Summertime Festival: Een relaxed alternatief midden in het festival seizoen.

En dit jaar – stiekem – met enkel vrouwelijk talent.

Megan Lloyd ,

Volgend weekend (15 t/m 17 juli) wordt de Grote Markt gedomineerd door wereldmuziek tijdens het jaarlijkse Summertime festival.
Mas Flamenco, Maartje Teussink, Nadia Group, het zegt ons (nog) allemaal niet zoveel. Is dit wel een festival dat thuishoort op de Grote Markt, wat toch de hub van de Haagse popmuziek is? Blijkbaar wel, want het is inmiddels al de twaalfde keer dat het festival plaatsvindt. Waar de meeste festivals gedomineerd worden door gitaren, synthesizers en (te) veel bier, wil de organisatie (Musicon en de Grote Markt) voor een alternatief zorgen.

Wij spraken met organisator Daan van der Bruggen (Musicon): “Als je juist een keer géén zin hebt om te springen, maar om te relaxen en lekker weg te zakken in de muziek. Daar is dit festival voor.”  Wereldmuziek, jazz, klassiek, popmuziek. Net als voorgaande jaren is er een scala aan genres geprogrammeerd. “Ik vind dit zelf hele toffe en fijne muziek. Parkpop en Kaderock zijn leuk, maar ook heftig en intensief. Dit festival is kleinschaliger en prettiger. Misschien ook wel dichterbij mijn eigen persoonlijke smaak”.

Elk jaar loopt er een rode draad door de programmering van het festival. Bijna alle acts komen uit het netwerk van het koninklijk conservatorium in Den Haag. Componist en beroepsmuzikant Nuno Torres Marques zit al heel lang in dat wereldje en selecteert samen met Daan de acts voor het festival.

Dit jaar hebben de mannen gekozen voor een opvallende insteek. “Het valt heel veel mensen niet direct op, wat ook weer leuk is, maar we hebben dit jaar alleen maar vrouwelijke acts. Bij de meeste festivals zijn 70/80% van de acts gedomineerd door mannen. ‘Women as leaders in music’ vonden we mooi. Er is zoveel talent. We wilden het ook niet benadrukken in onze marketing, we willen gewoon laten zien dat zo’n programma niet onderdoet aan een veelal mannelijke programmering”.

Waar de programmering overdag wat rustiger is, wordt het naarmate de avond nadert steeds dansbaarder. Wat we volgens Daan niet mogen missen? We bespraken de afsluiters van elke avond. Op vrijdag mag Evil Empire Orchestra de avond afsluiten. “Waanzinnige voodoo funk uit Belgie. Dat is gewoon niet normaal. Die gaan de hele GM een halve meter verplaatsen.”

“Zaterdag staat Lilian Vieira er, een Braziliaanse zangeres die in Nederland woont en ook bekend is van de band Zuco 103. Ik ben dol op Braziliaanse zang, de taal vind ik heel erg mooi. De ziel die daar in zit. Ze gaat zaterdag eigen werk doen, heel ingetogen en van een heel hoog niveau.”

“Voor de zondag hebben we gekozen voor een meer ingetogen programmering. Dat past ook wel bij de zondag. Iris Penning mag het festival afsluiten. Haar muziek is ontzettend slim en goed doordacht, een beetje in de lijn van Spinvis. Het heeft net zo’n kwaliteit qua taal, beide zijn echte taal kunstenaars."

Tijdschema Summertime Festival 2016

Vrijdag 15 juli
17:30 Patricia Wisse Quartet
18:30 Maartje Teussink
19:45 Ellister van der Molen Quartet
21:00 Evil Empire Orchestra

Zaterdag juli 16
12:00 Prinses Christina Concours - Hadewich de Meester &Tijmen de Ridder
13:00 Get On Stage
14:00 Swart
15:15 Mas Flamenco
16:30 The Royal Sisters
17:45 Lady Shaynah
19:00 Ti-an- guis
20:15 Luminize
21:15 Lilian Vieira & Ferdinand van Duuren Trio

Zondag17 juli
12:00 Prinses Christina Concours - Mirna Ackers en Talitha Mugge
13:00 Anna Mikhailova - Songs
14:15 Spoken Saxophone Quartet
15:30 Nadia Group
16:45 Iris Penning