State-X New Forms: Taalbarrières overkomen met Vampillia

“Je zult lachen en huilen tegelijk”

Tekst: Frank de Jong ,

Vampillia is een elfkoppige Japanse groep die van elke genre wel iets in hun muziek incorporeert. De meest constante muziekstijlen zijn black metal en moderne klassieke muziek. Ze treden tijdens State-X New Forms samen met Violent Magic Orchestra op. De Japanners spreken gebrekkig Engels en ons Japans is ook niet echt up-to-date. We spraken met bandleider Tatsuya Yoshida die korte maar krachtige antwoorden gaf op onze vragen, waarna wij die dan weer kort en bondig konden opschrijven.

Hoe gaat het met jullie? Met wie spreek ik nu?
Goed, dankjewel.
Vampillia's bandleider.
Ik doe niks.

Wie zitten er allemaal in Vampillia? We begrepen dat er veel leden in de band zaten. En belangrijker, wie schrijft de songs?
Tatsuya Yoshida (Ruins) en Taro The Tornado (Nice View, Turtle Island) als drummer. Ja, we hebben veel leden. We schrijven alle songs gezamenlijk.

Is dit de eerste tour buiten Japan?
Nee, dit zal onze derde keer in Europa zijn.

Ik begrijp dat jullie touren met Violent Magic Orchestra, is de band bevriend met Vampillia? Hoe kennen jullie elkaar?
VMO's bandleden zijn bijna Vampillia zelf (vijf leden van Vampillia zitten in Violent Magic Orchestra red.). Daarnaast zit Pete Swanson (ex-Yellow Swan) uit de Verenigde Staten en Extreme Precautions (ook wel bekend als Mondkopf) uit Frankrijk. Helaas zullen die twee er dit keer niet bij zijn.

Naar welke muziek luisteren jullie?
Ik luister persoonlijk naar klassiek, techno en hiphop thuis. Elk bandlid heeft een eigen muzieksmaak. Progressive, hardcore en J-pop. Om een paar voorbeelden te noemen.

Er zit een IJslandse spoken word sample op het album ‘Some Nightmare Take You Aurora Rainbow Darkness’ Waar komt dat vandaan en wat is jullie relatie met IJsland?
We namen het album op in IJsland met Ben Frost. (Greenhouse Studio’s, waar onder andere Sigur Rós en Björk hun platen hebben opgenomen red.) Hier werden we bijgestaan door IJslandse muzikanten dus stopte we een IJslandse sample op de plaat.

Speelde jullie ooit op een eigenaardig podium of voor een onverwacht publiek?
We speelde een keer tijdens een modeshow en tegenover een treinstation. Wanneer we in Seatle speelde was er maar één toeschouwer. De andere twee bands waren een verjaarde hardrock band en een Nirvana coverband waar de gemiddelde leeftijd rond de dertien jaar zat. De gitarist en vocalist van die band rolde over het podium als Kurt Cobain.

De muziek klinkt als een combinatie van Ólafur Arnalds, Immortal en Mono. Zijn jullie bekend met deze acts? Wie zijn jullie invloeden?
Ik luister alleen naar Ólafur Arnalds van die drie, de andere twee niet. Maar als ik zo vrij mag zijn om reactie te geven over de bands in deze desbetreffende genres (black metal, moderne klassieke muziek en post-rock red.) dan ben ik geïnspireerd door het vroege werk van Mogwai. Datzelfde geldt voor Godspeed You! Black Emperor. Ook ben ik geïnspireerd door Burzum en Ben Frost.

Hoe is het schrijfproces? Bedenken jullie iets van te voren of komt de muziek van lange jamsessies?
Als het nummer dat ik wil luisteren er niet is, dan gaan we muziek maken. We beginnen altijd eerst met een compositie.

Jullie laatste uitgave was: ‘The Sea Is Never Full’ met Dakota Suite, was dit een goede ervaring?
Het duurde zo lang om te maken, dat toen het eenmaal af was we amper doorhadden dat het klaar was.

Als je door jullie brede catalogus kijken, dan zie je onder andere μ-Ziq, Lustmord en Jarboe. Hoe zijn jullie in contact gekomen met deze artiesten? Ze zijn erg verschillend van elkaar, hoe inspireren ze Vampillia?

Ik ben niet zo bezig met genres als het gaat om mijn favoriete dingen. Ik probeer met mijn favoriete artiesten in contact te komen en dat is gelukt.

Hoe is het om in Japan te leven?
Soms word ik nerveus van alle politieke beslissingen en de temperatuur die elke jaar stijgt, maar het is bijna goed!

Wat kunnen we verwachten van Vampillia tijdens State-X New Forms?
Schoonheid en chaos gaan hand in hand op het podium. Je zult lachen en huilen tegelijkertijd. Die kans is er als je onze show ziet.

Vampillia speelt op zaterdag 10 december om 23:00 uur op State-X New Forms.