Gideon’s Wijsje: verrassende muzikale keuzes

Muzikale wandeling door Loosduinen geslaagd

Tekst: Megan Lloyd, Marco Vlot | Foto's: Wouter Vellekoop ,

Den Haag bevat tal van toeristische plekken. Zo is er geen Duitser die Scheveningen niet kent. En als residentie trekken we een hoop bezoek naar het Binnenhof en het Vredespaleis. Nu zullen er weinig reisboeken zijn die Loosduinen zullen noemen als lokale trekpleister. Dat is zonde, vond Gideon Rozendaal. Reden genoeg voor hem om een Wijsje in deze wijk helemaal aan het eind van Den Haag te organiseren. Het is wel eens warmer geweest, maar dat mag de pret niet drukken. Om 13:00 verzamelen we dus bij kasserie Ock.

Het concept van de Wijsjes mag inmiddels bekend zijn, maar voor de volledigheid: de bezoekers worden in teams ingedeeld die vervolgens een wandeling maken om onderweg op onverwachte plekken verrast te worden met muzikale of andersoortige optredens. Onder deskundige begeleiding van gidsen du jour, ‘pitspoezen’ Lilianne en Martha, mogen we vandaag aansluiten bij 'team Sniester'.

Na een korte wandeling komen we aan bij de eerste locatie, stadsboerderij Pluk!. We mogen gelijk naar binnen. Fijn, want het is behoorlijk koud. AAPNOOTMIES staat binnen klaar om de eerste groep op te warmen. De winnaars van de Haagse popprijs voor aanstormend talent weten wel raad met deze uitdaging. Tijdens het spelen is het muisstil. Met als gevolg dat er gevraagd moet worden of de radio die nog aanstaat in de keuken, uitgezet kan worden. De luisterliedjes van zangeres Dinaira zijn een prima begin van de zondagmiddag.

We lopen weer achter de pitspoezen van team Sniester aan richting de volgende locatie. Onderweg komen we erachter dat er drie Israëlische Wijsjes fans meelopen. De twee dames en heer zijn nog geen jaar in Nederland en al bij vijf Wijsjes geweest. “We spreken geen Nederlands, we verstaan het inmiddels een klein beetje, maar de meeste acts zijn Engelstalig. Daarbij is het altijd erg gezellig en je leert altijd nieuwe mensen kennen”.

Eenmaal aangekomen bij de Korenmolen staat Mamihlapinatapai al klaar om hun vrolijke en hyperenergieke Spaanstalige wereldmuziek ten gehore te brengen. Met een geweld van o.a. trompetten, een accordeon en saxofoon wordt Loosduinen wakker geschud. De muzikanten hebben gedurende het gehele optreden een glimlach van oor tot oor, wat al snel overgenomen wordt door team Sniester. We zijn weer warm. Op naar de volgende locatie.

Van een lange wandeling is geen sprake. Aan de overkant van de molen mogen we in het Loosduins museum naar boven lopen. Daar staat De Kleine Nachtrevue ons op te wachten. Poetische teksten, begeleidt door gitaar en accordeon en met het karakteristieke stemgeluid van Marlon van Cappelle doen het publiek vragen om meer, en ondanks dat het schema niet meer gehaald gaat worden, doen ze er gewoon nog één. De rest wacht maar even.

Met de tot dusver indrukwekkende muzikale invulling in het achterhoofd lopen we naar zeilmakerij de Mos. Daar staat partyzanger Fred Holland op ons te wachten. Inclusief zwart overhemd met in het gouden borduursels. Het is noodzakelijk om snel te accepteren hoe fout dit is. Eenmaal geaccepteerd, wordt er vrolijk meegezongen en gedanst op nummers als Burning Love van Elvis en Sweet Caroline van Neil Diamond. Een beetje beduusd vervolgen wij de reis naar de laatste locatie.

De laatste stop is het voormalig postkantoor in Loosduinen, waar dansstudio Like2Dance gevestigd is. De kinderen hebben binnenkort een voorstelling in theater de Regentes, en wij krijgen een voorproefje. Het publiek zit vandaag nog dichter bij de danseressen dan in het theater, dus dat maakt het extra spannend. De kinderen doen enorm hun best, en krijgen dan ook een verdiend applaus. Een bezoeker vertelt dat ze al een keer per ongeluk naar binnen was gelopen omdat ze dacht dat het postkantoor er nog zat.

Op de weg terug naar Ock wordt besproken dat er zoveel vrienden en kennissen zijn die dit ook leuk hadden gevonden. De Israëlische bezoekers uit onze groep zijn vandaag verrast. Nog niet eerder was er zoveel Nederlandstalige muziek (twee van de vijf acts) op een Wijsje. “Een onverwachte, maar aangename verrassing” wordt er samengevat. Gideon kan terugkijken op een Wijsje vol muzikale verrassingen door een wijk die toch wel een aantal mooie plekjes heeft.