Muzikale grootheden; David Bowie, Bob Dylan, Iggy Pop, Tupac of Oasis. Ze deden de muziekwereld op haar grondvesten trillen. Het Paard zet onder het label ‘Heroes’ deze soort artiesten in het zonnetje. Met een verzamelalbum en (uiteraard) optredens, neemt het poppodium haar hoed af voor de helden.

Deze maand werd het ‘Heroes-concept’ al afgetrapt. Oud-leden van de Dire Straits stonden op de planken en een week later was het aan een keur van Nederlandse muzikanten om de plaat van The Velvet Underground & Nico integraal ten gehore te brengen.

“Elke muziekstijl heeft een ‘big-bang’, een oorsprong waaruit alles wat daarna kwam is voortgekomen.” Zegt Bas de Wit van het Paard. Hij kwam met het conept ‘Heroes’. “Er zaten altijd wel bands tussen onze boekingen die een zekere historie of invloed op de ontwikkeling van de muziek hadden maar dat hebben wij nooit zo naar de buitenwereld geuit,” aldus de Wit. “Er zijn mensen die vinden dat de enige relevante muziek, nieuwe muziek is. Die personen konden zich dan niet vinden in ons besluit om oudere acts te boeken. ‘Heroes’ is onze manier om dat uit te leggen.”

Wanneer is een act een Hero?

Niet elke muzikant uit het verleden is per definitie invloedrijk geweest. Zat acts die in het verleden prijkten met nummers op de hitlijsten zijn in de totale vergetelheid geraakt, vaak met een reden. Aan welke kenmerken moet een ‘Hero’ voldoen? De Wit legt uit: “Het belangrijkste is dat een act in de popmuziek een grote rol heeft gespeeld, en het liefst ook op maatschappelijk vlak iets heeft betekend.” Zo kan volgens de bedenker van het concept gekeken worden naar verschillende segmenten van het muzikantschap.

Als het oeuvre van de muzikant niet perse boeiend is, maar juist één plaat baanbrekend geweest is zou een act al als ‘Hero’ bestempeld kunnen worden. “We gebruiken een matrix met meerdere checkboxen om te kijken of een band binnen het concept past,” wordt ons vertelt. “Naast het muzikaal en maatschappelijk belang van de muziek die de act speelt willen wij bijvoorbeeld ook dat er één of meerdere originele leden meespelen. Verder is het belangrijk dat het een redelijk uniek optreden.” Op deze manier sluit het Paard uit dat er coverbands binnen het concept worden meegenomen. Ook worden acts als Level 42, die jaarlijks terugkeren naar Den Haag, buitenspel gezet. Zo wordt de kwaliteit van het concept gewaarborgd.

'Het belangrijkste is dat een act in de popmuziek een grote rol heeft gespeeld...'

The Velvet Underground & Nico

Encyclopedie

De herinneringen aan de acts alleen zijn niet het enige wat het publiek als aandenken kan meenemen na een show van een ‘Hero’, er wordt ook een heus verzamelalbum samengesteld. “We boeken acts tussen de zes maanden en de zes weken van te voren. Dan wordt er gekeken of de act aan de eisen die wij stellen voldoet en vervolgens wordt er een toevoeging aan het album gemaakt,” vertelt de Wit. Maar wat houdt dat album dan in? Bij elke ‘Hero’ die het Paard aandoet wordt er een kleine biografie geschreven. Een toelichting over het ontstaan van de band, hoe het de bandleden vergaan is en natuurlijk de invloed van de band op de ontwikkeling van de popmuziek.

Ook is er een speciale map te verkrijgen voor €2,50 waar deze verhalen in kunnen worden gestoken. “Tegen het 50-jarig bestaan van het Paard willen we dan ook een vijftigtal ‘Heroes’ in het mapje hebben. Zo heeft de bezoeker zijn eigen encyclopedie. Vergelijkbaar met het Albert-Heijn receptenboek, maar dan met muziek.”

The Pretty Things

Gitaarmuziek

In navolging van de Dire Straits en The Velvet Underground staan de begeleidingsband van Joe Cocker (7 maart) en The Pretty Things (13 april) op het programma om als ‘Hero’ ingeluid te worden. Beide acts zijn redelijk gedateerd en vallen onder de noemer gitaarmuziek. Dit wil volgens de Wit niet zeggen dat dit voor elke ‘Hero’ zal gelden. “Mocht er een hiphopgrootheid of een elektronische pionier het Paard aandoen kan deze evengoed als ‘Hero’ bestempeld worden, uiteraard wel als deze aan de vereisten voldoet.” Zo wordt er geen onderscheid gemaakt, iets dat volgens de grondlegger van het concept logisch is. “Het gaat uiteindelijk om de invloed die de muziek heeft gehad, of dat nou van nu of van vroeger is, of elektronisch of rock. Een ‘Hero’ is een ‘Hero’.”

Heroes tot nu toe

- Dire Straits
- The Velvet Underground & Nico
- Joe Cocker
- The Pretty Things