The Great Communicators presenteren nieuw album in het Paard

“Voor mij voelt Den Haag als een thuiswedstrijd”

Tekst: Marco Vlot ,

Komende donderdag, 13 oktober, speelt het Haags/Amsterdamse The Great Communicators in het Paard van Troje. Dat doen ze in het kader van hun nieuwe album: Lucky Horse. Natuurlijk willen we daar meer over weten. Voor degenen die The Great Communicators nog niet kennen geeft gitarist Alexander van den Kleyenberg ons eerst een korte geschiedenisles.

“Ik heb de jongens allemaal ontmoet op het conservatorium. Op een gegeven moment vroegen ze mij bij hun oude band. Dat was Klopje Popje. We kwamen al vrij snel tot de conclusie dat er iets moest veranderen. Klopje Popje was vrij theatraal en het ging eigenlijk meer over de show dan de muziek. Op een gegeven moment besloten we om een andere weg in te slaan, om het iets serieuzer aan te pakken en ons minder te richten op het theatrale. De focus kwam te liggen op de muziek. Toen zijn we liedjes gaan schrijven in een heel andere richting en gingen we een ep opnemen in de Basement studio. Arend, de zanger, wilde heel graag een vrouwelijke stem op de ep hebben, dus Tessa Douwstra heeft dat ingezongen. Dat vonden we zo tof dat we op zoek gingen naar een vaste zangeres. Uiteindelijk vonden we Gaia Slotboom en dat klikte heel goed. Toen werd het een band met een zanger en zangeres en heetten we The Great Communicators.”

De band bleef liedjes schrijven, dus op een gegeven moment werd het tijd om een album op te nemen. “Het album hebben we met Simon Akkermans (C-Mon) opgenomen in Kytopia in Utrecht. Hij vond ons tof en we kregen de kans om heel uitgebreid en lang met hem te werken. Vanaf mei vorig jaar hebben we er iets van twee maanden over gedaan met hem. Dus eigenlijk was de plaat een jaar geleden af. Maar we hebben toch even gewacht om het juiste team en een label te vinden.” Gelukkig is dat uiteindelijk gelukt. “Universal had liedjes van de plaat gehoord en waren daar heel enthousiast over. Toen zijn ze op Noorderslag komen kijken, en na een tijdje om de tafel zitten hadden we een deal. De plaat komt nu uit via Dapper. Dat is een nieuw sublabel van Universal voor nieuw talent.”

Dan is het toch tijd om de olifant in de kamer ter sprake te brengen, namelijk dat de band niet volledig Haags is. Alexander is zich hiervan bewust, maar dat weerhoudt hem niet om uit te kijken naar het optreden in het Paard. “Onze bassist, Timothy, woont ook in Den Haag. Voor mij voelt Den Haag als een thuiswedstrijd, en ik hoop dat er veel mensen komen kijken. Ik vind het altijd leuk om in Den Haag te spelen, en het Paard is natuurlijk gewoon een fijne zaal. Het wordt een hele energieke show waarin we alles geven. Het is denk ik een leuke ervaring om dat te zien.”

Over de show in het Paard gesproken: in het voorprogramma zien we de naam Charlie Orleans staan. Hier blijkt Benjamin Moraal achter te zitten, die eerder met zijn band Parades al op de Haagse podia te vinden was. “Ik ken Ben al heel lang en vond zijn bandje heel tof. Vooral nadat ik zijn nieuwe liedjes hoorde was ik erg enthousiast. Het leek me dus heel leuk om hem te vragen.” ​

Het belooft dus een mooie avond in het Paard te worden die niet alleen in het teken staat van aankomend talent Charlie Orleans en Serious Talent The Great Communicators, maar ook nog eens de aftrap is van de Haagse Popweek. Bereid je dus maar voor op een week vol muziek in alle soorten en maten.   ​