Het weekend van 3v12DH, week 49

Skip & Die, State X New Forms en Shamba Lion Soundsystem

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Kruipend naar huis, een legendarische show meemaken of gewoon een leuke jamsessie bijwonen? Wat ga je komend weekend doen? Ook deze week licht 3voor12 Den Haag weer de meeste intense rockconcerten, mooiste optredens en de leukste feesten uit. Volkomen willekeurig maar met een neus voor goede smaak.

donderdag 08-12

Op donderdag begint ons weekend ditmaal met het Nederlands/Zuid-Afrikaanse Skip&Die. De band rondom frontvrouw en podiumbeest Cata Pirata is geen onbekende in onze regionen. Met muziek die omschreven wordt als tropical bass wordt de lading goed gedekt en een optreden van deze gasten is altijd gegarandeerd feest. Het voorprogramma zal verzorgd worden door Oraclez.

Bauer? Nee niet die van de Harlem Shake. En al helemaal niet die jolige volkszanger met zijn zogenaamd leuke grapjes. Nee Bauer is een project van zanger Berend Dubbe, het laatste album van deze act is al weer ruim tien jaar oud, dus tijd voor wat nieuws. De zanger met de zware stem tourt nu met zijn nieuwe plaat vol met filmische muziek. En omdat State X voor de deur staat heeft het paard hem bereid gevonden om in Prins27 een opwarmertje te geven.

Nog een pre-State X show vind plaats in het Paardcafé. Franse band DeStijl (vernoemd naar Mondriaan, Doesburgh enzo) zal daar hun show komen opvoeren. Met invloeden vanuit de post-punk van de jaren tachtig wisten ze hun album te laten mixen door Danny Sabe, die ook met David Bowie en Public Enemy werkte. Voor fans van Joy Division en soortgelijke bands is dit optreden echt een must! 

vrijdag 09-12

De allerlaatste editie van het State-X New Forms festival vindt vanavond plaats. Na dertien keer vond de organisatie het welletjes en gaat het feest op in Rewire. Op deze laatste editie, die zaterdag zijn tweede avond beleeft kan je kijken naar onder andere: het Dominic J Marshall trio, Jungle By Night en ons eigen Dr. Meraki. Het belooft een waardig afscheid te worden.  

In theater De Veste in Delft kun je andere Haagse kanjers bewonderen. Daar staan namelijk Tears & Marble en Kern Koppen op een affiche. Beide duo's zijn graag geziene gasten op podia door het hele land. De rappers van Kern Koppen zijn wel wat minder in beeld geweest de laatste tijd dus is dit je kans om ze weer eens van dichtbij te zien. Daarbij komt ook dat je de nieuwe samenstelling van Tears & Marble kan meemaken, want Cris Kühle is vervangen door Maurizio Pinna. Genoeg reden om een uitstapje naar Delft te maken.

In het HPC Café kan je je kleine nichtje/neefje in zijn eerste bandje zien bij de Ready 2 Play avond. Ook zullen aanstormende talenten daar hun opwachting maken. Als je toch liever een dansje waagt kan dat in het Paardcafé, daar zal The Hague Yard een soulvolle r&b avond organiseren. Is dat niet je ding? In de PIP kan tot in de allerkleinste uurtjes geraved worden. Zeezout is namelijk bezig met een clubtour door het hele land en deze vrijdag wordt ons eigen Den Haag aangedaan. Genoeg mogelijkheden om je zaterdagse kater te bewerkstelligen dus.

Zaterdag 10 december

In het HPC Café spelen Loco/Motive en TAPE, twee jonge rock/funk bands uit Den Haag. Meer lokaals is wederom te vinden in Musicon, maar dan een paar tandjes harder. Het Haagse Faith Ablaze staat hier op het programma met twee andere metalcore bands, No Loose Ends en To The Wolves. Dat belooft een snoeiharde avond te worden.

