Baby’s op het strand

45ACIDBABIES en MY BABY maken eerste editie van Indifest alles behalve kinderachtig

Tekst: Eric Hoetjes | Foto's: Esmée de Vette ,

Het is zaterdag 7 mei en dus de eerste editie Indifest van dit seizoen. Indifest is de bandjesavond van strandtent Indigo, in ultieme zomersetting dus. Aan de bands 45ACIDBABIES en MY BABY de eer om deze jaargang af te trappen op een van de eerste warme dagen van het jaar. 3voor12 Den haag was er bij en deed verslag.

Terwijl de Indigo langzaamaan vol loopt met mensen die net hun eerste barbecue hebben gehad is het aan 45ACIDBABIES om het spits deze avond af te bijten. De Utrechtse band, afkomstig van de Herman Brood Academie, is al een tijdje een groeiende naam binnen de Nederlandse muziekscene. Zo stonden ze  vorig jaar in de finale van de Grote Prijs Van Nederland.

De bandleden zijn erg jong maar hun sound is al goed ontwikkeld, een mix van de psychedelische muziek uit het straatje van Beach House met een elektronische omlijsting. Op het podium liggen her en der ledematen van Baby Born poppen wat de sfeer toch iets lugubers geeft. Het optreden verloopt soepel op een paar technische problemen met de stemvervormer/looper van zangeres Sophia na. Invalgitarist Ivar steelt de show met een paar indrukwekkende solo’s en het publiek begint tegen het einde van de set lekker te dansen.

Na een vrij lange ombouwperiode, waarin het publiek een biertje is gaan halen en DJ Bella Hay voor een leuke afwisselende set zorgde, is het de beurt aan MY BABY. De driemansformatie die zijn oorsprong vindt in Amsterdam en Nieuw-Zeeland wordt onder luid applaus van de, inmiddels volle strandtent, ontvangen. Vanaf minuut één is het duidelijk, er gaat gedanst worden. Waar de muziek op plaat nog meestal wat rustig is wordt er live veel meer uptempo gespeeld. Ondanks dit zijn alle nummers nog goed te herkennen en er wordt luidkeels meegezongen met songs als ‘Remedy’ en ‘Uprising’.

Zangeres/gitariste Cato van Dijck heeft een erg krachtige stem, die goed naar voren komt in de lange uithalen en de “oh-tjes” in het refrein van ‘Remedy’. Ook haar manier van het bespelen van haar gitaar valt op; ze slaat op haar snaren zonder enig gebruik van plectrum of tokkeltechnieken. Haar broer en drummer Joost van Dijck speelt een super strakke set en slaat als een bezetene op de drums. 

De nummers worden met lange intro’s opgebouwd en de sterke bluesriffs van gitarist Daniel Johnston vormen een mooie basis waarop vervolgens voortgeborduurd wordt. Wat wel opvalt is dat er niet erg veel interactie gezocht wordt met het publiek. De nummers volgen elkaar in rap tempo op en de toeschouwers hebben weinig tijd om zich op een nieuw nummer voor te bereiden. Dit is niet echt een ramp want de hele Indigo staat te dansen en dat allemaal terwijl het nog heel warm is.

Het eerste Indifest van het seizoen legt de lat erg hoog voor de komende edities want de keuze van de bands en de prachtige zonsondergang sloten goed bij elkaar aan. 45acidbabies laat zien dat ze een eind kunnen komen en MY BABY maakt elke verwachting waar en speelt een uitstekende show op een zeer mooie locatie aan het strand.