Interview: A Giant Dog, punk-rockers met een korreltje zout

“Dit luister je niet even lekker met je ouders als je onderweg bent naar IKEA.”

Lone Mokkenstorm ,

Shockerend, direct en lekker grof: De Texaanse punk-rock band A Giant Dog neemt zeker geen blad voor de mond als het op muziek aankomt. Deze week komt het vijftal een bezoekje brengen aan het State-X New Forms om ook Den Haag eens flink op te schudden uit zijn winterslaap. Wij spraken gitarist Andy Bauer over de band, de muziek en piratenschepen. Korreltje zout, dames en heren.... korreltje zout.

A Giant Dog ontstond in 2008 op een late zomeravond in Austin, Texas. Andy vertelt: “Eigenlijk zijn we maar uit verveling gaan spelen. We waren nooit van plan een band te beginnen, maar op een avond zaten we gezellig wijn te drinken en gitaar te spelen op Sabrina’s dak. A Giant Dog is daar toen zo natuurlijk uit voortgekomen.

Die nonchalante houding met wat gezonde zelfspot is nooit verdwenen, zo blijkt: “Wat we met onze muziek willen overbrengen, is dat je niet alleen bent op de wereld. Uiteindelijk is iedereen net zo shitty als jij! Wat ons onderscheidt van andere rock ’n roll bands? Niets eigenlijk. We zijn een beetje als de Beatles, maar misschien dan wat beter.

Ik zou onze muziek omschrijven als een rock ’n roll nachtmerrie, ‘Cheeto-vinger’ busrit. De meeste hedendaagse muziek is tamelijk saai. Met A Giant Dog proberen we iets te repliceren dat rock ’n roll allang verloren heeft door de jaren heen. Iets gevaarlijks en spannends, iets dat je niet even met je ouders luistert als je onderweg bent naar IKEA. We proberen mensen niet opzettelijk te provoceren of beledigen: dit is hoe we gewoonlijk ook tegen elkaar zouden praten- en hoe de meeste mensen praten als er niemand in de buurt is.”

In de afgelopen jaren heeft de band flink wat meegemaakt. “Het beste optreden dat we hadden was in 1999, toen we op Woodstock openden voor Kid Rock. Echt een beste vent, hij maakte quiche voor ons en liet ons foto’s zien van zijn huisdier, een baardagame. Daarna piste hij overigens wel over onze bassist Graham heen. Dat is het gekste dat er ooit gebeurd is tijdens het touren. We zijn nog nooit in Nederland geweest, maar we kijken erg uit naar ons optreden in ‘The Neverlands.’ Ik kan niet wachten om de verloren jongens te ontmoeten. Oh, en ik hoorde dat er piratenschepen zijn! Daar heb ik ook nog nooit mee gevaren.” Tuurlijk. 

Deze tour door Europa blijkt een afsluiter van een flinke achtbaanrit te zijn: “Na deze tour gaan we voor een tijdje uit elkaar. Tegen de tijd dat we weer terug zijn in de Verenigde Staten komen we vast wel weer bij elkaar. Ik kijk in ieder geval al uit naar een reünietour in 2017!”

A Giant Dog speelt 10 december van 23:00 tot 0:00 op het State-X New Forms festival in het Paard van Troje.