De Haagse song van: deel twee

Met Ed Struijlaart, Edo Storm, Gino van Dam en Joris van der Poel

Tekst: Danny den Os ,

Intens, tranen trekkend, dansbaar, ruig, rauw of gewoon mooi. Allemaal ingrediënten voor een mooi liedje. Welke artiest, band, dj of act heeft dit jaar de juiste combinatie te pakken gekregen en wint de Haagse Song Van het Jaar 2016? Den Haag FM en 3voor12 Den Haag gaan de komende maand op zoek. Om warm te draaien vragen wij een aantal kanshebbers en bekenden uit de Haagse muziekscene naar hun favo’s. Tijd voor deel twee met Ed Struijlaart, Edo Storm, Gino van Dam en Joris van der Poel.

Ed Struijlaart

Dat Ed Struijlaart serieus talent heeft blijkt wel uit het binnenslepen van de 3FM Serious Talent Award 2010 toen hij nog frontman was van de Stud Muffins. Vanaf 2010 gaat hij alleen verder en ook dat gaat hem niet verkeerd af, drie albums en een flink wat singles. Met 'Tricks Up My Sleeve' staat hij in de shortlist en maakt hij kans op de HSVHJ2016. Van huiskamerconcert tot Noorderslag, niets is Ed Struijlaart te gek, maar wat vindt Ed eigenlijk zelf te gek?

Wat is de beste Haagse song van 2016? En waarom?

"Het is typisch nederlands om dan vooral niet jezelf te noemen, 'doe maar normaal, dan doe je al gek genoeg'...dat idee. Politiek correct enzo. Ik ga gewoon heel eerlijk zijn en bedoel dit totaal niet arrogant...maar, ik vind mijn eigen liedje het beste liedje wat in de lijst staat. Het is een liedje van drie akkoorden (oké, de brug daargelaten) wat ik 10 jaar geleden geschreven heb en wat het begin dit jaar tot Radio 2 Topsong heeft geschopt. Dat een liedje na 10 jaar nog steeds actueel kan zijn vind ik zelf erg tof en ik ben er gewoon nog erg trots op. Daarnaast vind ik natuurlijk wel onwijs veel andere acts uit de lijst te gek, zoals natuurlijk Di-Rect die zichzelf elke keer weer opnieuw weten uit te vinden. Pat Smith die gewoon nooit teleurstelt. Ga zo nog maar even door, maar als ik één liedje uit de lijst moet pikken dan ga ik toch voor die van mezelf. Sorry!"

En wereldwijd?

"Say you won't let go - James Arthur. Natuurlijk onwijs gejat van Adele qua melodie, maar dit is gewoon een heel goed en slim liedje. Ik ben echt een sucker voor liedjes waar zowel het couplet als het refrein uit dezelfde akkoorden bestaat. Tekstueel is het gewoon ook raak en weet hij veel mensen te bereiken, ouder worden en de liefde....twee grote thema's."

Wie is de beste Haagse nieuwkomer? En waarom?

"Ik vind The Great Communicators een te gekke band, erg lekkere eigen sound. We speelden een keer met ze bij het Muziekcafe op Radio 2 en daar vond ik ze erg tof!" 

Je grootste muzikale ontdekking van het jaar?

"Moet zeggen dat ik niet echt hele grote ontdekkingen heb gedaan dit jaar, maar vooral blij ben dat er weer nieuwe muziek van John Mayer aan zit te komen. De eerste single is een beetje lafjes, maar ik verwacht daar toch veel van. Deze man stelt eigenlijk nooit teleur."

Wat is je meest indrukwekkende muzikale moment van het jaar en waarom?

"Toen we dit jaar tijdens de clubtour in het Paard speelden. Dat was wel echt even thuiskomen. Zo'n fijne ambiance, zowel backstage als in de zaal met mijn publiek. Het was er een voor het boekje."

Wat kunnen we van Ed Struijlaart verwachten in 2017?

