Het weekend van 3v12DH, week 48

Sint Helaas, Sevn Alias, Tosk en Bajm

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Kruipend naar huis, een legendarische show meemaken of gewoon een leuke jamsessie bijwonen? Wat ga je komend weekend doen? Ook deze week licht 3voor12 Den Haag de meeste intense rockconcerten, mooiste optredens en de leukste feesten uit. Volkomen willekeurig maar met een neus voor goede smaak.

Donderdag 1 december

We beginnen ons weekend in Leiden. In Gebroeders de Nobel welteverstaan. Hier zal Discohen optreden, los van de flauwe naam heeft deze act een zeer origineel concept bedacht. Bekende danshits zullen in een Leonard Cohen jasje worden gestoken. Nooit gedacht dat je zou zwijmelen op 'Don't Leave Me This Way'? Bij Discohen is dit mogelijk. Een warme, zalvende stem die classics brengt. Verwacht een zwoele avond waar de boventoon gevoerd wordt door een grappige doch sensuele gimmic, ergo: Seks.

Tosk

Tosk

In het Paardcafé staat Tosk. Deze Utrechtse band timmert lekker aan de weg met een stijl die niet in één hoek te plaatsen is. Iets met Talking Heads meets zweverige soundscapes. Zoals de naam van invalgitarist Thuur Onrust doet vermoeden wordt het een onrustige avond. Zeker gezien het voorprogramma wordt verzorgt door Nexo Shape dat zijn inspiratie uit bands als The Editors haalt. En het feit dat er daarna gedanst kan worden op de deuntjes die DJ Prosciutto ons voorlegt.

Op menig schoolplein klinkt het tegenwoordig: Gass! Rotterdamse rapsensatie Sevn Alias lijkt de jeugd nog meer de hiphop in te trekken dan New Wave deed. En niet voor niets, ingewikkelde rijmschema's laat de rapper achterwege maar zijn metrum is om van te smullen. De pas 20(!) jarige rapper stond al voor een volle India op Lowlands en knalde op zowel eigen tracks als featurings met onder andere Josylvio (het nummer 'Le7nesh'). Zijn homie Kevin, die de "next best thing" lijkt te zijn, doet het voorprogramma en zodoende lijkt de avond volledig in handen van Rotterdam Airlines. Dat wordt gegarandeerd dabben!

Vrijdag 2 december

De Nieuwe Kerk is de laatste weken al vaker het toneel van prachtige intieme concerten. Ditmaal is het de beurt aan Sabrina Starke. Deze zangeres beschikt over een van de zuiverste keeltjes die ons land kent en doet bijvoorbeeld collega Giovanca het onderspit delven. Ook is Starke een graag geziene gast bij DWDD en deed ze mee aan Expeditie Robinson. Maar met name op muzikaal vlak laat zij goed van zich horen, zelfs North Sea Jazz is geen vreemde locatie meer voor de zangeres.  

Wereldmuziek is hip! En zelfs danstheater Korzo lijkt dat te weten. Baba Commandant And The Mandingo Band zijn helemaal vanuit Burkina Faso naar Den Haag gereisd met maar één doel. Swingen! Met een mix tussen de Nigeriaanse wereldmuziek en West-Afrikaans Mandingo probeert Baba een geheel nieuwe stijl uit binnen deze niche. Probeer hier maar eens stil te blijven zitten.

In gebroeders de Nobel kan je vrijdagavond je heupen losgooien op de rock n' roll van Wallace Vanborn en BARTEK. Het Gentse Wallace Vanborn heeft zojuist hun derde plaat afgeleverd, opgenomen in Joshua Three, Californië. En wie heeft daar niet opgenomen? BARTEK heeft daarentegen net een nieuwe EP uit en de eerste langspeler lijkt er aan te komen. In eerste instantie zou ons eigen Soul Sister Dance Revolution spelen maar door gezondheidsproblemen is dit niet door gegaan, of heeft het iets te maken met het feit dat SSDR sowieso helemaal van de radar lijkt te zijn verdwenen? 

