Interview: AVI ON FIRE

"AVI ON FIRE is wat er gebeurt als ik precies kan doen waar ik zin in heb”

Lone Mokkenstorm ,

Zaterdag 17 september zal alweer de 46e editie van Club 3VOOR12 in het Paardcafé plaatsvinden. Drie lokale artiesten zullen zich deze avond van hun beste kant laten zien, zo ook kersvers 3FM Serious Talent AVI ON FIRE. Op een zonnige zomerdag begaven wij ons naar een terrasje in Amsterdam – want daar woont deze Hagenaar tegenwoordig – om een praatje te maken en een biertje te drinken met Bram Wesdorp, het brein en gezicht achter dit project.

AVI ON FIRE is gisteren nog gekroond tot 3FM’s Serious talent. Ook brengt hij binnenkort een nieuwe single uit én zal hij dit najaar door Nederland reizen met de Popronde. De band gaat dus als een trein, maar de geboorte van AVI is nog niet eens zo gek lang geleden. Bram vertelt: “Toen we in november de EP opnamen, was dat voor mij het moment waarop de band echt begon te ‘bestaan.’ Het eerste optreden was in maart als voorprogramma van AAPNOOTMIES, en hierna hebben we nog maar een stuk of zeven optredens gedaan.

Ik merk wel dat ik steeds meer plezier krijg in het spelen naarmate er meer routine in komt. Eén van de hoogtepunten was een optreden in het Vondelpark. Het geluid was goed, de soundcheck was chill en we hadden er allemaal zin in. Ook het optreden op Welcome to the Village was een hoogtepunt. We moesten al om 13:00 uur spelen, maar toch stond de tent helemaal vol met een publiek dat er écht zin in had.”

Avi on Fire is niet het eerste en enige project waar Bram deel van uitmaakt: eerder vulde hij de rol van frontman in voor So What en Neighbour Neighbour en inmiddels timmert hij al aardig wat jaartjes aan de weg met Yellow Grass. “Ik had op een gegeven moment uitgevonden hoe ik zelf demo’s kon opnemen, maar de liedjes die ik had gemaakt pasten eigenlijk niet bij Yellow Grass. Iemand zei toen dat ik er iets mee moest doen. Na lang twijfelen ben ik toen toch op zoek gegaan naar een band.”

Die band bestaat nu vooral uit vrienden van het conservatorium van Amsterdam, de stad waar de Hagenees tegenwoordig ook woonachtig is. “Het kwam eigenlijk een beetje toevallig zo uit. Een vriend belde me op en vroeg of ik in een kraakpandje in Amsterdam wilde komen wonen. Toen we hier na twee maanden al uit werden gegooid ben ik verhuisd naar de WOW, een creatieve broedplaats in een oud schoolgebouw. Erg vet, want zo kon ik bijvoorbeeld even bij mijn buurman aankloppen als ik een baslijntje nodig had. Ik voel me nog wel heel erg thuis in Den Haag, ook op muzikaal gebied. Amsterdam heeft natuurlijk wel een muziekscene, maar ik maak daar niet echt deel van uit.”

In de Haagse popscene is Avi on Fire echter meer dan welkom: binnenkort staat de band bijvoorbeeld in het Paardcafé met Club 3voor12. “Ik heb al heel vaak in het Paardcafé gespeeld en ik vind het leuk om weer terug te gaan naar m’n oude plekje. Wat je kunt verwachten? Catchy alternatieve pop met britpop en indie invloeden. Ik denk dat ik liedjes kan schrijven die blijven hangen, maar tegelijkertijd niet ‘plat’ zijn: hoe vaker je luistert, hoe meer je zult ontdekken. Ook de teksten vind ik heel belangrijk in muziek, die schrijf ik dan ook zelf.

In de toekomst wil ik graag nog een EP opnemen, op meer festivals spelen en nog meer gekke videoclips maken. Ik zou heel graag een keer op Lowlands willen optreden, want dat was mijn eerste festival ooit. Voor nu staat er in elk geval een nieuwe single op de planning: die komt half september uit. Het is geweldig dat ik zelf alle beslissingen kan nemen en plannen kan maken. Er is niemand die er wat van zegt als ik bijvoorbeeld een foto wil maken met een wit konijn. ‘Waarom dan?’ Gewoon, omdat ik dat wil. Dat is Avi on Fire: wat er gebeurt als ik precies kan doen waar ik zin in heb.”

AVI ON FIRE speelt op zaterdag 17 september op Club 3voor12 Den Haag

Club 3voor12 Den Haag
AVI ON FIRE, Port of Call & Cockney's World of Elastic Snakes 
21.00 - 00.30 uur - Paardcafé
Gratis