"Verwacht vooral niet te veel. Ik leg de focus in het nieuwe jaar op nieuwe muziek schrijven. Ik ben van plan me even terug te trekken in mijn studio en er pas weer uit te komen als er genoeg materiaal voor een EP of album is. Dat kan snel zijn, maar kan ook best even duren. Ik zit qua optredens in ieder geval al compleet volgeboekt tot en met april, dus ik hoef me sowieso niet te vervelen."

Wat hoop je dat 2017 brengt voor de Haagse muziekscene?

"Ik hoop op mooie initiatieven en dat plekken behouden blijven waar beginnende bands kunnen spelen om meters te maken. Verder hoop ik dat die ene haagse songwriter op zijn/haar zolderkamertje dat éne liedje schrijft wat zijn weg weet te vinden over de rest van de wereld."

Edo Storm

Deze zomer toerde hij, als zanger en bassist, nog met The Hazzah langs de Franse kust, maar gelukkig is hij weer op tijd terug voor de Haagse song van het jaar. Met 'New Fuzz' bereikt hij namelijk de shortlist. Naast de rol die hij vervult bij The Hazzah, heeft hij ook nog eens een solo album: 'Labour of Love'. Kortom, het gaat goed met Edo Storm. Wie is zijn lijstaanvoerder?

Wat is de beste Haagse song van 2016? En waarom?

"The Stangs met Look into the sun, omdat The Stangs een hele kikke band is met gewoon een sicke vibe. De Mellotron intro verkoopt het nummer al helemaal voor mij."

En wereldwijd?

"Beste nummer van het jaar? Misschien 'Butterfly' van Twin Peaks?"

Wie is de beste Haagse nieuwkomer? En waarom?

"Beste Haagse nieuwkomer is toch wel Henk & Melle. Twee gekkies maken compleet slordige muziek, maar het is mooi. We hebben ze nog gezien in 't syndicaat voor de plaat uit was. Vergeet ik niet snel."

Wat is je meest indrukwekkende muzikale moment van het jaar en waarom?

"Het meest indrukwekkende moment was de single release voor ons in de Zwarte Ruiter. Dat was onze eerste release en het was een geslaagde avond."

Wat kunnen we verwachten van The Hazzah in 2017?

"In 2017 gaan we sowieso wel een EP'tje releasen, veel spelen en het land in. Wordt een mooi jaartje."

Wat hoop je dat 2017 brengt voor de Haagse muziekscene?

"Ik hoop dat er veel jonge garage bandjes komen in 2017. Dat lijkt me vet."

Gino van Dam

Hij is geboren in Spanje maar toch mag Gino van Dam zich zonder twijfel een echte Hagenees noemen. Op zijn vierde verruilde Gino het Spaanse strand voor de Haagse kust. Na een tijdje ging hij als barman aan de slag bij Woosah waar hij zich na een marketing-job omhoog werkte als programmeur van Whoosah Sundays. Daarnaast is hij zelf ook nog eens dj, maakt hij zijn eigen tracks en is hij platenbaas. Niet gek! Tijd voor zijn toppers.

Wat is de beste Haagse song van 2016? En waarom?

"Ik vind het moeilijk om een beste te kiezen. Ik denk ook niet dat ik dat kan, maar als ik moest kiezen zou ik nu voor 'Dazion - Be A Man' gaan. De track heeft zoveel invalshoeken. Hij is groovy, balearic, cosmisch, subtiel maar ook gewoon hard... Echt alles tegelijk."

En wereldwijd?

"Ik denk meteen aan Ponzu Island - Super Koto. Die track is zo sick. Ik ben zelf enorm fan van 80's & 90's game muziek en deze raakt je dan recht in het hart. Buiten dat is het ook gewoon een muzikaal hoogstandje... Net als vele soundtracks van Nintendo spellen uit die tijd."

Wie is de beste Haagse nieuwkomer? En waarom?

"Son Mieux natuurlijk. Nieuwkomer wil ik niet zeggen maar ik denk wel dat dit hun jaar was, en terecht! Alles klopt. De ritmes, de melodieën, de zang, de arrangementen, de show. De volle support voor deze band."

Je grootste muzikale ontdekking van het jaar?

