De kou is helaas niet meer weg te denken uit Nederland maar gelukkig kan je op veel plekken nog de warmte opzoeken. Zaterdag 18 november was er een goede plek om op te warmen, namelijk bij het optreden van Jeangu Macrooy in het Paard. Zijn warme stemgeluid is meer dan genoeg om het sombere weer te trotseren. Maar dat de man nog veel meer te bieden heeft, liet hij deze avond zien in een uitverkochte kleine zaal.

Vandaag geen voorprogramma, deze avond is geheel voor Jeangu Macrooy. Waar hij met gemak een show kan vullen met enkel zijn stemgeluid en een gitaar, heeft hij nu een complete band bij zich. Inclusief achtergrondzangers met een bekend gezicht. Zijn tweelingbroer Xillan, met wie hij in Suriname nog een muzikaal duo vormde, staat hem ook bij. 

Jeangu Macrooy

Er is een groot verschil op te merken tussen de eerste EP 'Brave for you' die hij vorig jaar uitbracht en zijn debuutalbum 'High on You'. Het werk van zijn album is een stuk swingender en dat komt mede door de toegevoegde blazers die ook mee zijn op deze clubtour. Dat maakt het optreden misschien anders dan je verwacht. Jeangu Macrooy heeft een prachtige stem maar is ook een showman. Het entertainen gaat hem heel natuurlijk af en zo maakt hij er een feest van met het publiek. 

De zaal is goed gevuld met een gemêleerd publiek. Jeangu is een graag geziene gast bij tv programma De Wereld Draait Door en dat veel mensen hem daarvan kennen, is te merken. Het overgrote deel van het publiek is wat ouder, sommigen hebben hun kinderen meegenomen en het andere deel van het publiek bestaat uit jonge stellen. Maar het maakt allemaal niet uit. Deze avond vult Jeangu Macrooy de kleine zaal met muziek waar ieder intens van geniet, ongeacht het getal op de paspoort. 

Jeangu Macrooy

Alles komt aan bod deze avond. Dansen kan je op 'Head over Heels', 'Antidote' en 'Crazy Kids', het duet met zijn broer, en wegdromen kan bij 'The Next One'(wat kan liefdesverdriet toch tot mooie dingen leiden), 'Circles' en het mooie 'Bad Skin'. Een nummer dat hij schreef naar aanleiding van het politiegeweld tegen de zwarte gemeenschap in Amerika. 

Wanneer 'High On You' wordt ingezet, hoeft de man van de avond niet eens te zingen. Het publiek neemt het direct over en dat zorgt alleen maar voor een hele dankbare Jeangu. "Ik vind jullie zo lief en het is een eer dat jullie allemaal een kaartje hebben gekocht om naar ons te komen kijken." De liefde wordt beloond met twee verrassingen. Naast het bekende werk, krijgt het publiek twee nieuwe nummers, beide geschreven door Xillan: 'Colours' en 'Secondhand Lover'. Ook deze nummers zijn swingend en dansbaar en het lijkt erop dat dat de koers wordt waar Jeangu Macrooy op afvaart. Het past hem perfect, als hij ook maar af en toe een mooi gevoelig nummer doet waarbij zijn stem helemaal tot zijn recht komt. 
 

Na een toegift met onder andere 'Step in to the water' verlaten de mensen de zaal met een glimlach op het gezicht. "Hier wordt je toch blij van", hoor je iemand uit het publiek terecht zeggen. Dat de sympathieke jonge zanger veel in zijn mars heeft, is vanavond wel duidelijk geworden. Hij werd al door velen geroemd om zijn talent en is duidelijk klaar om Nederland te veroveren, en daarna de rest van de wereld. Zoals hij zelf al zingt in 'Head over heels': No one else compares.

Jeangu Macrooy