Het beste van 2016 volgens District25, JEANS en Pip Den Haag

Dé releases van het jaar

Tekst: Abel Vlaanderen ,

Op een gure decembermiddag hield 3voor12 Den Haag een kleine luistersessie aan de Boekhorststraat. Onder het genot van keiharde oliebollen vroegen we Dion Arink (assistent-manager Pip), Gino van Dam (JEANS) en Joris Hoefnagel (District25) naar hun favoriete releases van dit jaar. Perfecte muziek voor de awkward ontmoetingen met verre familieleden, die je iets proberen te vertellen of te vragen, terwijl je gedachten afdwalen naar een warme dag in juli.

Dion: “De Ambassade is een project van Dollkraut. Ik vind het te gek dat een plaat die zo wavy is, toch zo goed ontvangen werd. Op deze release is Wat Voel Je Nou ondergewaardeerd, want Geen Genade pakt alle shine.”  

Gino: “Deze hoorde ik een week voor hij uitkwam, toen Ruben ‘The Social Lover’ Verkuylen hem opzette bij Whoosah. Marimbaman duurt achttien minuten en bevat eigenlijk drie platen: eerste deel is ambient, dan komt er een balearic stuk en aan het eind wordt het allemaal wat ritmischer. Legowelt staat trouwens ook op deze plaat, maar Haron’s kant steelt de show. Echt een sicke plaat.”

Dion: “Wacht ik heb oliebollen van gister nog.” 

Joris: “Ik heb Kobosil helemaal aan het begin van dit jaar ontdekt en was erg onder de indruk van zijn donkere, onheilspellende geluid. Later bevestigde hij op The Crave dat hij ook op dj-gebied een topper is. Deze plaat vind ik een van de vetste uit zijn discografie. De EP heet ‘91’ en is uitgekomen op Ostgut Ton. Op Tweede Kerstdag hebben we met Steffi en Dexter weer twee mensen uit de Ostgut-stal uitgenodigd.” 

Dion: “Dit is ambient die alle kanten opgaat. Dromerig, maar met houseygeluiden. Al die tracks zacht als boter. Bovendien komt het vinyl met Jackson Pollock-achtige inserts, zo chill.”

Michael Turtle – Zoote Pointe [Music From Memory]. Niet op YouTube, maar wel hier te bekopen. Gino: “Je moet alles van Music From Memory kopen. Met de titel van dit nummer bedoelde Turtle waarschijnlijk ‘to the point’, want het duurt best lang voordat hij to the point komt. Maar dan maakt hij wel direct moddervette funk, die helaas maar dertig seconden duurt. Dus heb ik hier een edit van gemaakt.” 

Dion: “Heerlijk. Telkens word je even op je rug gekieteld.”

Dion: “In dezelfde soort geile strandvibe: dit is een edit van Maya – Lait De Coco. Ik heb dit de hele zomer lang geluisterd.” 

Joris: “Een van mijn vetste ontdekkingen van het jaar is zonder twijfel LA-4A, een alias van Ambivalent. Hieronder brengt hij hele smerige electro, acid, techno en ambient uit. Ik ben hem op het spoor gekomen door zijn album {Phonautograph}, waar Blitzlicht ook op staat. Het is echt een hele bijzondere plaat, die ik oneindig kan blijven luisteren. Elke track op het album is een parel, check it!”

Gino: “Je kent het sampletje denk ik wel.” 

Dion: “Van ieder schoolfeest. Het origineel zit eigenlijk heel goed in elkaar, maar kun je niet meer draaien omdat iedereen het kent van schoolfeesten.”

Gino: “Op deze plaat is Hasta Abajo trouwens ook heel goed.”

Dion: “Ik ben een best grote Italoliefhebber. Italo gaat altijd over liefde of huilen, en als het meisje hier gaat zingen zie je haar meteen voor je. Er zit ook zo’n mooie snik in dit nummer.” 

Tweede Kerstdag vier je traditiegetrouw in de Pip, met een allnighter van Tom Trago, of in het Paard, waar District25 Steffi en Dexter heeft uitgenodigd. Haagse helden JEANS, twice upon a time en Secunda staan daar trouwens ook.