Herfstfest, de drumorgie van Koen Herfst Herfstfest, de drumorgie van Koen Herfst

“Ik krijg uit binnen- en buitenland al mailtjes of er drummers volgend jaar op Herfstfest mogen spelen”

, Tekst: Eric Hoetjes

Herfstfest, de drumorgie van Koen Herfst

“Ik krijg uit binnen- en buitenland al mailtjes of er drummers volgend jaar op Herfstfest mogen spelen”

Tekst: Eric Hoetjes ,

Koen Herfst is al drie jaar op rij door de Slagwerkkrant benoemd tot beste hardrock/metaldrummer van de Benelux. Verder speelt hij onder andere mee bij Pat Smith en Armin van Buuren en zit hij in de organisatie van meerdere festivals; waaronder Blended, Just Peace en natuurlijk Herfstfest. We spraken hem, naast een enorme foto van hemzelf op de muur (toeval, geen narcisme), in het HPC.

Koen Herfst is één van de bekendste gezichten in de Haagse muziekscene. Of je hem nou ziet achter de trommels bij Pat Smith of op een jamsessie; je komt hem vaak tegen. Vorig jaar heeft hij in samenwerking met het Haags Pop Centrum, in het kader van de Haagse Popmaand, het drumfestival Herfstfest opgericht; naar het voorbeeld van Winterfest maar dan met de focus op drums. En dit jaar is het tijd voor editie nummer twee. “Het was zo’n succes dat iedereen eigenlijk zei dat het een jaarlijks ding moest worden. Daarna raakte ik in gesprek met het Paard en hebben we met het Haags Pop Centrum besloten dat we het in het Paard van Troje gaan doen in plaats van in het HPC.”

Een ander verschil ten opzichte van vorig jaar zijn de namen. Waar de line-up vorig jaar bestond uit voornamelijk Nederlandse drummers met één Vlaming er bij komen er dit jaar grotere namen uit binnen en buitenland naar het festival. “Nu komen er drummers uit Engeland overvliegen, uit Duitsland rijden en ga zo maar door. Vorig jaar waren de namen al heftig maar nu al helemaal.” Vertelt Koen trots. “Ook duurt het dit jaar minder lang.  Vorig jaar duurde het van half 12 tot half 12 en dat was een beetje too much. Dit jaar hebben we het wat compacter gedaan, van half 1 tot 6, waardoor je de hele dag drumhemel hebt zonder dat het je teveel wordt.

Het Haagse imago van Herfstfest wil de organisator zo veel mogelijk behouden. Vorig jaar waren er een hoop Haagse drummers bij en die zullen er ieder jaar bij blijven. “Ik vind het belangrijk dat Herfstfest wel zijn Haagse identiteit behoudt. Daardoor probeer ik altijd Haagse drummers te programmeren. Dit jaar bijvoorbeeld Eddie van Dongen, Cesar Zuiderwijk uiteraard en de Yamato Taiko Drumming School.

Op de vraag wat zijn hoogtepunt was van vorige editie is het antwoord van Herfst de jam met Cesar Zuiderwijk, Vernon Chatlein en hijzelf. Waar hij dit jaar naar uitkijkt is wat minder concreet. “Ik wil alles zien. En het zijn allemaal waanzinnige drummers, anders zouden ze er niet staan. Als ik dan toch een hoogtepunt moet kiezen is het misschien de grande finale waar de Japanse drummers samen gaan spelen met de andere drummers, een grote drumorgie als het ware.”

Waar het ophoudt weet nog niemand zegt de drummer. Wel is hij van mening dat er in de vorm het Paard een toplocatie gevonden is, goed bereikbaar en de voorzieningen zijn  ook goed. Ook is de capaciteit goed en kan er in meerdere zalen iets plaatsvinden. “Het liefst wil ik er een internationaal bekend drumfestival van maken met veel nationale en internationale artiesten. Dat is het in zekere zin al aan het worden want ik krijg uit binnen- en buitenland al mailtjes of er drummers volgend jaar op Herfstfest mogen spelen. Maar ik wil echt nog doorgroeien, ik zou het bijvoorbeeld geweldig vinden als Steve Gadd ( oa. Paul Simon, Eric Clapton) ooit op het festival zal staan. Maar eerst moet ik het Paard maar eens zien uit te verkopen. “

Herfstfest sluit de Haagse Popweek af maar in Den Haag is deze week nog veel meer te zien. Bijvoorbeeld de reünie van F.A.S.T. waar Koen ook heel erg bij betrokken was. “Ik ga daar een solo doen, ik weet nog niet precies wat maar het wordt vast leuk. Verder ben ik benieuwd naar Shockmount, daar heb ik wel vaker mee samengewerkt en dat is volgens mij heel vet geworden. Oh ja, en ik wil Every Kid Knows nog wel zien.”

Zelf moet Herfst, als winnaar van vorig jaar, ook de Haagse Popprijs uitreiken. Dat is natuurlijk een hele eer. Wie het volgens hem zouden moeten worden is nog maar de vraag. “Ik weet het niet precies wie de prijzen verdient. Ik vind als initiatief bijvoorbeeld de Pip altijd heel gave dingen doen en The Crave ook.” Voor de prijs van beste nieuwkomer vraagt Koen de hulp in van een bevriende passant in het HPC “Wie de beste nieuwkomer moet zijn? AAPNOOTMIES denk ik.” Aldus de voorbijkomer en de drummer is het daar wel mee eens. Of misschien Dr. Meraki? “Er is dit jaar niet zo heel veel nieuws bij gekomen, en de meeste dingen zijn ook net niet Haags genoeg ofzo.” De beste band is ook een lastige, toch weet de drummer wel iemand die het verdient. “Ik speel er dan wel zelf bij maar Pat Smith heeft dit seizoen toch wel echt iets tofs neergezet. We zijn naar het buitenland geweest, meerdere clubshows gedaan en het voorprogramma van de Earring. En overal ging de zaal plat, maar er zijn nog meer acts die het goed gedaan hebben dit jaar, zoals bijvoorbeeld het indrukwekkende verhaal van San Holo, gaaf om te volgen.”

Als afsluiting komt de vraag wat er na Herfstfest nog op de planning staat. Daar is Koen Herfst heel duidelijk in. “Allereerst komt er een vakantie. En daarna heb ik nog wat dingen in de agenda staan. Een nieuw bandje dat ik al eerder heb aangekondigd, Attitude of the Astronaut. Dat zal mijn eerste bandje worden zonder metalgitaren. En een nieuw duo met Vernon Chatlein: 3MEETS2. En ik ben ook al voorzichtig begonnen met het schrijven van mijn tweede plaat, maar daarover later meer.”

Al met al heeft Koen Herfst dus een drukke tijd voor de boeg maar daar lijkt hij niet om te malen. Herfstfest wordt alsmaar groter en zijn andere projecten gaan ook goed. Al met al is het een goed jaar voor de muzikale duizendpoot.  

Tickets voor Herfstfest zijn te verkrijgen via de website

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag