Tourverslag Piñata: Road to the Caribbean (deel 1)

De eerste dagen op Aruba en Curaçao

Piñata ,

Na shows in Nederland, België, Frankrijk, Spanje en Duitsland, gaat de Haagse band Piñata in november 2016 zijn grootste avontuur tot nu toe aan. Een drie weken durende tour op de Antillen, mede mogelijk gemaakt door The Hague Music Export. Het doel? Door middel van shows, radio en tv zoveel mogelijk mensen op Aruba en Curaçao kennis laten maken met de aanstekelijke mix van reggae, pop, latin, hiphop en ska waar Piñata in Nederland al enkele jaren bekend om staat. Speciaal voor 3voor12 Den Haag houdt de band een tourverslag bij.

"Bij aankomst op Aruba (woensdag 2 november) komen we al snel tot de conclusie dat niet alles wat van tevoren is gepland en afgesproken ook daadwerkelijk geregeld is. Shows blijken op andere data te zijn gepland of staan helemaal niet meer op de agenda. Het betekent maar één ding; hosselen. Onze zanger Pintos, geboren op Aruba, trekt al zijn connecties uit de kast en er wordt als een gek gemaild, gebeld en langsgegaan bij plekken om te spelen. Het blijkt te werken, want al snel volgen de eerste bevestigingen. Op donderdag spelen we al een kleine akoestische set in The Old Dutch waar we later in de tour ook een volledige set zullen gaan spelen. Zaterdag 5 november hebben we onze eerste volwaardige show op de Antillen, in The House of Music. Het podium bevindt zich op een binnenplaats op de eerste verdieping. Hoewel de locatie een beetje donker is, hangt er een leuke sfeer en het geluid en de akoestiek zijn goed. Een lekkere aftrap van de tour.

Het is een korte nacht, want ’s ochtends vliegen we al vroeg naar Curaçao. Ook hier begint meteen het hosselwerk weer, wederom met succes. De volgende dag staat meteen al ons eerste radio-interview op de planning, bij Easy FM. Het radiostation zit niet in een of ander fancy gebouw, maar gewoon bij iemand thuis in de kelder. Hoewel er vooral country wordt gedraaid op het station, mochten we toch langskomen voor een interview en spelen we een akoestische versie van She’s Above My Head. Na afloop van het radioprogramma rijden we terug naar ons appartement. We verblijven in een soort sims-huis aan de Santa Rosaweg in Willemstad. Het huis is van een lokale politieagent, dus over inbraak hoeven we ons geen zorgen te maken. We drinken nog even een biertje en duiken dan vroeg ons bed in, morgen staat een lange dag op het programma.

Dinsdag 8 november begint al om 7:30 uur met het programma Mainta op Direct TV, een soort Koffietijd meets Life And Cooking. Inclusief de lokale Pierre Wind. Maar dan wat minder druk. En vrouw. En niet kaal. Ze koken in ieder geval wel allebei. Pintos wordt geïnterviewd in het Papiaments. We hebben verder geen idee waar het over gaat, maar we gaan er maar van uit dat Pintos geen rare dingen heeft gezegd. Aanvankelijk zouden we live één nummer spelen, maar dat veranderd al snel van één nummer één minuut spelen (het lijkt De Wereld Draait Door wel), naar twee nummers één minuut spelen naar uiteindelijk toch gewoon twee nummers in zijn geheel spelen. Pintos moet wel echt een goed interview hebben gegeven. We spelen She’s Above My Head en Piñata. Aan het eind van de uitzending spelen we nog een extra stukje Piñata maar in plaats van Piñata roepen we samen met de twee presentatoren “Mainta!”. Het was een leuke ochtend.

Zaterdag staat misschien wel onze grootste show van de tour op het programma, bij Zanzibar, en om te zorgen dat het dan echt helemaal vol staat spelen we op de woensdag ervoor een paar liedjes akoestisch als opwarmer. De mensen liggen relaxt in strandbedden om de band heen en de reacties zijn enthousiast. Zaterdag gaat vast goed komen. Ook krijgen we een tip waar we het best kunnen gaan snorkelen om zeeschildpadden te zien. Dat laten we ons geen twee keer zeggen en de volgende dag rijden we richting Westpunt voor een dagje snorkelen. Onderweg komen we zelfs nog een grote groep flamingo’s tegen. De tip blijkt te kloppen en binnen vijf minuten zijn de eerste zeeschildpadden gespot en al snel zwemmen ze met zo’n tien om ons heen. Een prachtige ervaring. ’s Avonds spelen we in The Pub, een sportbar in Punda. Op het plein voor The Pub is een podium neergezet waar we twee sets spelen. Tijdens de eerste set staat nog de WK-kwalificatiewedstrijd tussen Brazilië en Argentinië op, afgespeeld op een groot scherm boven het podium, maar tijdens de tweede set komen er allerlei live beelden van Piñata voorbij. Mensen blijven lekker hangen op het plein, drinken een Mojito en wagen zelfs een dansje.

Het is vrijdag, het weekend is begonnen en de eerste van de twee shows dit weekend staat op het programma, in Bar 27. Een week eerder stonden DeWolff en Wild Romance hier nog op het podium en hoewel de zaal oogt als een echte rocktent (met afbeeldingen van Club van 27 leden als Kurt Cobain, Jim Morrison, Janis Joplin en Jimi Hendrix aan de muur), staat hier ook veel reggae geprogrammeerd. De zaal heeft een fijn podium, goed geluid en ’s avonds staat het tot buiten aan vol. Het publiek is hier echter wel wat stugger dan we gewend zijn. Aan het begin van de show staat de cirkel vooraan het podium nog leeg en hoewel iedereen wel aandachtig naar de muziek luistert, blijft het vooral nog wat afwachtend. Stukje bij beetje weten we iedereen naar voren en aan het dansen te krijgen. Zelfs het meezingen lukt en zo werd het alsnog een echt Piñata-feestje."