Ineens stonden ze daar op het podium bij de Haagse Pop Nach: vier ervaren muzikanten met een wel érg bekend gezicht. King Miles speelde het dak van PAARD eraf en deed menig muziekliefhebber enthousiaste kreten slaken toen een cover van David Bowies ‘Rebel Rebel’ werd ingezet. Goed nieuws: uw redactie heeft de Haags-Rotterdamse groep ook weten te strikken voor de 51e editie van Club 3voor12 Den Haag. Maar voordat het zover is, moeten eerst de nodige brandende vragen worden beantwoord.

We begeven ons naar de Keilewerf in het immer zonnige Rotterdam; een creatieve broedplaats waar enkele bands hard aan hun wereldverovering werken. The Cosmic Carnival repeteert er bijvoorbeeld in een zelfgebouwde doch sfeervolle studio. Ook het tienkoppige folkcollectief Friends of the Family is er vaak te vinden, en gebruikte de locatie zelfs als decor voor een van zijn videoclips. En laten nu net drie leden van die band met ons aan tafel geschoven zijn. Zijn deze ‘Friends’ dan toch hun eigen weg gegaan?

“Vorig jaar hebben we met de Friends afgesproken om het wat rustiger aan te doen en alleen nog grotere shows aan te nemen,” legt basgitarist Pascal Konings uit. “Na vier zomers touren merkte je binnen de groep dat men wel toe was aan iets nieuws.”

Stilzitten zit echter niet in het woordenboek der muzikanten, dat blijkt. Terwijl het festivalkanon Friends of the Family al een tijdje rustiger voortkabbelt, zijn er uit dezelfde groep meerdere nieuwe acts ontsproten — zoals King Miles. Wie hoopte op meer banjo’s en folkgeweld, zal wellicht even moeten slikken. De bandleden hebben namelijk besloten om met dit project een nieuwe weg in te slaan, en wel die van indierock. Catchy en groovy, maar onderbouwd met een stevige portie gitaarwerk.

Tindermatch

“Voor mij voelt het alsof we weer een beetje ‘back to basic’ zijn gegaan,” zegt gitarist Camiel Koch. “Pascal en ik schrijven al vijftien jaar nummers samen, en nu we niet meer steeds op tour zijn met de Friends hebben we de tijd om het proces weer vanaf het begin door te gaan. De eerste maanden zijn we dan ook vooral aan het schrijven en repeteren geweest. Bovendien kreeg de band een andere samenstelling dan we van Friends gewend waren en moesten we nog op zoek naar een drummer. Junior hebben we uiteindelijk op een soort ‘Tinder voor muzikanten’ opgeduikeld.”

Tinder bleek nog niet geheel achterhaald te zijn, want Koen ‘Junior’ van Dijk past qua ambitie en inspiratie feilloos bij de band. “Met tien man moet je een hoop compromissen sluiten,” stelt Junior. “Wij zijn met een kleinere groep en onze neuzen staan dezelfde kant op. Hierdoor is ons schrijfproces een stuk natuurlijker, denk ik.”

Hokjes slopen

Het was ook Junior die met het idee voor Rebel Rebel kwam aanzetten. “Onze inspiraties gaan best breed uit,” zegt Camiel. “The Beatles spelen bijvoorbeeld een grote rol, maar bijvoorbeeld ook artiesten als Eric Clapton, James Brown, The Black Keys en Jimi Hendrix. We hebben allemaal onze eigen smaak en achtergrond.”

Door dit brede scala aan invloeden en inspiratie laat King Miles zich niet bepaald gemakkelijk in een hokje proppen. “Wij vinden het heel belangrijk dat we ons niet op maar één genre toespitsen. Het nummer staat vaak al, en die proberen we dan aan de hand van verschillende ‘jasjes’ in te vullen. Bovendien zingt iedereen in de band, dan krijg je vanzelf al een breder geluid.”

Dit is volgens Pascal ook wat het voor hen interessant houdt. “Het kan heel sterk zijn om een herkenbare sound te hebben. En dat verkoopt natuurlijk ook. Maar eigenlijk wil geen enkele band in zo’n hokje vast blijven zitten, dat wordt al snel heel erg saai.”

King Miles is:

  • Pascal Konings | Bas, toetsen & zang
  • Camiel Koch | Gitaar, bas & zang
  • Koen Krommenhoek | Gitaar & zang
  • Koen 'Junior' van Dijk | Drums & zang

King Miles @ Haagse Pop Nach 2017

Jongensdroom

Na enkele maanden studio- en repeteerwerk werd de eerste single van King Miles geboren, I Won’t Tell. De band had toen al enkele optredens op zijn CV staan. “Ons favoriete optreden tot nu toe was denk ik wel in Rotown in Rotterdam. Wat hielp was dat we in het voorprogramma van The Cosmic Carnival stonden. Veel mensen kwamen al naar hen kijken, dus de sfeer zat er goed in. In Den Haag zijn mensen vaak uit zichzelf al wat meer zoekende naar nieuwe muziek, denk ik.”

Dat King Miles ook in de Hofstad op de radar is beland, blijkt uit het feit dat de band op het podium stond tijdens de Haagse Pop Nach. “Dat voelde wel een beetje als thuiskomen,” zegt Camiel. “Vroeger hebben we veel in PAARD mogen spelen en dat was toch wel een jongensdroom die uitkwam.”

"In Den Haag zijn mensen vaak uit zichzelf al wat meer zoekende naar nieuwe muziek."

Compleet verhaal

Achter de vier muzikanten die toen op het podium te zien waren, gaat echter een groter plaatje en een weldoordachte strategie schuil. “King Miles bestaat eigenlijk uit een heel team,” legt Camiel uit. Zo hebben we een vaste fotograaf en iemand die videomateriaal van ons maakt. Voor het artwork van al onze singles hebben we het werk van één student van de Willem de Kooning gekozen. Als dat al een samenhangend verhaal vertelt, kunnen wij de wereld ook een completer plaatje van onszelf laten zien.” Koen: “Zo eindig je uiteindelijk toch met een grotere groep mensen die elkaar uitdagen en samen creatief en professioneel kunnen groeien.”

De volgende hoofdstukken van het  verhaal van de band zijn al in grote lijnen uitgelegd. Zo is er voor volgend jaar zowel een EP als een tour gepland. Ook verklappen de bandleden dat er dit jaar nog een derde single en een videoclip op het programma staan.

En tussen al deze grootse plannen door staan de mannen 18 november natuurlijk op het podium bij Club 3voor12 Den Haag. Wat kunnen we verwachten dit weekend? “Voor ons optreden in het Paardcafé hebben we besloten om de set wat minder ‘rocky’ aan te pakken dan we in PAARD deden. We willen lekker gaan grooven,” zegt Koen. Camiel vult aan: “Dat we twee keer binnen een maand in Den Haag staan, is een mooie kans om een andere kant van onszelf te belichten.”

"Dit is een mooie kans om een andere kant van onszelf te laten zien.”

King Miles @ Haagse Pop Nach 2017