Leraar en leerling : Aad & Stefan

“Dit had ik 40 jaar geleden moeten doen!”

Tekst & foto's: Judith Zandwijk ,

Je hebt wonderkinderen, autodidacten en genen begiftigde muzikanten. Maar het gros van de betere muzikanten heeft gewoon muziekles gehad. En muziekles betekent voor hen vaak meer dan alleen theorie en toonladders oefenen. Bevlogen docenten dragen soms op onverwachte manieren bij aan de vorming tot muzikant. Daardoor ontstaan er soms mooie relaties tussen de muzikant en zijn docent. 3voor12 Den Haag maakte een serie met een aantal van hen. Deze keer komen de drums en hun liefhebbers aan bod; Stefan van de Brug (docent en drumschool-eigenaar) en de iets oudere, maar niet minder gedreven leerling Aad Allaart

Docent Stefan van de Brug

Stefan (26 jaar) heeft zijn eigen drumschool in het Haags Pop Centrum en drumt in de bands Friends Of The Family en Vuigtuig. Stefan werd in 2015 uitgeroepen tot Docent van het Jaar door de Slagwerkkrant.

 

Leerling Aad Allaart

Aad (64 jaar) is werkzaam op een ministerie, in de psychiatrie en speelt in de hobbyband Varias.

De blokfluit

Met een vies gezicht vertelt Aad over zijn eerdere ervaringen met muzikale vorming. Op zijn opleiding als leerkracht (PABO) kreeg hij verplicht blokfluitles. Aad: “Voor zover ik al muzikaal talent had, is het daar niet verder ontwikkeld. Dat was ècht vervelend maar je moest het goed doen want het cijfer telde zwaar mee. Ik heb er wel noten leren lezen maar ben ze net zo hard weer vergeten.”

Aad’s dochter had ooit drumles op het Segbroek college en samen met Hans Vandenburg maakte zij een lied voor het 750-jarig bestaan van Den Haag. Ze had een drumstel thuis staan en Aad was er wel eens achter gekropen. Een aantal jaren geleden probeerde Aad het rustiger aan te gaan doen met werken. Zijn vrouw belde Stefan en regelde als cadeau een aantal drumlessen voor zijn zestigste verjaardag. Inmiddels lest hij er al ruim vier jaar en hebben ze een vriendschappelijke band opgebouwd.

Aad: “Tijdens de eerste les bij Stefan zei hij: “Nou, speel maar wat.” Stefan: “Ik zag meteen zijn enthousiasme. Het voordeel van wat oudere leerlingen is dat ze natuurlijk al zóveel muziek hebben geluisterd en zóveel bandjes hebben gezien. Zij hebben veel meer een idee over wat moet er gebeuren. Ze weten nog niet precies hoe maar het zit al wel in hun hoofd.”

"Nou, speel maar wat.”

(lees verder onder de foto)

De jaren '60

De drumlessen van Aad bestaan uit het meespelen van een liedje dat hij leuk vindt. Als het dan even niet lukt of ze lopen ergens tegenaan is dat hét moment om de techniek uit te leggen. Stefan kijkt lachend naar Aad: “Bij de meeste leerlingen heb ik een andere methode maar bij hem houden we deze aan.”

Zo nu en dan grijpt Stefan wel in: “De jaren ’60 rock’n’roll zijn veelal hetzelfde qua drums, af en toe moet er wat anders, even een ander ritme. Dan draag ik een liedje aan dat dat meer in zich heeft.” Aad: “We doen nu zelfs wat Zuid-Amerikaans en wat jazz-achtige dingen.”

"Kijk, naar John Bonham, de grootste rockdrummer ooit"

Dubbele bas met één voet

Stefan: “De muziekkeuze van leerlingen is wel leidend, als ik het niet ken verdiep ik mij erin. Ik heb een paar leerlingen die willen graag de punkkant op. Die gasten willen allemaal dubbele bas en snel, dan zeg ik wel ‘joh, leuk dat je dat wil doen, maar je kan zoiets ook met één voet doen’. Je moet alleen harder werken en er wat meer tijd instoppen. Kijk, naar John Bonham, de grootste rockdrummer ooit, wat die allemaal met één voet deed en een kick die 26 inch was, dat is bizar. Tegenwoordig gebruikt iedereen daar een dubbel pedaal voor om hetzelfde te doen. Dan denk ik, ga eerst dit nummer doen, laat ik het horen en doe ik het voor en dan pas mag je de dubbele bas doen. Je wilt dat, maar kijk ook even waar het vandaan komt. Ik stimuleer hen wel om dat uit te zoeken.”

(lees verder onder de foto)

Ambities

Aad heeft geen grote ambities meer: “Binnenkort word ik opgeborgen in het oude mannenhuis, ik heb geen enorme doelstellingen maar ik speel graag in een bandje van gepensioneerde docenten van het Varias College, de Varias band. Ik ben nu bezig dat repertoire goed onder de knie te krijgen en wat variaties aan te brengen.” Stefan: “Dat is onwijs leuk, daar help ik hem ook mee.”

Varias oefent één keer in de week en treedt op tijdens wijkfeesten, in buurthuizen en bejaardenhuizen. Aad: “Binnenkort weer in een verzorgingshuis. Er liggen dus lui bij, die zijn zo ziek als een hond, aan de toestanden en dingen maar die liggen dan toch te swingen. Het is fantastisch dat we dat kunnen doen en we ze even een paar uurtjes plezier kunnen geven.”

Stefan bezoekt zoveel mogelijk de optredens van zijn leerlingen en gaat ook wel eens bij Varias kijken. Aad waardeert deze bezoeken en de feedback op het optreden zeer. Uiteraard ging Aad tijdens Parkpop ook bij Stefans performance van Friends Of The Family kijken. Stefan: “Supergrappig. In het midden van het publiek stond een heel kluitje leerlingen en kids die helemaal gek werden. Zo gaaf, daarvan ga ik nog harder mijn best doen.”

"Dan komt er ineens een ‘mijnheer’ die ook nog eens de PABO heeft gedaan."

Mijnheer de leerling

Toen Stefan zelf nog een kind was, hij was pas 15 jaar, gaf hij al drumles in de schuur bij zijn ouders thuis. Stefan: ”Dat bracht net zoveel op als vakkenvullen en vond ik veel leuker. Het werd steeds meer en ik heb eigenlijk nooit meer wat anders gedaan.” Hij vertelt dat hij ook veel van Aad heeft geleerd: “Ik was pas 22 jaar toen hij bij mij kwam lessen en had net de drumschool. Hij was een van mijn eerste leerlingen ‘op leeftijd’ en dat vond ik best spannend. Dan komt er ineens een ‘mijnheer’ die ook nog eens de PABO heeft gedaan, en ik heb geen studie gedaan. Ik dacht dat ik véél serieuzer en heel netjes moest zijn. Ik moest echt een drempel over.” Aad vult aan: ”Stefan blijft altijd relaxed, zo is zijn aard. Ik zie hoe hij kinderen kan enthousiasmeren. Daar kan ik geboeid naar kijken, hoe hij op een natuurlijke manier voor elkaar krijgt dat die kids gewoon rustig gaan spelen. Hij is echt een natuurtalent, heel bijzonder.”

Aad: “Muziek maken ontspant, je hebt er plezier aan. Ik heb heel veel spijt dat ik het niet 40 jaar eerder heb gedaan.” Stefan lachend: “Dat zegt ie elke maand wel een keer.”