Seed of Ayawaska wint finale Talent Event 2016

Strijd tussen zes acts komt tot ontknoping

Tekst: Rick Kappetein | Foto's: Wouter Vellekoop ,

Na vier voorrondes vond 29 januari 2016 de finale plaats van Talent Event 2016. In een volle grote zaal van het Paard van Troje streden zes acts om de titel. De jury bestond uit wethouder Joris Wijsmuller, directeur van het Paard van Troje Mayel Blonden, popjournalist Nico Heemelaar, rapper (en winnaar vorig jaar) Mehdi en Bernd Gansebev van De Kraaien. Het publiek was zesde jurylid. Alle zes de finalisten gaven een showcase van 30 minuten, vakkundig aan elkaar gepraat door Bien Tadema. Na het juryberaad en het tellen van de stemmen werd Seed of Ayawaska tot winnaar bekroond.

Het vierkoppige Tape trapt af. De band won de 'wildcard' tijdens de voorrondes en eigenlijk is het optreden hier de grote zaal dus al een hele overwinning. Net als de bandjes die nog moeten komen lijkt deze formatie totaal geen moeite te hebben met het grote podium (al mag iemand Lisa de Graaf wel vertellen dat een grotere zaal niet will zeggen dat je moet schreeuwen tegen het publiek, die microfoon staat hard genoeg). De band zet een gedegen show neer met op het eind zelfs een massale sit-down. 

Made In Stock begint lekker ruig. De lange haren worden wild geschud op het podium en ook het publiek reageert enthousiast. Wanneer het wat rustiger aangepakt wordt, komt de band wat minder tot zijn recht. Tijdens de korte set is er veel aandacht voor de gitaartech. Ondanks de gitaartech hebben de heren helaas wat last van technische ongemakkelijkheden, waardoor ze na hun cover van Rage Against The Machine de show moeten stoppen.

Yaëll Campbell is de enige urban artiest van de avond. Hij heeft zichtbaar geoefend om zijn werk op een groot podium over te laten komen. Met zijn liedjes over school en over het weekend spreekt hij vooral zijn zelf meegenomen publiek aan. Het is slim dat er vaak korte stukken van nummers worden gedaan. Hierdoor voelt het geheel aan als een professionele showcase. Yaëll heeft uitgepakt voor vanavond. Hij heeft naast een dj ook twee dansers mee waarmee hij een korte dans show-off neerzet.

De funky popsongs met blues invloeden van New Dosis Audio zorgen voor een frisse afwisseling. Met stabiele en verstaanbare zang van Chloë Groen lijkt een nieuwe Haagse rockchick opgestaan. De strakke ritmesectie houdt de boel goed bij elkaar, wat nodig is als bas en gitaar vaak de zelfde riffs spelen. Naarmate de set vordert klinken de nummers wel wat veel hetzelfde.

Zanger-liedschrijverduo Something Like Sunshine heeft voor de gelegenheid een band meegebracht. Na een sterk begin van de dames solo valt het invallen van de band wat tegen. Het draagt net niet genoeg bij. De kracht ligt hoorbaar bij de zuivere tweestemmige zang van de dames zelf. De liedjes hebben invloeden uit de country en folk en liggen prettig in het gehoor. Het duo wint de PR-prijs, wat wil zeggen dat ze goed reclame hebben gemaakt voor zichzelf en Talent Event.

Het powertrio Seed Of Ayawaska mag zich terecht winnaar noemen van Talent Event 2016. Met strakke riffs, originele composities en grappige tussenpraatjes hebben ze zowel het publiek als de jury om hun vinger gewonden. Door op een juiste manier gebruik te maken van invloeden als The Doors, Zappa en Jimi Hendrix klinkt het geheel zowel bekend als origineel. De sound kan beter, dat ligt waarschijnlijk aan de vaste backline die gebruikt wordt door alle bands. Het enthousiasme van de heren en de kwaliteit van de songs compenseert hier voldoende voor.  Na het winnen van de prijs mag er nog een toegift van maar liefst twee nummers gespeeld worden. Het publiek toont zijn dankbaarheid door een heuse pit te vormen.