Op 15 september vindt, na een succesvol debuut in Amsterdam, de tweede editie van Last Night On Earth plaats in De Besturing, Den Haag. Daar wordt de nacht door 'de strijders tegen vertrutting' weer opgeëist voor de rock ‘n’ roll. In de voorhoede van deze strijd vinden we Death Alley en Shaking Godspeed, de initiatiefnemers van het reizende festival. We spreken Douwe Truijens van Death Alley over vertrutting, rock ‘n’ roll en politica Esther Ouwehand.

“Esther Ouwehand komt draaien. Zij kwam op ons pad toen ze naar aanleiding van de eerste editie van Last Night On Earth in een kamerdebat wat aan minister Kamp vertelde over de staat van cultuur in Nederland en dat er bands zijn die zich zorgen maken over de mogelijkheden voor rock ‘n’ roll en alternatieve muziek. Toen heeft ze hem een cd van Death Alley aangeboden. We weten dat ze van die muziek houdt, dus we dachten ‘als we het toch in de Hofstad doen, dan nodigen we haar uit.’”

Vertrutting

Maar wat is vertrutting? “Voor mij is vertrutting het idee dat je zonder actief en agressief beleid toch beperkt wordt in jouw doen en laten. Wat daar cruciaal aan is, is dat je het zelfs internaliseert. Dus dat je alvast op een bepaalde manier meedoet in een systeem waarbij je op een gegeven moment denkt ‘waarom doe ik dit?’ In dit geval is het voorbeeld de manier waarop rock ‘n’ roll wordt neergezet op bandavonden." Douwe neemt een slok van zijn biertje. 

"Op een gegeven moment accepteer je gewoon dat je vroeg op de avond twee, drie bandjes achter elkaar hebt in een rookvrij pand waar je met muntjes gekocht bier uit plastic glazen drinkt, eventjes drie kwartier los mag gaan en dan om 12 uur ‘s nachts alweer buiten staat omdat er een dj-feestje begint. Ik denk dat de crux van vertrutting er inzit dat je niet met grof geweld de zaal uit wordt geschopt maar dat je er gewillig in mee gaat van ‘okee, dit is nou eenmaal de manier waarop we dat doen’. Wij willen daar uit breken door te zeggen ‘what the fuck, dit is rock ‘n’ roll. Dit hoort gewoon in het holst van de nacht.’”

Last Night On Earth

Last Night On Earth

Het was precies zo’n avond die leidde tot The Last Night On Earth. “We speelden in Amsterdam en het was Death Alley, Shaking Godspeed en nog een band. Die tent stond ramvol. Death Alley speelde als laatste, het dak ging eraf, maar we moesten per se om elf uur klaar zijn. Toen werd de hele zaal schoongeveegd, moest iedereen naar buiten en moesten mensen die daar die avond verder wilden gaan opnieuw entree betalen."

"Toen kwamen er wat dj’s en zagen we een kwart gevulde tent waar mensen zo’n beetje zaten te schuifelen op die beats en dachten we ‘dit slaat nergens op.’ Als wij toen nog hadden gespeeld, was het echt een gekkenhuis geweest.” Zo ontstond het plan om zelf wat aan deze situatie te doen. “Als je creatieve geesten hebt die heel sterk het gevoel hebben dat het anders moet en je hebt de mogelijkheden, dan moet je dat gewoon aanpakken.”

Zo gezegd zo gedaan. “De eerste editie was in De Marktkantine in Amsterdam en was gewoon uitverkocht. Belangrijker dan dat is dat ik heel erg merkte dat het publiek vanaf binnenkomst echt actief aanwezig was. Mensen bleven niet met een biertje in de hand wachten tot ze vermaakt zouden worden door de band maar hadden zoiets van ‘we gaan hier een vette avond van maken. We hebben nog één avond voor de wereld vergaat en we gaan ervoor.’ Die betrokkenheid was ook echt deel van het succes van die editie.”

