nieuwe generatie voelt een zekere aantrekkingskracht voor fysieke albums.

Deze groep weet de weg naar Spotify makkelijk te vinden, maar kiest er toch voor om favoriete albums fysiek - soms op CD, vaker op vinyl - aan te schaffen. Soms voor de kwaliteit, soms omdat albums er nou eenmaal ook mooi uit kunnen zien. Er is dus nog zeker een plek voor jouw onafhankelijke platenzaak. Op naar Record Store Day 2019!

Bob (46): "Ik vind het leuk om vinyl te kopen voor de artiest, en het klinkt ook nog eens mooier"

Wat heb je gekocht?
“Vroeger verzamelde ik veel ‘je-moet-ze-hebben’. Vandaag ga ik naar huis bijvoorbeeld ‘Mystery of Love’ van Sufjan Stevens, soundtrack voor de film Call Me by your Name.

Helaas van Music on Vinyl, daar ben ik dan weer geen fan van. Die persen veel digitale bestanden op vinyl." 

Ben je hier speciaal voor Record Store Day?
“Ik ken de eigenaar van de zaak, dus ik kom wel vaker langs. Maar dit is toch wel een leuke dag en zeker de moeite waard.”

Hou je een verlanglijst bij?
“Niet echt. Thuis heb ik een mooie collectie, maar niet super veel. Spiderland van Slint is wel een van mijn favorieten. Het eerste album van de Pixies is ook goed. En Bear's Den en A Blaze of Feather vind ik ook erg mooi.”

Waarom vinyl?
“Ik luister veel op Spotify en Qobuz, en als ik het mooi vind koop ik het op vinyl. Helaas staan nog niet alle labels op Spotify. Ik vind het leuk om vinyl te kopen voor de artiest. En het klinkt ook nog eens mooier."

Mirthe (18) en Wim (56): "Soms kocht ik een LP alleen op de hoes"

Wat hebben jullie gekocht?
“Een CD van Nina June, net na haar optreden. Maar vanochtend nog veel meer.”

Zijn jullie hier speciaal voor Record Store Day?
Wim: “Onze hele dag staat in het teken van RSD. We zijn vanochtend begonnen in Delft. Daarna naar Breda voor Young Gun Silver Fox. En nu terug in Delft."

Houden jullie een verlanglijst bij?
Mirthe: “Voor vandaag wel. Ik ging vandaag voor Taylor Swift. Jij voor Lulu, een single met Bowie nummers, Roxanne van The Police. Die had een leuke hoes.”

Wim: “Daar gingen we wel voor op pad. Thuis heb ik een grote verzameling, dat gaat in de duizenden platen. Jackson Browne en Echo & the Bunnymen.”

Waarom vinyl?
Wim: “Ik heb weinig met Spotify. Ik ben natuurlijk met vinyl opgegroeid, maar ik vind het ook fijn om iets fysieks vast te houden. Soms kocht ik ook albums alleen op de hoes, je voelt zo de sfeer. Ook aan de persing kan je zien of het rustige nummers zijn.”

Mirthe: “Sommige dingen heb je niet meteen. Die kan je eerst op Spotify luisteren en dan in de winkel kopen.”

PS. De volgende Record Store Day is op 20 april 2019.

 

 

De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl