Dazzled Sticks zit in eigen wereld

Rap en hitgevoelige electro ontmoeten elkaar

Tekst: Frank de Jong | Foto's: Rick Kappetein ,

Tjeerd Bomhof (Dazzled Kid en Voicst) en Sticks maken indruk in de kleine zaal door hun eigenzinnige mix van stijlen. Sticks ken je waarschijnlijk van Opgezwolle, Great Minds en Fakkelbrigade. Onder de naam Dazzled Sticks maakt het duo deze donderdagavond in het Paard van Troje meer dan aangenaam. Een klein uur lang vermaken ze het publiek met bijzondere vibes.

De show wordt geopend door de Almelose rapper Sillo. Zijn energieke houding geeft hem een voorsprong. Zelfs als blijkt dat de zaal niet bekend is met zijn werk probeert hij alsnog de boel naar een hoger niveau te tillen. De rapper is zeker niet bescheiden. Eerst verleidt de zelfbenoemde werknemer van de maand het publiek om wat dichterbij te komen. Dan vraagt hij het publiek om deel te nemen aan een springoefening. Zijn performance is prima, maar het blijft vrij braaf. Hij rapt over tracks met interessante inhoud, maar weet vervolgens niet te raken met zijn teksten. Maar, de beats maken gelukkig veel goed. Een waardige opwarmer.

De goedgevulde zaal vestigt zijn volle aandacht op het podium wanneer de intro van ‘Zegevieren’ te horen is. De loop van een paar seconden draait een aantal minuten, maar dat lijkt niemand te deren. Wanneer de heren het podium op komen lopen worden ze met luid applaus ontvangen. Tjeerd en Sticks settelen zich in hun eigen comfort zones en dat pakt positief uit. Sticks rapt losjes met behulp van een staande microfoon vanuit het midden en Tjeerd dirigeert met zijn excentrieke beats en gitaarpartijen. Het resulteert in een pakkend optreden met een erg duidelijke rolverdeling.

Sticks praat, grapt en relativeert de tracks aan elkaar. De rijmmeester is niet alleen binnen de nummers goed met woorden. Hij introduceert tracks op een spontane en passende manier. Over de eerste ontmoeting met Dazzled Kid, persoonlijke hygiëne en de aanwezigheid van Haagse hooligans. Het blijft bijzonder aangezien hij verder gaat dan een toelichting bij een nummer. Zo stopt hij bijvoorbeeld de track ‘Blijven Lopen’ een aantal keer om toe te lichten hoe hij op een specifieke line is gekomen. Tjeerd deelt op zijn beurt dat hij aardig wat samples van Nicky Romero nodig had om zijn beats meer hiphop te laten klinken. Ja, echt waar!

Vooraf melden ze dat ze er zin in hebben en dat blijkt. Ze spelen een nieuwe track en zowel Sticks als Dazzled Kid nemen tijdens het optreden een kijkje in het publiek. Wat verder opvalt is dat alle raps goed te verstaan zijn. Ook bij Sillo was het geluid goed geregeld. Nergens verzuipen de rijmwoorden in een te zwaar knallende bas. Een optreden met Sticks is niet compleet zonder een versie van de track ‘Spaanse Vlieg’. Als afsluiter nog een laatste ‘Dans’ en dan is het uit met de pret. Wel komen ze terug met een aantal vinylplaten. Ze nemen rustig de tijd om met de fans te praten en om spul te signeren. Of om terug te blikken naar deze geslaagde avond.