Den Haag

Omdat Amsterdam niet de enige plek is waar betutteling hoogtij viert, is er het plan om met Last Night On Earth te gaan toeren. Den Haag is als volgende aan de beurt. Waarom? “Omdat Den Haag het ook verdient om tot in het holst van de nacht uit zijn plaat te gaan op rock ‘n’ roll. Vorig jaar speelden we hier op Sniester in de Zwarte Ruiter en dat was zo’n ontzettend gave show dat wij zoiets hadden van ‘als dit in een Haagse kroeg kan, dan moet het ook te doen zijn om ergens anders in de stad ook zo’n energieke, vette show neer te zetten.’” Die plek is De Besturing. “Dat is zo’n gave plek, daar wilde ik het wel een keer organiseren. Het doet mij heel erg denken aan het kraakpand waar wij vroeger woonden. Het heeft de ruimte en de sfeer die je wilt hebben.”

Aanleiding: check. Locatie: check. Maar hoe ziet zo’n nacht er uit? “Je moet je voorstellen dat je gewoon nog één kans hebt om volledig los te gaan want de volgende dag bestaat niet. Je hoeft nergens rekening mee te houden. Het wordt je op alle mogelijke manieren aangeboden om alles wat je eventueel zou kunnen remmen om los te gaan te vergeten. Er zijn bands die tot in het holst van de nacht doorgaan, er wordt een boksring gebouwd waar je het kunt opnemen tegen jouw rivaal en er is een biechtstoel waar je jouw laatste biecht kan doen. Waarschijnlijks krijg je dan in plaats van hail mary’s een bloody mary. Ook komt er een darkroom en een sauna. Het is gewoon een soort safe zone in de maatschappij waar alles kan en mag.”

Line up

Van groot belang voor een goed rock ‘n’ roll feestje is de line up. Wat zijn de bands die het op zich hebben genomen om rock ‘n’ roll te redden van de vertrutting? “Het is het initiatief van Death Alley en Shaking Godspeed, dus dat zijn vaste gasten. Dan hebben we NEED. Dat zijn vrienden van ons en die spelen zo’n fucking vette, opzwepende rock ‘n’ roll met een hele sterke punkinslag dat we die er sowieso bij wilden hebben. Verder komt Birth of Joy spelen. Dat is helemaal te gek. Ik bedoel: Birth of Joy."

"En dan Dirty Fences uit New York. Daar hebben we met Death Alley een keer een maand mee getourd en zij zijn wat mij betreft echt de allersickste rock ‘n’ roll punk band van het moment. Ze hebben drie platen met alleen maar hits en zo’n goede live set dat je er sowieso niet stil bij kan blijven staan. Ik heb ze 30 dagen op rij gezien, ik ben iedere keer naar hun show gaan kijken en ik heb me niet één keer verveeld. Tenslotte is er nog het Last Rites Orchestra, de dansbare jamsessie met lokale muziekhelden.”

De laatste vraag: wanneer is de strijd gestreden? “Haha, nooit! Misschien als we er allemaal dood bij neervallen. Ik heb niet de illusie dat we als resultaat van deze festivaltour ervoor zorgen dat rock ‘n’ roll in Nederland in een keer overal tot vijf uur ‘s ochtends kan worden neergezet, maar ik denk dat we een heel eind zijn als we een alternatief aanbieden dat regelmatig op verschillende plekken in het land plaatsvindt. Natuurlijk zou het vet zijn als het een breder effect heeft, maar zolang dat niet het geval is, is het juist vet om een keer in de zoveel tijd in een keer de ruimte te hebben om dit te doen. Dus iedere keer dat het festival plaats heeft en het een succes is, is de strijd voor dat moment gestreden.”

Last Night On Earth vindt plaats op 15 september van 21:30 tot 06:00 in De Besturing, Den Haag. Tickets zijn hier te verkrijgen.


De redactie van 3voor12 Den Haag – hét online platform voor muziek uit Den Haag – breidt uit en is op zoek naar nieuw talent. Er is plek voor o.a (aspirant) journalisten, fotografen, interviewers, social media-redacteuren, planners, coördinatoren, filmers, radiomakers. Kortom: iedereen die vrijwillig een media-steentje bij wil dragen aan de Haagse muziekscene is welkom.

De eerste stappen van je (muziek-)journalistieke carrière zetten? Ervaring opdoen tijdens je studie? Altijd al willen schrijven voor een publiek? Op zoek naar een nieuwe uitdaging of hobby? Gewoon interesse? Stuur een mailtje naar vacature@3voor12denhaag.nl