Vooruitblik: Popronde Den Haag 2016 Vooruitblik: Popronde Den Haag 2016

“Het kan, mag en moet veel groter” (plus tips!)

, Tekst: Megan Lloyd

Vooruitblik: Popronde Den Haag 2016

“Het kan, mag en moet veel groter” (plus tips!)

Tekst: Megan Lloyd ,

Bij de meeste muziekliefhebbers staat zaterdag 15 oktober al geruime tijd in de agenda. Op de derde dag van de Haagse Pop Week staat het jaarlijks terugkerende Popronde festival namelijk op het programma. Met 28 acts uit alle hoeken van het land en met meer dan 13 verschillende locaties is er voor ieder wat te ontdekken. Van singer-songwriters tot Nederlandstalige rock en van locaties als de Pip tot Murphy’s Law, aan diversiteit geen gebrek. Wij spraken met coördinatoren Nina Malan en Lucy Zuiderwijk. Wat kunnen we verwachten? Hoe worden de acts geselecteerd? En uiteraard willen wij de beste insider-tips.

We spreken af bij één van de festivallocaties: café de Bieb. Op de tafels liggen al een paar weken bierviltjes van de Popronde. Inmiddels liggen hier ook de programmaboekjes bij. Aan publiciteit geen gebrek. Terwijl de thee en koffie geserveerd worden laat Nina het programmaboekje zien. “We hebben in vergelijking met vorig jaar iets minder locaties, maar meer bandjes. De Pip is er bij als nieuwe locatie, perfect op de route tussen de Kompaan en de stad”. Lucy: “Cremers had al drie acts uitgezocht, maar toen vertelde de eigenaar dat hij was vergeten dat de bar verbouwd wordt op die dag. We dachten gelijk, oh nee! Willen ze afzeggen? Want de acts waren al geboekt. Maar gelukkig wilde de Pip een locatie zijn. Dus dat is uiteindelijk nog helemaal goed gekomen.”

Het is tijdens de Popronde de bedoeling dat bezoekers door heel Den Haag rondlopen en overal nieuwe acts ontdekken. Maar hoe wordt die selectie gemaakt? “Wie er op welke locatie geprogrammeerd staan is een samenspel. Wij hebben van tevoren al die 128 bandjes beluisterd waar we uit kunnen kiezen. Daarna worden er weer kleinere selecties gemaakt en samen met de locaties bepalen we wie waar speelt.” Lucy: “Sommige locaties willen echt een genre. Paardcafé wil de wat hardere bands, dus daar kunnen we de punkbandjes kwijt en Murphy’s Law wil de singer-songwriters.”

Een Popronde valt en staat bij goede acts. Snel door naar de bandjes en acts die de twee dames naar de stad gehaald hebben. Kenmerkend aan de Popronde is dat je geen acts mag boeken uit eigen stad. Toch valt het op dat er een sterk Haags tintje in de programmering zit. “Bram van AVI ON FIRE staat ingeschreven als Amsterdammer en woont ook in Amsterdam. Het overgrote deel van St.Solaire woont in Rotterdam en Schiedam, dus die hebben zich ingeschreven als Rotterdammers. Waar wij heel blij mee waren, haha!” legt Nina uit.

Terwijl de verschillende acts van zaterdag besproken worden, valt het op dat er niet veel vrouwelijke acts tussen zitten. En dat met twee vrouwen aan het roer. 45acidbabies, Sofie Winterson en Nana Adjoa, maar dan houdt het wel een beetje op. Een klein percentage, zeker in vergelijking met vorig jaar. Zelf was het ze nog niet opgevallen. Lucy: “Wat grappig! Ja, nu zie ik het ook. Een goede vraag om aan de bazen van de Popronde te stellen, haha!” Nina: “Of wij hebben het gedaan? We zien gewoon liever mannen denk ik. Ja, veel meer vrouwen vorig jaar hé? Misschien zijn het de inschrijvingen. We gaan dat toch eens navragen.” Lucy: “En All King’s Daughters! Die stonden vorig jaar in de Hoender & Hop, maar dit jaar staan ze er weer, want dat zijn de zangeressen van Rilan & the Bombardiers.”

