CB16: Tiggs da Author

Heartbeat Hotel scheurt uit haar voegen tijdens de afsluiter

Schrijver: Eric Hoetjes | Fotograaf: Maarten Ederveen ,

Ondanks dat zijn naam anders doet vermoeden, is Tiggs da Author geen rapper. De Londense zanger maakt funky soul en heeft daarmee al meerdere grote festivals aangedaan. Het klinkt als een goede afsluiting voor Crossing Border, maar of dat het geval is moet nog blijken.

HET CONCERT

Tiggs da Author, Heartbeat Hotel, Crossing Border, 5 november 2016

DE ACT

Soulzanger Tiggs da Author stond deze zomer al op Lowlands en één van zijn nummers is opgenomen in de gamefranchise 'Fifa'. Dankzij dit indrukwekkende curriculum is er een hoop publiek op de act afgekomen. Nadat de band een intro heeft gespeeld komt Tiggs zelf het podium op en dan gaat het los.

HET NUMMER

Na het intro, dat heel erg op het intro van 'Radar Love' lijkt, komt het nummer 'Georgia'. Dit nummer zet gelijk de toon en de zanger racet het podium over. Ook de band lijkt er veel zin in te hebben en op het podium zijn louter lachende gezichten te bekennen. 

HET MOMENT

Midden in het nummer 'Mr. Jackson' spoort da Author het publiek aan een heuse sing-off te doen. De linkerkant van de zaal tegen de rechterkant. Met name voorin worden keeltjes schor geschreeuwd en als de zanger iedereen oproept te springen trilt de hele vloer van het Heartbeat Hotel.

OOK OPMERKELIJK

De zanger kondigt vanaf minuut één aan dat hij zijn verhaal wil vertellen. Tussen de nummers door volgen korte anekdotes en verhalen. Zo vertelt de zanger bijvoorbeeld dat hij er erg van houdt om te lachen en dat hij de hele zaal het liefst met hem mee ziet lachen. Wanneer Tiggs het publiek aanspoort de persoon naast zich een knuffel te geven gebeurt dit en masse.

HET PUBLIEK

De aanwezigen laten zich met liefde gebruiken voor de 'interactietrucjes' van de Zuid-Londense zanger. Mede hierdoor wordt het optreden een succes. Ook is de zaal afgeladen; werkelijk niemand lijkt de het optreden van Tiggs te willen missen.

HET OORDEEL

Tiggs da Author heeft zijn show van te voren helemaal uitgedacht, maar dat geeft niet. Iedereen geniet en ook de muziek wordt goed ontvangen. Nummers als 'Run', 'Mr. Jackson' en 'Fragile' (dat wel een beetje op 'Mercy' van Duffy lijkt) gaan er in als zoete koek. Tiggs da Author is een waardige afsluiter voor dit, toch al geslaagde, festival.

DE FOTO