Albumrelease van (half) Haagse sensatie The Great Communicators Albumrelease van (half) Haagse sensatie The Great Communicators

The Great Communicators halen hun gelukkigste paard van stal

, Tekst: Eric Hoetjes | Foto's: Nienke Verhoef

Albumrelease van (half) Haagse sensatie The Great Communicators

The Great Communicators halen hun gelukkigste paard van stal

Tekst: Eric Hoetjes | Foto's: Nienke Verhoef ,

Op donderdag 13 oktober begon de Haagse Popweek 2016 officieel. De eerste act van dit jaarlijks terugkerende evenement was het Haags/Amsterdamse The Great Communicators. In de kleine zaal van het Paard van Troje presenteerden zij hun debuutplaat ‘Lucky Horse’ en beten het spits af van iets dat een prachtige week lijkt te worden. 3voor12 Den Haag was aanwezig en deed verslag.

De avond wordt afgetrapt door het Charlie Orleans. De driemansformatie is gevormd rondom zanger/gitarist Benjamin Moraal die al eerder in de band Parades speelde. De band heeft al een aardig volle zaal voor zich te dulden, maar daar lijken zij niet minder goed om te spelen. Voor het schrijven van de nummers heeft de band goed geluisterd naar punkbandjes en bij tijd en wijle hoor je ook een flinke dosis Arctic Monkeys voorbijkomen (vooral de gitaarpartijen doen soms erg denken aan het album ‘AM’). Na een korte maar energieke set wordt iedereen bedankt voor het aanwezig zijn en lijkt het voorbij. Toch krijgt het publiek nog een aantal nummers voor de kiezen. Dit is absoluut geen ramp. Als de set dan daadwerkelijk ten einde is wordt er enigszins cryptisch gezegd dat er binnenkort op Spotify gekeken moet worden. Daarmee verlaat de band het podium.

Dan is het na een korte pauze tijd voor de hoofdact van de avond. The Great Communicators komen op en starten met wat oudere songs. Na deze tracks - afkomstig van de eerste EP  ‘Bide Your Time’ - introduceert zangeres Gaia Slotboom het eerste nummer van de nieuwe plaat met een tenenkrommend slechte grap. “Na deze tracks van onze oude EP trekken wij nu een nieuwe jas aan, dit nummer heet ‘Magic Coat’! Haha, snappen jullie hem?”. Gelukkig kan het publiek deze grap waarderen en wordt de show voortgezet. ​

De nummers die daarna volgen zijn vrijwel allemaal van het album ‘Lucky Horse” en lijken goed aan te slaan. De frisse indie-pop van de band is iets dat het de laatste tijd goed doet in de Nederlandse hitlijsten. Zo ook die van de 3fm Serious Talent die vandaag op de planken staat. Gitaristen Alexander en Tim vullen elkaars partijen goed aan, en de samenzang van zangeres Gaia en zanger Arend geeft de nummers net die extra punch die ze nodig hebben.

Uit alles blijkt ook dat de frontman en vrouw heel goed samenwerken. Waar Arend zich als oorspronkelijk bandlid goed laat horen doormiddel van lekker gitaarspel en goede vocalen laat hij zijn collega zangeres even goed meedoen. De frontvrouw doet qua uiterlijk en bewegen ook sterk denken aan zangeres Lauren Mayberry van ‘CHVRCHES’ die met een soortgelijke vrijheid over het podium dartelt. Ook pakt Slotboom regelmatig de elektrische piano die naast haar staat erbij om de nummers nog meer body te geven.

Het hoogtepunt van de avond is ongetwijfeld hitsingle ‘Motion’ die door het publiek gretig wordt ontvangen. Her en der blijkt dat men de track al kent en wordt er meegezongen. Ook wat energie betreft lijkt de hele band bij dit nummer nog meer hun best te doen dan bij de voorgaande nummers, waar het energiegehalte ook al heel hoog lag.

Voordat de band aan hun, ogenschijnlijk, laatste nummer van de avond begint kondigen ze aan na de show bij de merchandise stand een laatste nummer akoestisch ten gehore te brengen. Ook wordt iedereen naar de afterparty bij de buren van het Paardcafé gedirigeerd. De intieme setting bij de alternatieve toegift die bij de merchandise stand gegeven wordt, zorgt voor kippenvel en het blijkt goed uit te pakken.

The Great Communicators behoren, samen met bijvoorbeeld: Avi On Fire en Mik Adrian, tot een groepje (half) Haagse bands dat nu met vergelijkbare muziek bezig is met doorbreken. Wat dit betekent voor het Haagse muziekklimaat moet nog blijken, maar The Great Communicators behoren tot een van de vlaggenschepen van de nieuwe Haagse muziek.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag