Interview: S.T. Cordell op Pre State-X

Brabantse analoge techno pleit voor Europese verbondenheid

Tekst: Lone Mokkenstorm ,

Dit weekend vindt State-X New Forms plaats, een internationaal georiënteerd festival met een programma bomvol experimentele en underground muziek. Zo is de Eindhovense groep S.T. Cordell ook op de line-up van de pre-party op 8 december beland. De band speelt krachtige analoge techno en staat bekend om zijn alternatieve podiumopstelling: in een cirkel in het midden van de zaal. Wij spraken Woody Veneman, één van de oprichters van dit innovatieve muzikale project.

S.T. Cordell werd in 2007 reeds uit de grond gestampt. “We kennen elkaar van de Eindhovense muziekscene. Hermann Blaupunkt nam de albums van Woody & Paul op, Theo van Rock deed het geluid bij Beukorkest en Hermann en Thom zaten samen in Het Droste Effect. Toen in 2007 het idee voor een analoog techno project ontstond, ben ik de krenten uit de pap gaan vissen. Zo ontstond deze club rockers.

Techno en rock gaan niet bepaald altijd goed samen, zo laat Veneman blijken. “Techno is de vijand van de rocker. Onder het motto ’keep your friends close, and your enemies closer’ proberen we grip te krijgen op het fenomeen van elektronische muziek. Vervolgens geven we daar een eigen interpretatie aan. Een groot verschil is dat we fysieke kracht gebruiken in plaats van een USB-stick: na verloop van tijd worden muzikanten moe en gaan ze fouten maken of van tempo wisselen. Dat maakt de muziek organisch en onvoorspelbaar.”

Toch valt er door de rockscene nog veel te leren van elektronische artiesten, vindt Veneman. “Net als een DJ kunnen we inspelen op de sfeer in de zaal. Bepaalde delen kunnen langer, korter, harder of zachter gespeeld worden, nieuwe stukken kunnen door nummers worden ‘gemixt’ en delen kunnen worden uitgesteld tot het moment suprême.”

Een flinke tijd was het stil rondom de band. Dit jaar maakten de mannen echter een comeback met ‘Reunion Europa,’ een project over de veranderende identiteit van Europa en de verhalen van vluchtelingen. De teksten die we gebruiken komen uit de culturele erfenis van Europa. Sommige zijn honderden jaren oud, maar nog steeds actueel. Wie om zich heen kijkt ziet veel haat, onvrede en scepsis met betrekking tot het Europese project. Wij willen daar graag liefde, adoratie en verbondenheid tegenover stellen.”

Het concept ‘podium’ wordt elk optreden resoluut aan de kant geschoven: de band speelt altijd in een circulaire opstelling in het midden van de zaal. “De cirkel verkleint de afstand tot het publiek letterlijk en figuurlijk. Hierdoor wordt het mogelijk samen te dansen, zweten en geëmotioneerd te raken. Zo willen we de avond minder een concert laten lijken en meer een ritueel of viering.

State-X New Forms heeft ons zelf benaderd, wat een flinke eer is gezien de pioniersfunctie en rijke geschiedenis van het festival. Wat het extra speciaal maakt is het feit dat het de laatste editie is. Ons optreden is trouwens op een bijzondere locatie, maar die blijft nog even lekker geheim.” Nog een laatste tip voor donderdag? “Trek je gympies aan!”

Het optreden van S.t. Cordell is onderdeel van de Pre-State X avond aankomende donderdag.