Wie op het wereld wijde web zoekt naar meer informatie over APA zal weinig vinden. Toch zijn de bandleden al jaren bezig met het schrijven van nummers en het vinden van het juiste geluid. Pas als het perfect is zal de wereld APA leren kennen. Wanneer dat zover is? Op de komende clubavond van 3voor12 Den Haag op zaterdag 18 november. Wij spraken gitarist Jonathan Maridjan om te vragen wie APA is en wat we kunnen verwachten.

“Ik wil niet zeggen dat het een kersvers project is want we zijn er al heel lang mee bezig, maar we hebben het onder de radar gehouden omdat we heel erg wilden werken aan de sound en de songs.”

De ‘we’ over wie Jonathan het heeft, zijn geen onbekenden in de Haagse muziekscene. “Niels en Yael hebben een hele tijd terug in Moore gezeten, een Haags surfrock-beukbandje. Bassist Jens en ik zitten in Project Bongo. We kennen elkaar van de Herman Brood Academie.” Op deze school voor muzikanten speelt het viertal sinds jaar één al samen in verschillende bandjes en projecten. Met APA is het tijd voor de volgende stap. “We hebben qua sound en stijl en songs de neuzen dezelfde kant op en nu willen we daarmee serieuzer aan de slag.”

APA:

Niels: Zang en gitaar
Jonathan: Gitaar en backing
Jens: Bas en backing
Yael: Drums en backing

Ondanks dat APA nu pas naar buiten treedt, zijn de bandleden er al jaren mee bezig. “Niels en Yael kennen elkaar al twaalf jaar en zijn denk ik nu al vijf jaar achter de schermen bezig met songs. Zij zijn met zijn tweeën de kern van APA. Toen heeft Jens zich er een aantal jaar terug bij aangesloten en ik een jaar geleden als laatste.”

Niet onbelangrijk: hoe gaat APA klinken? “Eigenlijk kan je het het beste vergelijken met artiesten als Local Natives, Patrick Watson of Bon Iver. We proberen een hele zweverige sound te mengen met de structuur en de vorm van goede popliedjes. Het is heel galmerig en af en toe wat zweverig, maar we proberen wel de puntigheid van popliedjes te behouden.”

'We proberen een hele zweverige sound te mengen met de structuur en de vorm van goede popliedjes'

Club 3voor12 Den Haag wordt niet het eerste optreden van APA, maar wel de eerste ‘thuiswedstrijd’. “We hebben heel stiekem wat try out dingetjes gedaan in een klein cafeetje in Amsterdam en in Apeldoorn, maar dit wordt voor ons het eerste thuisfront-showtje voor vrienden, familie en ons clubje. Dat is voor ons wel heel belangrijk.”

“De eerste shows gingen eigenlijk heel goed.” De bandleden hebben meer dan voldoende podiumervaring, dus optreden gaat ze makkelijk af, maar het nieuwe werk brengen is nog wel spannend. “We zochten heel erg naar hoe we dit live over moesten brengen. We proberen dat hele zweverige, galmerige ambient geluid te brengen zonder dat het een grote waas wordt. Ik denk dat we er nog niet 100% zijn, maar we zijn goed op weg en de zoektocht vinden we leuk.”

Na het optreden op Club 3voor12 Den Haag is het de beurt aan de rest van de wereld om APA te leren kennen. “We zijn ook weer heel low key bezig met onze eerste single. We zijn nu echt de puntjes op de i aan het zetten. Eigenlijk is die af, maar we zijn alle vier heel erg perfectionistisch. Vooral Yael is nog heel erg bezig met de laatste mixjes. Na Club 3voor12 willen we gewoon kijken hoe het valt, een beetje peilen bij onze vrienden. Niet lang daarna, ik hoop dit jaar nog, kunnen we hopelijk de knoop doorhakken, de single droppen en dan kilometers maken. We hopen op Eurosonic Noorderslag en dat soort dingen, maar we gaan sowieso gewoon lekker spelen.”

Komende zaterdag speelt APA om 21:00 tijdens Club 3voor12 Den Haag in het Paardcafe met King Miles en Vrou.Ka.