Op de Grote Markt is altijd wel wat te beleven; zo ook dit weekend. De zesde editie van het snowboardevenement Rock A Rail komt er namelijk aan, en dit gaat uiteraard gepaard met flink wat pre- en afterparty’s. Dansjes kunnen bijvoorbeeld gedaan worden in De Boterwaag, Zeta en de Zwarte Ruiter. Ontloop je de drukte van Rock a Rail en State-X New Forms liever? In het Paardcafé word je met open armen ontvangen deze zaterdag tijdens Boterhard, het maandelijkse hiphop en R&B evenement. Hiernaast vormt ook De Vinger een prima decor voor je zaterdagavond: tot in de vroege uurtjes draait Shamba Lion Soundsystem hier de lekkerste reggae en dubplaatjes.

Zondag 11 december

Sinterklaas is koud het land uit, maar de eerste Haagse kerstfeesten schieten alweer de grond uit. In Lokaal Vredebreuk en De Paap bijvoorbeeld, waar ter ere van Marcel Pronk een keihard rock ‘n rollkerstfeest wordt gegeven. Willem Bodhi en The Angels of Summer presenteren er deze avond hun kerst-CD “I believe in Angels,”  waarvan de opbrengst naar de KWF Kankerbestrijding zal gaan.

Ook in het Korzo Theater kan men deze zondag terecht voor wat live muziek, al gaat het er hier iets rustiger aan toe. Het podium is deze week voor Sam Lee, een Britse folkmuzikant die oude, Keltische ballades nieuw leven weet in te blazen als geen ander. Rond dezelfde tijd is ook in het Gemeentemuseum een optreden bij te wonen: violist Joseph Puglia heeft de verantwoordelijkheid van het zondagse muziekprogramma op zich genomen. Hij zal met zijn ensemble muziek stukken van Beethoven en Schubert  spelen, maar met twee bijzondere instrumenten uit de museumcollectie in de hoofdrol.

donderdag 08-12

 • Skip & Die @ Paard van Troje, 19:30, €13 vvk, urban
 • Bauer @ Prins 27, 20:30, €15, pop/rock
 • DeStijl @ Paardcafe, 22:00, gratis entree, alternative

vrijdag 09-12

 • Zeezout Club Tour @ Pip, 23:00, €16, dance
 • R2P @ HPC Café, 19:30, gratis entrée, pop
 • State-X New Forms @ Paard van Troje, 20:00, €20, avant
 • Kern Koppen & Tears and Marble @ Theater De Veste, 20:30, €10, pop/rock
 • The Hague Yard @ Paardcafe, 23:30, gratis entrée, soul/rnb

Zaterdag 10 december

 • Boterhard @ Paardcafe, 23:30, gratis entrée, soul/rnb
 • Faith Ablaze & No Loose Ends & To The Wolves @ Musicon, 20:30, €5, metal
 • Loco/Motive & TAPE @ HPC Café, 19:30, gratis entrée, pop/rock
 • Rock A Rail 2016 @ Grote Markt, 17:00, gratis entrée, rock
 • Dub in The Vinger @ De Vinger, 22:00, €5, reggae

Zondag 11 december

 • Rock’n roll X-Mas Party @ Lokaal Vredebreuk & De Paap, 16:00, gratis entrée,  rock’n roll
 • Muziek op Zondag @ Gemeentemuseum, 15:00, gratis entree (op vertoon van museumticket), klassiek
 • Sam Lee @ Korzo Theater, 15:00, €16,50, folk

De 3voor12 Den Haag redactie doet zijn best om vanuit een zo’n breed mogelijk palet aan clubs, podia en toko’s een mooie lijst samen te stellen. Wil je dat jouw zaak, podium of koffiecorner ook op onze radar komt, stuur dan een mailtje met agenda naar info@3voor12denhaag.nl. De redactie kiest de optredens, clubavonden en shows die genoemd worden daarna zelf uit.