Laura Palmer op Club 3voor12 Den Haag

“We hebben toch liever een donker hol”

Frank de Jong ,

Aankomende zaterdag staat Laura Palmer op de zevenenveertigste editie van de 3voor12 Clubavond. De band maakt donkere shoegaze die hevig geïnspireerd is op post-rock en new wave (alle andere genres waar een bak herrie van pas komt). Wij spraken met oprichter Rob Huurman over de inspiratie, de kersverse zanger Léon en waar de heren nu mee bezig zijn.

De onvermijdelijke vraag: wat is jullie relatie met Twin Peaks? 
"Ik vind het een waanzinnig goede serie en ik had een naam nodig. Ik vind bandnamen over het algemeen heel slecht. The Lalala’s ofzo. Je hebt maar enkele goede bandnamen: The Brian Jonestown Massacre of Jon Spencer Blues Explosion. Dat vind ik mooie bandnamen. Ondanks dat ik fan ben van The Cure vind ik het een waardeloze bandnaam. Bij de naam Laura Palmer krijg je het idee dat er een meisje komt zingen met een akoestische gitaar over wereldvrede en tofu. Dan komen wij aanzetten met onze pittige shoegaze."

Jullie gebruikten in het begin een drumcomputer, hoe ging dat? 
"We zijn aanvankelijk wel begonnen met een drummer en zijn later uit nood met Ableton gaan werken. Het paste wel wat meer bij wat we voorheen deden (new wave). Daar kunnen die kille drumbeats wel bij. We merkten wel dat de dynamiek op het podium anders was, er was geen ruimte voor improvisatie. Daarnaast kregen we vaak de vraag: 'waarom heb je geen drummer?' We maakten drumtracks alsof er een drummer aan het werk was en dat was een beetje kansloos."

Wie schrijft de songs? Hoe gaat dat in zijn werk? 
"Een groot deel schrijf ik, dat neem ik op en vervolgens laat ik het horen. Tegenwoordig ontstaan steeds meer songs vanuit een jam. Maar in het beginsel ben ik het met de ideeën. Ik luister al mijn hele leven (vanaf mijn tiende) naar bands als The Cure en Joy Division, dus als ik iets ga schrijven gaat het automatisch die kant op. Meestal ga ik zitten en dan wil ik wat in mijn handen hebben en dat is dan al snel een gitaar, meestal ben ik dan niet eens met mijn gitaar bezig en dan zit ik een beetje te klooien. Daar komt dan wat uit en dat werk ik dan met vol verstand uit."

En zijn dat dan de grootste invloeden? 
"Ja, ook My Bloody Valentine bijvoorbeeld. Ik ben eigenlijk niet zo bezig met mijn inspiratie, ik doe gewoon mijn ding en als het dan gaat klinken naar iets waar ik veel naar luister, dat is vrij logisch. Het is niet de bedoeling dat ik een liedje ga maken á la The Cure of Editors. Het heeft ook te maken met de effecten die ik gebruik. Ik heb uiteraard gekeken wat Robert Smith gebruikt en daar heb ik wel een hoop van overgenomen. Zoals Roberts chorus en flanger, dat heb ik allang op mijn pedalboard zitten. "

Haal je nog inspiratie uit andere bronnen dan muziek? Sommige muzikanten halen inspiratie uit golven of voetbal. 
"Ja ik ken die types wel, daar heb ik vaak wel vraagtekens bij. Rot op. Ik ben geïnspireerd door de eikel die uit de boom viel. Laten we het er op houden dat ik inspiratie haal uit klanken. Ik pak mijn gitaar en als ik hem dan bijvoorbeeld uit mijn poten laat vallen en er staan twee effecten aan kan er een vage klank uitkomen. Laten we kijken of ik daar iets mee kan." 

Een paar maanden kwam de single 'Event Horizon uit', dat was een voorproef van een nieuw album. Hoe zit het daarmee? 
"Dat was nog met de vorige zanger, we hadden eigenlijk nu al willen opnemen. We zijn nu vooral bezig om de nieuwe zanger in het gareel te krijgen. We hebben wel de ambitie om een volledig album uit te gaan brengen. De nieuwe zanger Léon komt uit de indiehoek, hij speelde in The Bohemes. Dat gaan we zeker meekrijgen in de muziek, maar hoe dat zich gaat ontwikkelen blijft nog een vraag."

Er staan dus een hoop liedjes op de kast? 
"Er zijn genoeg liedjes en veel ideeën. Dus daar zal het niet aan liggen, het moet alleen uitgewerkt worden."

Heb je weleens met Laura Palmer een optreden gehad waar je denkt: 'waar ben ik in godsnaam beland?' 
"Dat gaat waarschijnlijk over twee weken gebeuren. We hadden gespeeld in de Koornbeurs en een kerel vroeg ons om te spelen op een feest in Delft. Het blijkt dus echt een themafeest te zijn met sprookjes, dus iedereen gaat daar verkleed heen. Dat zou heel goed zo'n plek kunnen zijn. Tot nu toe hebben we het nog niet meegemaakt. Hoewel, we hebben weleens gespeeld op een opening van een tentoonstelling in de Beurs van Berlage, in het NRC gebouw. Dat was eigenlijk wel een vaag feest. Ramvol hipsters, iedereen was volledig doorgesnoven en de techniek was helemaal kut. We hebben toch liever een donker hol. Dat past meer bij de sfeer van onze muziek." 

Wat kunnen we verwachten tijdens de clubshow, naast de nieuwe zanger? 
"Met de nieuwe zanger is het meer rock 'n roll, zonder het te zijn. Weinig oude songs, want we zijn erg geneigd om songs snel overboord te gooien. We hebben allemaal vrij snel behoefte aan een nieuwe set. Het is wel ons doel om steeds een nieuwe show op te zetten. We willen liever een korte en krachtige set die indruk maakt, dan dat je er twee liedjes ertussen hebt zitten waarbij mensen denken: "ik ga even een biertje halen."