Vooruitblik op de Haagse Popweek 2016 Vooruitblik op de Haagse Popweek 2016

Met weer een legendarische maandag vol lokaal talent

, Tekst: Lone Mokkenstorm

Vooruitblik op de Haagse Popweek 2016

Met weer een legendarische maandag vol lokaal talent

Tekst: Lone Mokkenstorm ,

Met de albumpresentatie van The Great Communicators vanavond wordt het startschot gegeven voor de Haagse Pop Week. Met meer dan 150 bands, artiesten en dj’s heeft de tiendaagse ode aan de Haagse popmuziek ook dit jaar weer een goed gevuld programma. Tijdens een oergezellige Skypesessie spraken wij coördinator Gideon Rozendaal over de zeventiende (of was het achttiende?) editie van dit iconische muziekevenement.

De Haagse Pop Week heeft een flinke reputatie opgebouw de afgelopen dertig jaar. Gideon vertelt: “De allereerste Haagse Pop Week vond toen plaats in 1986, om de eerste verjaardag van het HPC te vieren. In 2000 werd er besloten om er weer één te organiseren in het kader van het vijftienjarig bestaan. Hierna werd het een jaarlijks evenement. Alleen in 2015 werd er een Haagse Pop Maand georganiseerd. Als je dat jaar niet meetelt, is deze Popweek dus alweer de zeventiende editie. Inmiddels is het evenement uitgegroeid tot één van de belangrijkste evenementen voor nieuw Haags talent.

Niet alleen artiesten, maar ook de deelnemende organisaties en projecten worden in de spotlights gezet. Door de samenwerking met Popagenda Scheveningen staat het programma op woensdag bijvoorbeeld volledig in het teken van Scheveningen. Ook hebben we op vrijdag in samenwerking met FAUNA een avond vol elektronische muziek in HOOP georganiseerd. Zo zie je ook dat de verschillende genres steeds meer naar elkaar toe groeien. De gescheiden muziekgenres kunnen vaak veel van elkaar leren. Mede door de Haagse Pop Week wordt ook de Haagse dance steeds meer als deel van de popscene gezien.”

Ook biedt de Haagse Pop Week financiële ondersteuning aan diverse muzikale projecten, tot deze op eigen benen kunnen staan. “Een mooi voorbeeld hiervan is Herfstfest, een idee van Koen Herfst dat is ontstaan met een knipoog naar HPC’s Winterfest. Het idee groeide uit tot een drumfestival in het HPC met clinics, optredens en demonstraties van bekende merken. Als afsluiter van de Pop Week dit jaar wordt de tweede editie gegeven, maar dit keer in het Paard van Troje.”

Éen van de meest legendarische componenten van de Popweek is misschien wel de ‘Popweek maandag,’ een gratis toegankelijke muziekavond rond de Grote MarktRootz en het Paardcafé. “Normaal gesproken is er natuurlijk al veel live muziek te vinden rond het Popdistrict, maar er is maar één avond in het jaar die geheel in het thema van de Haagse popscene staat: De Popweek Maandag!”

Deze editie staan er 19 acts op de Grote Markt, in het Paardcafé en Club Rootz. “Ik ben zelf erg benieuwd naar Sama Cosa: een afrobeat band die bestaat uit 10 conservatoriumstudenten. Ze hebben mij destijds zelf benaderd en ik vond de opnames die ik van ze heb gezien erg veelbelovend. Ook zal de nieuwe Haagse band Every Kid Knows zijn eerste optreden geven deze maandag, wat natuurlijk onwijs spannend is. In Rootz hosten GOLDENBOYS de avond, wat heeft geleid tot een fantastisch programma met onder andere Billy The Kit en De Kraaien. Ook kijk ik uit naar Shockmount. Hij is een goede bekende van Robin Veldman van Playground Zer0. Die tipte mij met het feit dat Shockmount met eigen producties bezig is. Het feit dat de meeste artiesten zijn getipt geeft ook wel aan dat de Haagse Pop Week leeft onder artiesten.”

Nog een laatste tip? “Als je een synthesizerliefhebber bent mag de Rock Palace Synth Day deze zaterdag niet ontbreken. Playground Zer0 zal aanwezig zijn voor een demonstratie, en volgens mij heeft Playground Zer0’s Robin Veldman de meeste synthesizers van Den Haag, Europa, het noordelijk halfrond en misschien wel de hele wereld. Het koppelen van vintage synths aan moderne apparatuur levert vaak problemen op, maar met zijn ervaring vindt hij altijd wel een oplossing.”

De Haagse Pop Week vindt plaats van 14 t/m 23 oktober. Het volledige programma is te vinden op we website.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag