Coral Springs staat op het grootste punkrock festival van Europa

Kleine punkrock scene helpt elkaar vooruit

Tekst: Marco Vlot | Foto's: Moos Wolfs ,

In augustus vindt in Slovenië het Punk Rock Holiday plaats. Dit is een van de bekendste punkrock festivals van Europa. Op het affiche staan grote namen als NOFX, Millencolin en Agnostic Front. Maar wat zien we als we iets verder kijken? Daar staat het Haags/Leidse Coral Springs! Tijd om eens bij te praten met de dame en heren, want wij zijn toch wel erg benieuwd naar hoe een 'lokaal bandje' het kan schoppen tot een plek op het Sloveense festival.

Voor we over Punk Rock Holiday beginnen willen we eerst meer weten over Coral Springs. “We bestaan sinds eind 2011 en we spelen poppunk in de stijl van bands als New Found Glory, The Swellers en Rise Against.” Zegt drummer Remy Jacobs, “onze muziek behoort tot een genre wat niet zo bekend is bij een groot publiek, maar er is een enthousiaste groep die er in geinteresseerd is. Omdat de scene vrij klein is, komen bands en liefhebbers uit heel Europa makkelijk met elkaar in contact.”

Op deze manier heeft de band ook al een tour door Finland weten te regelen. “Toen we net begonnen kwamen we in contact met een Finse band, One Hidden Frame, die een tourtje door Europa wilde doen. Ze vroegen of we konden helpen met het regelen van een optreden in de buurt. Dat gaat allemaal via via. Het werd een optreden in het HPC, samen met ons en nog een band. Dat was een superleuke avond, en onze tweede show.” Zangeres Jo Bouwmeester gaat verder: “Daarna bleven we contact houden, en op een gegeven moment zeiden ze 'komen jullie nog of niet?' Natuurlijk gingen we, en hebben we drie shows gedaan in Finland. Dat is hoe het werkt. Je leert mensen kennen, begint te praten, en als je dan ontdekt dat je dezelfde interesses hebt qua muziek, ben je heel erg geneigd om elkaar te helpen.”

Maar hoe komt Coral Springs dan terecht in Slovenië? Zangeres Jo vertelt: “Twee jaar geleden was ik met Sieb (Bas) al op Punk Rock Holiday, en dat was supergezellig. Het is helemaal in “fucking” Slovenie, maar er waren heel veel bekenden uit de scene. Ondanks dat het qua bezoekersaantallen - heel bewust - een stuk kleiner is dan bijvoorbeeld Groezrock, is het een van de bekendste punkrock festivals van Europa. Juist door die kleinschaligheid is de sfeer er heel relaxed en vriendelijk. Daarbij is het er echt heel mooi. Er is een bospodium en een strandpodium. Er speelt altijd maar één band tegelijk, dus je hoeft niet heen en weer te rennen. Ik zei meteen dat ik het jaar erna weer wilde.”

Als je met je punkrock bandje op Punk Rock Holiday wil spelen, moet je daar zelf een demo inleveren. “Je moet er dus echt geweest zijn. Een jaar later ging ik met onze demo naar dat kantoor toe. Het werd een heel leuk gesprek, en de mensen daar waren heel enthousiast. Desondanks dachten we zelf dat de kans heel klein zou zijn dat we zouden worden uitgekozen, maar in februari kregen we het mailtje met de vraag of we wilden komen spelen. Dat is natuurlijk supervet." En het zijn niet alleen Europese bands die dit doen. "De band na ons komt bijvoorbeeld uit San Diego en die zijn ook vorig jaar geweest.”

Levert een optreden op Punk Rock Holiday nog wat op qua naamsbekendheid? “Zeker wel. Ik denk dat we onze optredens op Werfpop en Dynamo Mildtfest in Eindhoven daar aan te danken hebben. Er komen bijna vanzelf steeds meer aanvragen binnen voor festivals en shows waar we daarvoor niet voor gevraagd zouden worden. Het staat sowieso goed in je bio als je in plaats van 'spelen regelmatig in de kroeg aan het eind van de straat' kan schrijven dat je op een festival 1000 kilometer verderop hebt gespeeld.”

Met al deze optredens in het vooruitzicht hebben de poppunkers ook nog eens twee nieuwe nummers opgenomen. De single 'Anxiety/History' is inmiddels te koop, en de videoclip van ‘Anxiety’ is uit. Daarnaast heeft de band shirts laten maken met een ontwerp van Daggers Design, het bedrijf van leden van Harsh Realms, wederom een band uit de scene.

Het gaat dus goed met Coral Springs, ondanks dat het nooit een fulltime baan zal worden. “Ik denk dat we gewoon twee shows per maand en af en toe een toertje blijven doen. Het is gewoon echt voor de lol, maar wat we doen, doen we zo goed mogelijk. Alles wat me mogen doen is fantastisch, en hoe langer we bij elkaar zijn hoe vetter en beter het wordt. We merken aan alles dat we progressie blijven boeken. Ik denk dat dat het belangrijkste is.”