Ook dit jaar is de Popronde onderdeel van de Haagse Pop Week. Wordt het festival daardoor niet een beetje ondergesneeuwd? Nina: “Wij hebben wel gekeken of we uit de Haagse Pop Week kunnen gaan. Veel mensen kennen de Popronde nog niet goed genoeg als alleenstaand festival. Maar dan moet je qua data ruilen met andere steden. We willen echt in de herfstvakantie blijven, want dan zijn er heel veel extra mensen in de stad.”

In andere steden lijkt het erop dat de halve stad komt kijken. Den Haag is nog niet zover. Lucy: “Door de Haagse Pop Week is het natuurlijk tien dagen lang druk in de stad, waardoor mensen er ook voor kunnen kiezen om een andere dag naar bandjes te gaan kijken.” Nina: “Je moet ook niet vergeten dat er in een stad als Nijmegen 60 locaties meedoen. Wij hebben er dertien, dus automatisch is het dan de hele stad, of je nou wil of niet, die er aan mee doet. Ze hebben daar ook een langere aanloop. Het blijft een moeilijk ding.” Lucy: “Misschien proberen we het volgend jaar anders te doen. Het is niet uitgesloten dat het een keer veranderd. We wilden heel graag Scheveningen erbij bijvoorbeeld, maar dan wordt het geen wandelroute meer.” Nina: “Het kan, mag en moet veel groter en het doel is ook om groter te worden, maar in stapjes. Het is nu ook al groter dan dat het twee jaar geleden was.”

Dat zijn de toekomstdromen. Eerst kijken wij vooruit naar zaterdag. Want met 28 acts moet er gekozen worden. Wat zijn de gouden tips van Lucy en Nina?

De Girl Power-tip

Lucy: “45acidbabies. Die zangeres is zo cool.” Nina: “Die staat wel met alleen maar mannen achter zich, dus misschien moeten we Sofie Winterson dan ook noemen. Als het gaat over Girl Power. Zij heeft echt alles zelf gemaakt en bedacht.” Lucy: “Ze stond ook al op SXSW, dat is ook wel echt Girl Power!”

De Ruige-tip

Nina: “Ja, dan moet je naar het Paardcafé voor Magnetic Spacemen.”

De Dans-tip

Lucy: “Ik denk dan the Rising Sun of Bartek. Oh en Thijs Boontjes! Nederlandstalige rock-’n-roll.” Nina: “En Rilan & the Bombardiers natuurlijk.”

De ‘Can’t believe we got them’-tip

Nina: “Wat ik stiekem heel fijn vind is dat je acts als St.Solaire, David Benjamin en AVI ON FIRE toch stiekem kan programmeren. Lucy: “Dus we zijn heel blij dat we toch deze super leuke ‘Haagse’ bands kunnen neerzetten, haha!”

Nina’s favoriet

“Ja. St.Solaire. Een hele authentieke, eerlijke band die mij gewoon raakt. Je kan vaak niet uitleggen waarom dat zo is. Lucy: “Keer op keer als we ze weer zien, raak je geëmotioneerd door zijn stem en van de vibe onderling in de band. Je voelt het.” Nina: “Ja, je voelt heel veel liefde van ze afkomen.Je wordt even gedwongen om stil te staan en het te voelen. Dat vind ik tof. Een hele bijzondere band”

Lucy’s favoriet

"Ruud Fieten. Daar heb ik echt een zwak voor. Een waanzinnig mooie stem en een heel volwassen geluid, terwijl hij nog super jong is. Iemand stuurde zijn muziek naar ons op en we waren gelijk onder de indruk. Toen wij hem voor het eerst hadden geboekt met Hummingbird werden we echt gegrepen door zijn stem. Heel authentiek en oprecht.”

Ook dit jaar zijn er naast de reguliere programmering de nodige afterparty’s. In de Pip word je verwelkomd door DJ’s Boye & Mau en in de Zwarte Ruiter staan DJ’s Vruchtenhagel op je te wachten. Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Popronde en op Facebook .

Gedurende de avond is 3voor12 Den Haag live te volgen via Snapchat (drievoor12dh), Facebook live en Instagram. Voeg ons alvast toe, zodat je niks mist.


 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag