CB16: Niko CB16: Niko

Niko belooft het publiek 'pertat' maar het krijgt chocolate cherry flavoured songs

, Schrijver: Eric Hoetjes | Fotograaf: Maarten Ederveen

CB16: Niko

Niko belooft het publiek 'pertat' maar het krijgt chocolate cherry flavoured songs

Schrijver: Eric Hoetjes | Fotograaf: Maarten Ederveen ,

Nik van den Berg is een oude bekende van de Haagse scene. Hij was een van de frontmannen van F en het meesterbrein achter Prinsenkind. En toen ging hij opeens naar Amerika en was alles afgelopen. Kort geleden kwam hij uit het niets terug met zijn act Niko en mocht hij gelijk op Crossing Border staan.

HET CONCERT

Niko, Zwarte Ruiter, Crossing Border, 5 november 2016

DE ACT

Behalve Nik spelen er bij Niko ook andere bekende Haagse gezichten. Zo spelen Bas Prins (voorheen Taymir) en Thomas van der Want (Soul Sister Dance Revolution) gitaar in de band en zit Richie Bleijenberg (Mik Adrian en voorheen F) achter de drums. De muziek die gespeeld wordt houdt het tussen loungy singer-songwriterpop en alternatieve rock. Ook is de manier waarop de band zich manifesteert op Facebook uiterst merkwaardig: aan elke post is geen touw vast te knopen en wordt er geëindigd met een onzinnig zinnetje als 'vernavend pertat'.

HET NUMMER

De band sluit af met het nummer 'You Know' en dit is tevens het meest indrukwekkende nummer van de set. Nik noemt het zelf een ballad maar het is meer dan dat. In het begin kabbelt het voort maar als het nummer een goede twee minuten op weg is wordt er een andere weg ingeslagen. Het nummer sluit af met een opbouw die resulteert in een geweldige apotheose.

HET MOMENT

De band bestaat net en heeft zodoende nog niet veel nummers te spelen. Daarom spelen ze een cover van de band Wilco; 'Jesus Etc.'. Dit is het enige nummer waar Nik's herkenbare stem misschien wat uit de toon valt maar het nummer zelf wordt zeker eer aan gedaan.

OOK OPMERKELIJK

Gitarist Bas Prins breekt tijdens het eerste nummer 'Chocolate Cherry Flavoured Songs' een snaar van zijn twaalfsnarige Danelectro gitaar. Hierna mag hij een gitaar lenen van zijn collegagitarist. Als de snaar vervangen is en de Danelectro weer om de nek van Prins hangt noemt Nik het een "Intertoysgitaartje", waarna hij lachend toevoegt: "Nee ik weet best dat het een classic is!".

HET PUBLIEK

Na The Hazzah is de Zwarte Ruiter niet meer toegankelijk voor het niet betalende publiek. Dit resulteert in een vrij lege Zwarte Ruiter. De aanwezigen zijn voornamelijk bekenden uit de Haagse scene. Zo staan alledrie de gebroeders Meiresonne aandachtig te luisteren. Naarmate de set vordert loopt de Ruiter langzaamaan vol en is er tegen de tijd van het laatste nummer toch aardig wat publiek.

HET OORDEEL

NIKO lijkt vooralsnog een leuke toevoeging aan de Haagse muziekscene. Er is nog veel werk aan de winkel maar nummers als 'You Know' en 'Chocolate Cherry Flavoured Songs' hebben een hoop potentie. Nu maar hopen dat Nik niet weer abrupt de stekker eruit trekt en wederom naar Amerika vertrekt.

DE FOTO

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag