Bon voyage Chuck

"Hier is hij groter dan David Bowie"

Justin Verkijk ,

"Het is stil op de Grote Marktstraat, Chuck Deely is dood. Hoewel ik geen fan was, nooit een cd heb gekocht of me überhaupt kan herinneren dat ik hem ooit geld heb gegeven, schrok ik er toch van. Soms zijn dingen, en mensen dus blijkbaar ook, zo vanzelfsprekend.

De man was samengesmolten met de stad. De Schilderswijk, Lange Poten en Chuck Deely op de Grote Marktstraat. Heel triest dat we daar net de boel lekker voor hem hebben opgeknapt, eindelijk zijn 'podium' eens goed onder handen genomen. Net niet op de sterfdag van superster David Bowie. The story of his life. Zo kwam hij bijvoorbeeld ooit naar Nederland voor de liefde. Voor een dame uit Zoetermeer. Tja, Zoetermeer. Ook net niet. 20 jaar lang iedere dag door weer en wind de straat op, om de stad te verblijden met zijn droevige liedjes. Eerst alleen met gitaar maar uiteindelijk met een set-up waarbij menig muzikant een geluidsman bij nodig zou hebben.

Hoeveel straatmuzikanten ken je die versterkt spelen en er mee weg komen? Alleen Chuck. Sterker nog: er kwam op een gegeven moment een verbod voor straatmuzikanten in de stad. Behalve voor Chuck. Iedereen in Den Haag kent Deely. Hier is hij groter dan David Bowie, dat durf ik rustig te zeggen. Mensen noemden hem de Hemazanger. Als iemand mij Hemazanger zou noemen zou ik me verschrikkelijk voelen. Hij kon er om lachen. Zo lang mensen hem maar niet zagen als een bedelaar. Hij was een muzikant, en niets minder. Las vandaag bij Janneke Nijhuijs op Facebook dat ze een keer een vrouw zag die hem een worst wilde laten eten. Dat moet een Hemaworst geweest zijn. Als je zo'n worst een kwart slag draait heb je trouwens de C, van Chuck. Het zal hem een worst wezen. Ik was geen fan, maar ga hem toch missen. Thanks Chuck en groetjes aan Martin."

 

Over Justin
De wekker van Justin Verkijk gaat altijd net iets eerder dan die van jou. Iedere morgen brult hij de stad wakker in zijn programma Haagse Ochtendradio op Den Haag FM. In het weekend vind je hem in het nachtleven, vaak gewapend met microfoon of achter de draaitafels. Verder is hij de vaste spreekstalmeester op festivals als Lowlands, Pitch, Lentekabinet en Dekmantel Festival.