3voor12 Den Haag tipt Sniester 2016 3voor12 Den Haag tipt Sniester 2016

Wat mag je niet missen?

, Tekst: Frank de Jong

3voor12 Den Haag tipt Sniester 2016

Wat mag je niet missen?

Tekst: Frank de Jong ,

Miauw! Sniester is weer terug. Dit jaar is de enorme hoeveelheid aan acts verspreid over tien podia. Lekker divers bovendien. Is het alweer een jaar geleden? Hoe ga je daar ooit de toekomstige hitmachines en vergeten pareltjes uithalen? 3voor12 Den Haag helpt je graag op weg. Hier de meest spraakmakende acts.

Roos Blufpand is een stoere liedjesschrijfster. Althans dat wil ze ons doen geloven, maar als je goed luistert hoor je toch weer diezelfde onderwerpen: verliefd zijn en de altijd veranderende wereld. Wat Roos bijzonder maakt is de toevoeging van instrumentatie, waardoor de kleine liedjes van een lieflijk naar bombastisch niveau worden getild. Hoogstwaarschijnlijk doet ze het in de Uno wat rustiger aan, maar desalniettemin de moeite waard. 

Al bekend met Bökkers? Groots in de achterhoek! In Den Haag zullen ze vast wat wereldvreemd overkomen. Bökkers vult het gat op dat Normaal heeft achtergelaten. Wellicht wat lastig te verstaan, maar sta niet versteld als je halverwege toch probeert mee te zingen in het Paard van Troje. De boerenrockers overmeesteren de taalbarrière met behulp van rock en bier. Dat verstaat iedereen.

Belachelijk goed of compleet debiel? We hebben het over De Likt. Bij de kruisbestuiving van Aux Raus en De Jeugd van Tegenwoordig is iets volledig fout gegaan. Tijdens dit proces is namelijk De Likt ontstaan. Overstuurde synthesizers en onnavolgbare raps typeert de formatie. Op momenten wil je het avant-garde noemen, op andere lijkt het meer op punk. Frontman Simon staat zijn mannetje op het podium en is net zo voorspelbaar als Tyler the Creator. Totaal niet dus.

Den Haag en beatmuziek, onafscheidelijk. Zo ook op Sniester. The Stangs gaan de Hoender & Hop eenmalig omtoveren tot beatparadijs. De mannen zijn zo geïnspireerd door de jaren ’60 dat je door hun presentatie denkt: ‘daar had ik bij moeten zijn!’ En dan blijkt het gewoon nog steeds te kunnen. Voor de fijnproevers is het elektronische popduo Klyne te bewonderen in de Rootz. De jongens kregen naar aanleiding van ‘Paralyzed’ belletjes van Disclosure en de BBC. Toe maar. 

Liefhebbers van Scandinavische acts opgelet! De Deense Søren Juul zal de Hoender & Hop verlichten. De beste man stond eerder op Nordic Delight, een festival gewijd aan alle wonderlijke muzikanten uit het Noorden.  Zijn album komt binnenkort uit op het 4AD label, dat je hoogstwaarschijnlijk kent van hipstergrootheden Bon Iver, Daughter en Future Islands. Søren klinkt zelfs als zijn labelgenoten, met een vleugje Ásgeir. Verwacht breekbare liederen met een elektronische edge.

Goede oude rock ’n roll, bestaat het nog? Als het aan Death Alley ligt dan gaat het nooit verloren. Minimaal, retestrak en uitbundig. Denk aan Blue Oyster Cult en Motörhead. Wanneer de heren spelen gaat dat gepaard met rondvliegend zweet en alchohol. De Zwarte Ruiter mag zich voor het moment een rocktempel noemen. De band heeft een enorme voorliefde voor alles dat vuig, lo-fi en authentiek is. Kortom een zinderende rockshow die met de oude stempel wordt geserveerd.

DOOL, de nieuwe band van Ryanne van Dorst (Elle Bandita) staat op Sniester. De band deed eerder dit jaar een geslaagde showcase op Roadburn. In vergelijking met Elle Bandita geen springerige rock, maar moderne gothrock. Dat wil zeggen een solide middenweg tussen Sonic Youth en Bauhaus. Prins 27 heeft tijdens Sniester wel plek voor wat zwartgalligheid. DOOL is intens, sfeervol en een tikkeltje diepzinnig. 

Tegelijkertijd met DOOL speelt de Utrechtse band 45ACIDBABIES. Als dat maar goed gaat. De wilde electropunk van de band is misschien niet helemaal geschikt voor een intieme setting zoals in de Uno. Laten we hopen dat het café niet volledig uit zijn voegen barst. Laatste aanrader van de dag: Tears & Marble, oftewel Bella Hay en Cris Cuhlen. De twee electropoppers spelen in Prins 27. De romantisch klinkende muziek in de stijl van The Knife en Lykki Li is op momenten wat kattig. Vandaar dat ze ook op Sniester staan.

AAPNOOTMIES. Wie is er niet groot geworden met die drie woorden? Of was je meer bekend met maan roos vis? Ongetwijfeld is de Haagse band met dezelfde naam rondom Dinaira Scheffers net zo essentieel. Het uitgekozen moment om de kater van gisteravond te vergeten. De Nederlandstalige indiepop van AAPNOOTMIES is in de Beuk aan te horen. Even euforisch als Sigur Rós en even magistraal als Antony and the Johnsons. Je zou bijna vergeten dat The Beatdown en Pablo Moses ook nog optreden.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag