State-X New Forms: Pomrad

Het zoeken naar de utopische plaat

Tekst: Frank de Jong ,

De laatste editie van State-X New Forms gaat bijna van start. Daar zitten tal van eclectische en bijzondere muzikanten tussen. Ook daarom spraken we met Adriaan van de Velde, beter bekend als de man achter Pomrad. De Belg komt uit dezelfde plaats als Netsky, maar de muziek is onvergelijkbaar. Trap, house á la Justice en jaren ’80 funk. Het komt allemaal voorbij, maar wat blijkt: zijn invloeden komen uit totaal andere hoeken. En Adriaan heeft nu al ideeën voor de volgende plaat.

“Ik ben gewoon thuis” klinkt het door de telefoon. Adriaan klinkt kalm en denkt goed na over zijn woorden. Onlangs is zijn plaat ‘Knights’ uitgekomen waar alle instrumenten door Adriaan zijn ingespeeld. Bij het maken van de tracks begint hij eerst met het neerzetten van een groove zonder gebruik van een clicktrack. Een aardige prestatie. Over het onlangs uitgebrachte album geeft hij aan: “Het was wel het idee om meer muzikanten in te zetten op de plaat.” Toch is hij zeker niet ontevreden over het resultaat. Zijn opmerking komt voort uit het feit dat Adriaan een soort perfect album in zijn hoofd heeft zitten, de woorden utopisch en megalomaan schieten hem te binnen bij het omschrijven ervan. In die zin ziet Adriaan ‘Knights’ als een beginpunt. “Ik heb het gevoel dat ik langzaam begin te bereiken wat ik voor ogen hebt.” Later merkt hij op: "Het (utopische album red.) zal misschien wel nooit komen". 

Verder is Adriaan erg bewust over de muziek die hij maakt. Het eclectische geluid van Pomrad is als we hem horen tegelijkertijd een zegen en een belemmering: “Ik heb het gevoel dat het wel beter kan. Als je mijn muziek laat horen, dan is de vraag: welk nummer laat je dan horen?" Aan de andere kant is Adriaan wel in voor een geintje, op ‘Key Target’ zijn vogelgeluiden en (wij vermoeden) een fluitketel te horen. Een airhorn komt voor op vreemde plekken tijdens ‘Joan The Adventurer’. Die keuzes zijn vaak het resultaat van een grapje. “Dan plak ik het erop en kijk ik of het werkt”.

Die eclectische stijl vindt zijn oorsprong door de manier waarop Adriaan muziek consumeert. Door niet te luisteren naar albums, maar naar specifieke nummers van verschillende artiesten. “Het is moeilijk om dan een bepaalde artiest te noemen”. Van weinig artiesten bezit Adriaan alle platen en noemt artiesten die we niet hadden verwacht. We gokten eerder op een vermelding van Hudson Mohawke of Daft Punk. Adriaan heeft het onder andere over rock, alternative en singer-songwriters. Frank Zappa noemt hij in eerste instantie: “totaal losgeslagen gekte, maar wat toch geniaal in elkaar zit.” En Kevin Parker van Tame Impala: “Heel cheesy, maar die zeker geniaal uit de hoek kan komen.” Ten slotte blijkt Kurt Vile ook één van zijn favorieten.

De plaat ‘Knights’ heeft aardig wat gastmuzikanten: Selah Sue, Billie, Sylvie Kreusch, Milla Brune, Christina Sapalo en Steve Kashala. “Ik heb degene die ik kende gepakt, door de aparte stem bij hem of haar. Bij andere kwam het organisch tot stand.” Met de meeste artiesten is één nummer gemaakt, met Selah Sue een aantal, maar daar is dan uiteindelijk weer maar één nummer van uitgekomen. “De rest zit in de lade.” Over zijn band is met het publiek: “Je weet niet precies van te voren wat je kunt verwachten. Soms zijn er shows waar niemand echt meedoet en dan is het de kunst om die paar mensen die wel geïnteresseerd zijn mee te krijgen. Dan maakt het niet uit of dat festivals of shows zijn.” Volgens hem kunnen we tijdens State-X New Forms: “Een echte liveshow verwachten waar de muziek toch wel de leidraad is”.

Pomrad speelt om 23:00 uur in op State-X op 9 december.