Son Mieux brengt EP Vice Versa uit en kijkt uit naar een album Son Mieux brengt EP Vice Versa uit en kijkt uit naar een album

“Elk liedje moet zijn beste vorm krijgen”

, Tekst: Frank de Jong

Son Mieux brengt EP Vice Versa uit en kijkt uit naar een album

“Elk liedje moet zijn beste vorm krijgen”

Tekst: Frank de Jong ,

Son Mieux brengt deze zaterdag de EP ‘Vice Versa’ uit. Bovendien is de band genomineerd voor de Haagse popprijs, terwijl hij vorig jaar nog tot ‘aanstormend talent’ verkozen werd. In een jaar tijd is Son Mieux gegroeid van veelbelovende Haagse act tot vaste naam in de Haagse muziekscene. Wij ondervroegen Camiel Meiresonne over het afgelopen jaar, het ontstaan van Son Mieux en waar hij met de band naartoe wil.

Camiel schrijft zijn songs zelf, maar treedt samen met Chayenne van der Kooij, Wrister Meiresonne en Timo Prins als band op. We vroegen ons af of Camiel zich als Son Mieux identificeert of dat het meer een band is geworden. “Het laatste”,  aldus Camiel, toch ziet hij de naam Son Mieux ook als de pseudoniem waaronder hij muziek maakt. “Het maakt me verder niet zoveel uit wat dat is en daar voel ik ook een enorme vrijheid in. Daarin bedenk ik ook nu, nu we naar die plaat toe gaan werken, dat we meer samen als band aan de slag gaan.”

De band is ontstaan als iets kleins waarin Camiel een deel van zichzelf in kwijt kon. “Dat voelde gewoon heel goed. Dat heb ik vervolgens de wereld in geslingerd en dat is behoorlijk ontploft. Dat hebben wij (als band) totaal niet aan zien komen. Elke week gewoon twee á drie keer spelen. Het bandje is in een hele korte tijd ontstaan. Bij de eerste tour bijvoorbeeld met Splendid hebben we tijdens het soundchecken nog dingen geschreven. Daardoor is de hele band een soort solide geheel geworden. Dat is supergaaf. Alles wat er is gebeurd, zijn we in gegroeid.”

Bij het bedenken van de naam Son Mieux is goed stilgestaan. Het gebruik van zijn achternaam Meiresonne leek hem wat te heftig. Hij had op moment natuurlijk geen idee waar dit project naartoe zou leiden. “Ik probeerde me uit een depressieve periode te halen. Ik ben gaan zoeken op Son en Meire en toen kwam ik op het werkwoord ‘Faire De Son Mieux’. Dat betekent ‘alles geven wat je hebt’ en ‘het beste uit jezelf halen’. Tel daarbij op dat ‘Son’ geluid betekent en Son Mieux op zichzelf als ‘zijn beste’ vertaald. Het voelde heel logisch.”

Over de te winnen van de Haagse Popprijs blijft Camiel bescheiden. “Ik ben allang blij dat we op die avond mogen spelen en daar onze EP release mogen doen. Daar gaat het voor mij om. Het is ook niet de reden dat we muziek maken. Het is niet het allerbelangrijkste. Het winnen van de Aanstormend Talent prijs was erg tof. Het is heel fijn dat er hier in Den Haag gewoon support is, als we die grotere prijs winnen zou het echt te gek zijn. Maar als bijvoorbeeld een andere band hem wint die er misschien meer aan heeft is dat ook te gek. Het zou wel een mooie afsluiter zijn van dit jaar zijn.”

De uitgave van de EP past mooi bij die afsluiting van het afgelopen jaar. Er staan vijf nummers op de EP 'Vice Versa'. Liedjes die eerder zijn uitgekomen. “We hadden die vijf nummers digitaal uitgebracht en we begonnen te praten over een album, maar ik voelde er niet veel voor om dan die nummers op het nieuwe album te plaatsen.” Maar die nummers hadden natuurlijk wel een plek nodig en dat is 'Vice Versa' geworden. De EP komt via eigen beheer op CD uit, waarvan de artwork door, Camiel zijn broertje en bandgenoot, Wrister Meiresonne is gedaan,. Op andere manieren zullen we de EP niet kunnen bemachtigen, echter is er de kans dat de debuutplaat van volgend jaar op vinyl uit gaat komen een stuk groter volgens Camiel.

De toekomst van de band staat nog erg open. “Ik luister niet naar één soort muziek, het schiet alle kanten op: Afrikaanse muziek, disco, folky muziek en ook gewoon rock. Ik heb het gevoel dat ik met Son Mieux eigenlijk al die invloeden die er zijn daadwerkelijk een plek kan geven. En daardoor ontstaat er een soort van geluid dat voor mij in ieder geval iets nieuws is. Op dit moment luister ik veel Miles Davis en Ennio Morricone. Totaal wat anders, maar dat zijn ook dingen die ik graag mee zou willen nemen. Bijvoorbeeld dat orkestrale en grootse van Morricone.”

Maar hoe die plaat vorm gaat krijgen, dat weet Camiel zelf ook nog niet zo goed. “Ik heb er in ieder geval erg veel zin in. Aan het grootste deel van de set is nog veel te weinig aandacht besteed. Uiteindelijk zijn het allemaal akoestische liedjes in de basis, maar met elk nummer kunnen we nog twintig verschillende uitvoeringen gaan checken. Elk liedje moet zijn beste vorm krijgen. Live is het allemaal iets rauwer, er is meer plek voor rommeligheid.” Camiel zou graag willen uitzoeken hoe dat live geluid tot uiting kan komen in de studio. “We zijn demo's aan het maken en staan we voor de keuze: 'hoe willen we echt gaan klinken? Deze hele winter gaat de plaat vorm krijgen, een soort winterstop. Heel even stil en dan komen we over een paar maanden terug.”

Son Mieux treedt zaterdag 22 oktober om 00:30 op in de grote zaal van het Paard van Troje 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag