Annie’s Wijsje: Op wereldreis in je eigen buurt.

“Ik wil gewoon mensen een beetje uit hun comfort zone trekken”

Megan Lloyd ,

Wijsjes zijn inmiddels een begrip geworden in Den Haag. 'Een ontdekkingstocht door je eigen buurt’ is het idee en de sfeer wordt vooral beschreven als 'lief en gezellig'. Bezoekers worden in groepen verdeeld bij aankomst, iedereen met een eigen kleur vlag en daarna brengt jouw gids je langs vijf of zes verschillende locaties en acts. Volgende week is het Annemarie Jansen die het Wijsje organiseert, en dus krijgen we ‘Annie’s Wijsje’. Tijdens deze editie worden de bezoekers rond geleid door de Schilderswijk, het centrum en een stukje Chinatown.

Annemarie liep stage bij het Paard en de Muziekgieterij en is zelf vaak te vinden in de buurt van de mannen van Friends of the Family. Wij spraken met Annie om erachter te komen wat we tijdens haar 'Wijsje’ kunnen verwachten. “Ik wil mensen bewust maken dat het eigenlijk heel leuk is om in je eigen buurt op wereldreis te gaan of om juist naar de Schilderswijk te gaan, waar je misschien normaal niet zo snel heen zal gaan. In je eigen stad zijn zoveel culturen, geuren en kleuren, waar heel veel mensen niet van af weten." 

"Ik wilde het erg graag in de Schilderswijk doen, ik ben daar een half jaar geleden komen wonen. Het is zo’n bizar stukje Den Haag waar je echt het gevoel krijgt dat je in een ander land bent. En ik ontdekte ook, dat toen ik bijvoorbeeld rondjes ging lopen om locaties te zoeken, dat er zoveel andere soort mensen zijn dan op bijvoorbeeld de Grote Markt. Zoveel talen, geuren en winkels en dan ook de producten die je in die winkels kan kopen. En dan loop je de hoek om en dan denk je ‘Oh! Ja, nu ben ik weer in Den Haag’. Er zit zo’n scheidslijn tussen."

Uiteraard willen wij ook weten wat we van volgende week kunnen verwachten. Wat gaan we zien, waar gaan we allemaal heen? “Je kan van alles tegen komen tijdens de tocht. Van een obscure theateract in een kelder onder een groot gebouw tot een klein intiem optreden van een singer-songwriter. Het is van tevoren altijd een groot geheim wat we gaan doen. Dat maakt het juist leuk en verrassend.

Ik heb zelf een hele korte concentratiespan. De optredens en acts duren vijftien minuten, dat vind ik prima. Ik vind het gewoon tof om een proeverijtje te hebben van allemaal verschillende acts in plaats van dat je gelijk een volle maaltijd krijgt.”

“Het leuke is dat het avontuur om de hoek is. Dat je niet perse ergens heen hoeft, dat het niet – zoals bij een festival – opgebouwd wordt en daarna verdwijnt. Het zijn bestaande plekken waar we heen gaan. In straten waar je normaal ook door heen gaat, maar waar je ineens met een hele andere blik naar kijkt. Dat je ineens door deuren gaat waar je normaal niet komt en mensen ontmoet die je misschien anders niet zou ontmoeten.”

Wat we precies gaan zien is dus nog niet bekend, behalve de afsluitende act. Na de ‘wereldreis’ worden de bezoekers naar het Paardcafé gebracht, waar dan Cockney’s World of Elastic Snakes aan het spelen is. Waar Annemarie op hoopt tijdens haar Wijsje? “Ik wil gewoon een toffe sfeer neerzetten en mensen een beetje uit hun comfort zone trekken.”

Winnen!

Wij mogen twee vrijkaarten weggeven voor Annie's Wijsje! Hoe? Beantwoord de volgende vraag: Op welk – niet Haags – festival werd dit jaar ook een Wijsje georganiseerd? Vul het formulier hieronder in. De prijsvraag sluit dinsdag 2 augustus om 12.00. 

Annie's Wijsje
Datum: 4 augustus
Verzamellocatie: Paardcafé, Prinsegracht 10 in Den Haag.
Aanvang: 19.30