Festivalkriebels SXNF 2016: Eerste namen bekend

State-X New Forms dit jaar deels in het teken van Londense underground

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Op vrijdag 9 en zaterdag 10 december vindt het State-X New Forms weer plaats in en rond het Paard van Troje. Ook dit jaar grossiert het festival in stromingen die zich buiten de mainstream bevinden. De eerste namen die zijn bevestigd zijn onder andere het Amerikaanse Now vs. Now, het project NYEUSI van jazzdrummer Justin Brown en het Nederlandse Jungle by Night. Tijdens de vorige editie lag de focus op de jazz/crossover muziekscene van New York. Dit jaar staat de vooruitstrevende Londense underground scene in de schijnwerpers.

De eerste naam die het Paard van Troje noemt is Now vs Now, de groep van toetsenist Jason Lindner die het laatste album van David Bowie inspeelde en mede-produceerde. De band maakt analoge electro grooverock. Een aantal acts maakt hun internationale debuut op State-X New Forms, waaronder de Japans-New Yorkse toetsenist  BIGYUKI, Masayuki Hirano maakt een mix van klassiek, hiphop, postrock, funk, electronica en jazz. Justin Brown mengt met zijn NYEUSI electronica, jazz en groove tot een soulvolle sound. Uit Londen komt ‘supergroep’ Melt Yourself Down, bestaande uit leden van onder andere Polar Bear, Sons of Kemet, Acoustic Ladyland en Transglobal Underground. Een rauwe mix van rock, jazz en electronica met een typisch Engels punkrandje. Dat punkrandje zie je ook terug bij Londonse groep The Comet is Coming van de tenor saxophonist Shabaka Hutchings. Tot slot zijn er de groepen van de jonge Londense drummer Moses Boyd (Zara McFarlane, Heliocentrics): Exodus en het duo Binker & Moses. Beide groepen sleepten dit jaar de MOBO Award, The Parliamentary Jazz Award en JazzFM Award in de wacht.

Ook Nederlandse acts maken hun opwachtingen tijdens State-X New Forms. Zo staat het bekende collectief Jungle by Night op het festival.Volgens de organisatie van State-X blijft de bands – ook al heeft de band op velen grote festivals gestaan – vernieuwen; een goede reden voor State-X om de band uit te nodigen. Een andere Nederlandse bevestiging is Joep Beving, die onlangs debuteerde met een zeer goed ontvangen album vol neo klassieke minimalistische pianomuziek. Waar Beving zijn piano op minimalistische wijze benadert, zoekt de 67-jarige Ukrainse pianist Lubomyr Melnyk het andere uiterste op en bouwt met een veelvoud aan noten een constante melodiestroom.

Het experimentele muziekcollectief van Wrekmeister Harmonies levert hypnotiserende klanken. Met  Post rock, noise en heavymetal creëert het gezelschap onder leiding van componist JR Robinson langzaam groeiende en alles overrompelende geluids-erupties. Het van oorsprong Malinsese Terakaft is een pionier van het steeds populairder wordende Afrikaanse Desert Blues genre (bombino, Tinariwen).  

Vorig jaar boekte het Belgische STUFF. veel succes op SXNF 2015, dit jaar zijn de blikken gericht op het Vlaamse  Pomrad, met hun futuristische  synthhop vol jazzfunk en scheve grooves. Vampillia is een 11-koppige Japanse experimentele black metal band die zichtzelf omschrijft als een “brutal orchestra creating beautiful Chaos”. Ook uit Japan, en nog donkerder dan Vampillia is het blackmetal ensemble VMO (Voilent Magic Orchestra). 

Bevestigd zijn: Now vs Now, BIGYUKI, NYEUSI, Melt Yourself Down, The Comet Is Coming, Exodus, Binker & Moses en Jungle by Night, Vampillia, Joep Beving, Lubomyr Melnyk, Wrekmeister Harmonies, Violent Magic Orchestra , Terakaft en Pomrad.