Machine Makes Man toont vrijdag eindelijk zijn kindje

“Take it or leave it, love it or hate it”

Tekst: Danny den Os ,

Machine Makes Man is pas in 2014 gevormd maar heeft in korte tijd toch al een groot deel van Nederland gezien. De optredens resulteerden in een drang naar meer en een samenwerking met Joost van den Broek, samen zijn ze de Sandlane Studios ingetrokken om een EP op te nemen. Aanstaande vrijdag krijgen we een voorproefje en releaset de band hun eerste single ‘Tough Talk Hit Machine’ in De Zwarte Ruiter. Hoe was de weg naar de release en wat kunnen we verwachten? Ik sprak met Robin Brock van MMM om daar achter te komen.

Voordat het trio in de Sandlane Studios terecht kwam gebeurde nog wel het een ander. “We hebben vooral in Nederland de kroegenscene onveilig gemaakt, we gingen van de ene naar de andere kroeg. Daarnaast hebben we onwijs genoten van Kaderock en ons eerste optreden als opener voor de HPC-week.”

Een kroegentocht door heel Nederland is natuurlijk hartstikke leuk en geweldig voor de naamsbekendheid, maar kunnen we al spreken van een hoogtepunt in deze, nog korte, carrière? “Ons hoogtepunt moet nog komen, vrijdag wordt namelijk ons hoogtepunt! Tuurlijk vonden we de optredens die we tot nu toe gedaan hebben tof, maar we zien het wel als een aanloop naar wat er nu gaat komen. Al onze focus ligt op vrijdag en de periode die daarna gaat komen, ‘the past is the past’.”

Na een lange zoektocht naar producers is Machine Makes Man uiteindelijk bij Joost van den Broek terechtgekomen en werden de Sandlane Studios hun nieuwe thuis. “We zijn druk op zoek gegaan naar producers en op een gegeven moment zaten we op Facebook en kwamen we een ‘work in progress’ filmpje tegen van de band Navarone. Toen hoorden we een sound waarvan we dachten: de jongen die dit doet, die snapt ons! Het bleek dat zijn naam al eens was gevallen dus hebben we gelijk een meeting geregeld met de hoop dat hij ons begreep. Dat was het geval. Hij had meteen al ideeën bij onze sound.”

De juiste producer is het halve werk, toch? “Joost was de eerste die wij serieus benaderd hebben en de samenwerking ging erg lekker. In het begin heeft hij heel veel met ons in de oefenruimte gezeten. We hadden een hoop tracks op de plank liggen maar daar hebben we uiteindelijk een kleinere selectie van gemaakt die echt onze nieuwe sound moest worden. Aan die selectie hebben we samen met Joost zeker nog wel een half jaar gesleuteld.

Voor we de samenwerking helemaal de hemel in prijzen moet ook de donkere kant belicht worden. “Er waren zeker haperingen, er waren tranen en drama. Het is echt lange ademwerk en de één gaat daar beter mee om dan de ander. Ikzelf wil iets altijd heel snel af hebben, maar sommige dingen hebben gewoon tijd nodig. Soms wil iets net niet klikken qua sound of tekst en dan zit je daar een paar weken mee te kloten. Maar ja, achteraf bleek dat het nodig was. Het hoort er ook een beetje bij, dus no regrets!

Machine Makes Man heeft ooit wel eens voor een demo een lyric-video gemaakt. Bij de single die ze vrijdag uitbrengen hoort echter een échte videoclip. “Dit was onze eerste échte clip en de bedoeling is dat we samen met de sound onze identiteit als band neerzetten. We willen met de clip echt een statement maken. Take it or leave it, love it or hate it."

Een eerste clip is altijd spannend en vaak pakt het niet uit zoals je voor ogen had. Ondanks de nieuwigheid is de clip toch precies geworden waar de bandleden op gehoopt hadden. “We zijn zeker blij met het resultaat, anders zou hij ook niet uitkomen. Alles wat Machine Makes Man doet, daar moeten we honderd procent achter staan. Anders gebeurt het gewoon niet! We willen gewoon dat het voor ons lekker voelt."

De release zal plaatsvinden in De Zwarte Ruiter en dat is niet geheel zonder achterliggende gedachte. “Het heeft een bepaalde sfeer met dat bruggetje, de houten vloer en alle lampjes. Daarnaast is voor ons het cirkeltje nu rond. We hebben ooit ons allereerste optreden gedaan in De Zwarte Ruiter en nu zullen we daar ons eerste echte wapenfeit gaan vieren.”

Nog één klein dingetje… wat staat men te wachten vrijdag?! “Overdag kan het publiek de clip al bekijken maar s ’avonds gaan we daar nog eens gierend hard overheen! Het is voor ons een enorme ontlading, we hebben enorm hard lopen beulen, nu mag het éíndelijk naar buiten en kunnen we het vieren. Een moment van opluchting en extase, ook voor het publiek!”

Vrijdag 25 november is het dus feest in De Zwarte Ruiter en in de nabije toekomst verwachten ze hun EP uit te brengen, nóg iets om naar uit te kijken dus! Ik heb er alle vertrouwen in dat ‘het kindje’ met de nodige zorg aan de wereld wordt getoond.