"Wichelroede by far... Ik had al vaker van de Haagse online recordstore gehoord maar ontdekte het pas echt toen ik in het voorjaar een keer door hun collectie aan het snuffelen was op Rewire.  Sindsdien koop ik ongeveer de helft van mijn platen via Wichelroede. Buiten dat ze echt een hele goeie selectie bieden doen ze zelf ook nog toffe releases."

Wat is je meest indrukwekkende muzikale moment van het jaar en waarom?

"Dat was tijdens TodaysArt. Ik werd door platenboef El Rik uitgenodigd om samen met Twice Upon A Time en Secunda op het Spuiplein te draaien in de open lucht." 

"We draaiden alles door elkaar; afro beat, electro, garage, house, funk, er was crowd en iedereen vond het vet. In de crowd kende ik bijna niemand. Dat komt niet vaak voor in Den Haag. Na hier en daar een praatje met onbekenden te hebben gemaakt kwam ik tot de conclusie dat het vooral mensen uit andere steden waren die niet wisten dat dit soort dance avonden hier plaatsvinden."

Wat kunnen we van Whoosah verwachten in 2017?

"Diversiteit, kwaliteit en een paar verrassings-elementen. Er gaan hele toffe dingen gebeuren op het strand!"

Wat hoop je dat 2017 brengt voor de Haagse muziekscene?

"Ik hoop dat er nog meer vertrouwen in de muziekscene komt, bijvoorbeeld meer mogelijkheden om dingen te organiseren zoals wat ik net zei over het Spui plein. Met name dance hoeft niet langer meer 'herrie' te zijn. Verschillende stijlen vanuit de hele wereld zijn inmiddels geintegreerd. Vaders en moeders dansen er ook op. Het is volwassen geworden. Dit biedt mogelijkheden voor meer van dit soort evenementen. Buiten op straat, op daken noem maar op. Dit soort dingen zijn goud en mensen worden er gelukkig van!"

Joris van der Poel

Tourmanager van Haagse bands als The Deaf en The Indien. Stork On Air gepresenteerd, en ook De Grote Markt en SuperMarkt staan op zijn CV. Vandaag de dag is Joris van der Poel werkzaam bij het Haags Pop Centrum en maakt hij muziek met FARA (en nog wat '"geheime projecten"). We kunnen dus op zijn zachtst gezegd wel concluderen dat Joris aanwezig is in de Haagse muziekscene. Iemand die al zoveel ervaring heeft met de uitersten van de scene mag ons natuurlijk niet laten ontglippen en daarom krijgt ook hij onze vragen voorgeschoteld. 

Wat is de beste Haagse song van 2016? En waarom?

"Even van Son Mieux, spreekt bijna voorzich, maar ik vind het vooral echt een heel goed liedje."

Wie is de beste Haagse nieuwkomer? En waarom?

"Every Kid Knows. Natuurlijk Every Kid Knows! Holy shit!"

Je grootste muzikale ontdekking van het jaar?

"Roosevelt uit Duitsand."

Wat is je meest indrukwekkende muzikale moment van het jaar en waarom?

"Afscheidsconcert van Augustines in Paradiso Noord is misschien wel de meest magische show die ik ooit heb gezien. Een show van drie uur waar alle emoties langs kwamen bij de volledige zaal en waar volwassen mannen met tranen in hun ogen volkeels mee stonden te brullen."

Wat kunnen we van jou verwachten in 2017?

"Veel muziek maken en hopelijk vooral heel veel op tour in binnen- en buitenland. Dat mag zijn als muzikant, maar is ook prima om als tourmanager mee te gaan."

Wat hoop je dat 2017 brengt voor de Haagse muziekscene?

"Dat veel Haagse bands over de gemeentegrenzen van Den Haag durven te gaan spelen en ook vooral buiten Nederland. Ik hoop ook bands die dat al doen de andere Haagse bands zullen meenemen."

De Haagse song van het jaar award zal op woensdag 28 december uitgereikt worden in het Paard van Troje. Vanaf 20:00 uur wordt er afgeteld in een live-radioshow van Den Haag. Bij het uitbrengen van je stem ontvang je een gratis toegangsbewijs, stemmen dus!