Eerste namen Grauzone festival bekend

Chrome, Martin Rev, Agent Side Grinder, The Underground Youth en Fred & Toody (Dead Moon)

Redactie 3voor12 Den Haag ,

Op zaterdag 11 februari 2017 vindt de vierde editie van Grauzone festival voor de eerste keer in Den Haag plaats. Het festival wordt dan gehouden in Paard van Troje en Prins 27 gehouden. Dit jaar gaat meer aandacht uit naar innoverende en avontuurlijke bands. Daarnaast kan men een uitgebreid symposium, filmprogramma, expositie en platenmarkt verwachten.

De invloedrijke industrial/acidpunkers van Chrome uit San Francisco worden beschouwd als grote inspiratiebron voor bands als Nine Inch Nails, Ministy, Butthole Surfers en Nirvana. Deze industrial-rockers treden zelden op waardoor Gauzone zich geprezen mag voelen.

Martin Rev plays Suicide is een project van de instrumentalist en oprichter van de New Yorkse electro protopunk band Suicide. Suicide bestond verder uit zanger Alan Vega, die dit jaar in juli overleed. Hun muziek had invloed op bands als Depeche Mode, New Order en Nick Cave. Martin Rev speelt op Grauzone een exclusieve Suicide-set.

Nieuwe geluiden komen van het trio The Underground Youth uit Manchester, die shoegaze- en psychedelische deuntjes mixen met indie en postpunk. De Zweeds electronische synth band Agent Side Grinder is één van de meest belangrijke synth-bands van dit moment en staat bekend om haar sensationele liveshows.

Rock ’n Roll-koppel Fred & Toody van de garageblues-punkband Dead Moon speelt een akoestische set waar nummers voorbij komen van onder andere Dead Moon, The Rats en Pierced Arrows

Postpunk komt van het Belgische Whispering Sons die op dit moment als een speer gaan. De Australische zangeres Zoe Zanias, bekend van Linea Aspera en Keluar, maakt met haar soloproject Zanias dansbare doch hypnotiserende elektronische muziek.

Het programma biedt echter meer dan alleen muziek. Zo zal de net uitgekomen documentaire ‘Adrian Borland: Walking In the Opposite Direction’ worden vertoond. De documentaire gaat over Adrian Borland, de frontman van de jaren ‘80 new wave band The Sound. Deze docu wordt - op de IDFA na - alleen op Grauzone vertoond, met een daarbij aansluitende (en een nooit eerder vertoonde) expositie van de Engelse band The Sound. Ook is er weer een uitgebreid symposium, filmprogramma, platenmarkt en afterparty.

Meer informatie en tickets zijn hier te vinden.