State-X New Forms: Mt. Wolf

Van slaapkamerelektronica naar explosieve post-rock

Tekst: Frank de Jong ,

Mt. Wolf klinkt bij een eerste luisterbeurt als een indierock band, maar past naadloos op de affiche van de laatste editie van State-X New Forms. De kalme, vaak breekbare dreampop ontaardt in grootse instrumentatie die je eerder bij Explosions In The Sky hoort dan bij Ásgeir. Toch worden beide artiesten in één zucht genoemd als je het over Mt. Wolf hebt. De rustgevende muziek heeft overigens vrij donkere teksten.

Na een korte vertraging, mede door de hectiek van het schrijven van het aankomende album, spraken we met Sebastian ‘Bassi’ Fox (zang/gitaar) van Mt. Wolf. Stevie McMinn (akoestische gitaar) was er ook bij, maar we spraken voornamelijk met Bassi. Ze vallen gelijk met de deur in huis “we willen het zo snel mogelijk af hebben”. De heren hebben het over de nog naamloze plaat die volgens de band in maart gaan uitkomen. Wat ze er vooral over kwijt willen is dat het dit keer meer live opnames zullen zijn.

De voorgaande EP’s en singles waren het resultaat van eigen opnames in Bassi’s thuisstudio. Zeg maar gerust slaapkamer. “Waar we het meest enthousiast over zijn is dat we dit keer echt kunnen opnemen. Het voelt meer als een band dan een elektronisch project. Het voorgaande materiaal werd geschreven rondom een bepaald idee. Het voelt goed aan om voor het nieuwe werk te kunnen jammen en dingen uit te proberen”.

De naam Mt. Wolf is blijven hangen na het ontwerpen van een logo voor de band. Het logo bestaat uit twee opgestapelde W’s. “Het idee van een wolf in combinatie met een onbestaande plek sprak ons enorm aan. Toen bleek dat Mount Wolf daadwerkelijk bestond in Pennsylvania, een afgelegen plek in de Verenigde Staten.” Daar ziet de zanger de lol wel van in. “We zouden er graag een show willen doen, we hebben zelfs contact gehad met een fan via Facebook die daar woont. Het zou een soort thuiskomst show zijn.”

Bassi ziet zichzelf niet zo snel een vlot en vrolijk nummer schrijven. “Het zou niet zo goed bij de muziek passen. De muziek heeft absoluut donkere thematiek, maar er zit ook een beetje vreugde in.” In één liedje gaat het over het overlijden van een persoon, maar ook over hoe je weer verder moet na zo’n gebeurtenis. Bassi is bang dat het wat pretentieus klinkt, maar de muziek heeft ook een existentiële en spirituele kant. Zo geeft hij als voorbeeld: “Je kunt denken dat je een goed persoon bent, maar bij beschouwing blijkt dat dan best mee te vallen.” Tijdens het nummer ‘Burgs’ hoor je een meditatie lezing van een man met dezelfde naam als de tracktitel. Kortom er zit meer in de muziek dan je vooraf zou denken.

Het optreden op State-X New Forms zal de laatste zijn van dit jaar. “We nemen een pauze tot volgend jaar, dan zal ook het nieuwe album uitkomen” Het optreden in 2014 tijdens Where The Wild Things Are speelde zijn ze niet vergeten. “Dat is ons favoriete festival! We kijken er erg naar uit om weer in Nederland te komen spelen” Daar voegen ze aan toe dat ze het gevoel hebben dat het vasteland van Europa veel meer muziekminnend is in vergelijking met het Verenigd Koninkrijk. Tijdens het optreden van State-X New Forms kunnen we wat meer volume verwachten. “We rocken veel meer als we live spelen”. Bassi vergelijkt de liveoptredens van Mt. Wolf qua geluid met die van Explosions In The Sky. “Het draait echt om de muziek en die is live veel harder dan op de plaat, we rocken meer”.

Mt. Wolf speelt zaterdag 10 december op State-x New Forms, om 20.30 uur.