In het Delftse poppodium Steck zal BoXruBa haar indie-rock komen tentoonspreiden. Zoals elke band zijn zij ook beïnvloed door onder andere de Red Hot Chili Peppers maar er zit meer achter. Met net een EP opgenomen door de producer van Dotan en John Coffey op zak lijkt het de band voor de wind te gaan. In het Musicon kan je naar totaal iets anders luisteren. Het is namelijk weer metal avond en de bands hebben, zoals iedere zelfrespecterende metalband betaamd, weer vreselijk lugubere namen. Defazer valt nog mee, Splinterbomb is al wat naarder, maar het Braziliaanse Sodomizer heeft wat dit betreft al gewonnen. 

Zaterdag 3 december

Op de zaterdag kunnen de haren voorzichtig los. De post-metal band Sons Of A Wanted Man zal het HPC onveilig maken met genregenoten in The Howl Ensemble. Voor je het afdoet als slechts ‘boze muziek’, zoals Sons Of A Wanted Man hun muziek verwoordt, is het goed om te weten dat de muziek vooral draait om muzikaliteit en experimentatie. Liefhebbers van Neurosis, Russian Circles en Pelican zijn eigenlijk wel verplicht dit bij te wonen. Het is niet vaak dat bands uit dit genre komen overwaaien.

Sinterklaas komt maandag pas langs met het grote boek, maar als je dit weekend in de buurt van de PIP bent kun je hem spotten voor weer richting Spanje gaat. Sint Helaas is een feest met onder andere The Pilotwings, Interstallar Funk en JEANS. Kans is groot dat als je hier jouw verlanglijstje dropt dat de Sint er weinig aandacht aan zal schenken. Iedereen weet dat de gemijterde goedheiligman gratis baco’s kan knallen op dit feest.

In het Paardcafé kun je genieten van HERS, Tessa Fillié & Arianne. Een avond gevuld met pop, soul en goedaardige folkmuziek. In Scheveningen spelen de twee rockbands Speakeasy en Crescent. Ten slotte hebben we DJ Madam Jeanette in de Zeta. Die belooft enkel pittige hits. Dat komt wel goed.

donderdag 1 december

 • Discohen @ Gebr de Nobel. Entree €10, aanvang 19:30. Disco met een Cohensausje.
 • Sevn Alias @ Paard van Troje. Entree €13, aanvang 20:00. Hip-Hop.
 • Nexo Shape & Tosk @ Paardcafé. Gratis entree, aanvang 20:30. Alternatief.

Vrijdag 2 december

 • Wallace Vanborn & BARTEK @ Gebr de Nobel. Entree €12,50, aanvang 19:30. Rock ‘n roll.
 • Sodomizer, Splinterbomb & Defazer @  Musicon. Entree €5, aanvang 21:00. Metal.
 • BoXruBa @ STECK. Entree gratis, aanvang 22:00. Indie-rock.
 • Baba Comandant & The Mandingo Band. @ Kozo, Entree €16, aanvang 20:30. Wereldmuziek.
 • Sabrina Starke @ De Nieuwe Kerk. Entree €20, aanvang 20:00. Soul.

Zaterdag 3 december

 • Sons of a Wanted Man & The Howl Ensemble @ HPC. Entree gratis, aanvang 20:00. Post-rock.
 • HERS, Tessa Fillié & Arianne @ Paardcafé. Entree gratis, aanvang 20:30. Singer-songwriter.
 • DJ Madame Jeanette @ Zeta. Entree gratis, aanvang 21:30. Dance.
 • Speakeasy & Crescent @ Saturnus. Entree €4, aanvang 20:30. Rock.
 • Sint Helaas @ PIP. Entree €8 (vvk), aanvang 23:00. Dance.

Zondag 4 december

 • Bajm @ Paard van Troje. Entree €35, aanvang 19:15. Poolse rock.
 • Jazz Sessies @ Hudson. Entree gratis, aanvang 16:00. Jazz.
 • Rootz Sunday Jam @ Rootz. Entree gratis, aanvang 23:00. Jamsessie.

De 3voor12 Den Haag redactie doet zijn best om vanuit een zo’n breed mogelijk palet aan clubs, podia en toko’s een mooie lijst samen te stellen. Wil je dat jouw zaak, podium of koffiecorner ook op onze radar komt, stuur dan een mailtje met agenda naar info@3voor12denhaag.nl. De redactie kiest de optredens, clubavonden en shows die genoemd worden daarna zelf uit.