Skip&Die weet niet van ophouden

Dansen op ritmes van over de hele wereld

Tekst: Marco Vlot | Foto's: Samantha Stauttener ,

De avond voor State-X New Forms stond dit jaar bekend als de ‘pre-sxnf-night’. Er was van alles te beleven in het Koorenhuis, het Paardcafe, op een geheime locatie en in het Paard zelf. Daar stond namelijk Skip&Die op het programma om de kou buiten te verdrijven met een tropisch feestje. En als iemand weet hoe je een zaal op zijn kop moet zetten, dan is het Cata.Pirata en haar kornuiten.

Om de zaal op te warmen is daar eerst Oraclez. Als je niet beter zou weten, zou je kunnen denken dat de band rond zangeres AVA en ‘knopjesman’ XXANCTUARII uit de toekomst komt. De vervreemdende synths, de vervormde zang en de abstracte visuals doen denken aan dansclubs in science-fiction-films als The Fifth Element. Het is duidelijk dat Oraclez heeft nagedacht over het totale concept. Nog niet iedereen lijkt helemaal te begrijpen wat er op het podium gebeurt, en dat maakt alleen maar duidelijk dat Oraclez iets nieuws brengt.

Het is tijd voor Skip&Die om te beginnen. Het podium staat vol met exotische instrumenten, van een uitgebreid arsenaal percussiegerei tot een misthoorn. De eerste beats worden ingezet en Cata.Pirata roept vanuit de backstage ‘Skip&Die says wake the fuck up’. Als ze het podium betreedt, met een soort van tulband op haar hoofd, en ‘Muti Murder’ barst los, doet de zaal dat ook. Pas twee nummers later, na ‘Killing Aid’, is er voor het eerst even pauze. Die duurt gelukkig niet lang, want er moet nog veel meer gedanst worden.

Met haar expressieve bewegingen, steeds schaarser wordende kledij en algehele aanwezigheid is Cata.Pirata het middelpunt van de band, maar vlak vooral de rest niet uit. Producer Jori Collignon en percussionist Gino Bombrini draaien hun handen niet om voor ritmes van over de hele wereld, van cumbia tot reggae. Ook als het tempo wordt teruggeschroefd is er prima te dansen, wat de constant stuiterende zaal bewijst. Gitarist Daniel Rose voegt dat stukje rock toe wat de muziek nog iets lekkerder maakt.

Na de toegift, ‘Senorita’, lijkt het optreden afgelopen. Niets is echter minder waar. De band komt nog een keer terug op het podium om er meteen weer af te springen. Midden in de zaal worden zonder versterking ‘Anti-Capitalista’ en ‘Jungle Riot’ nog ten gehore gebracht. Het publiek zingt mee, en even zijn band en toeschouwers één. Na afloop trommelt de band nog even door voor een laatste spontaan feestje. Skip&Die predikt een ‘Love Jihad’ en wil met deze tour vooral liefde verspreiden. Vooral bij deze laatste toegift is te zien dat dit vanavond in het Paard van Troje prima is gelukt.