CB16: Minor Victories

Minor Victories is niet meer dan de som der delen

Schrijver: Marco Vlot | Fotograaf: Jan Rijk ,

Minor Victories zou een ‘supergroup’ genoemd kunnen worden, aangezien de band bestaat uit leden van gerenommeerde bands als Editors, Mogwai en Slowdive. Zelf prefereren ze de term ‘band’. Het album werd door de leden afzonderlijk opgenomen, waarbij het contact vooral via Skype en WeTransfer liep. Of het live als een eenheid klinkt, horen we vanavond in The Raven.

HET CONCERT

Minor Victories, The Raven, Crossing Border, zaterdag 5 november 2016

DE ACT

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: zangeres Rachel Goswell zingt niet altijd even zuiver. Daarbuiten horen we alle elementen die je zou verwachten van de leden van deze collaboratie: veel galm, synths en een pompende bas. Op het podium kan er geen lachje af, maar dat hoort er natuurlijk ook bij.

HET NUMMER

Halverwege het optreden wordt ‘Folk Arp’ gespeeld. Dit nummer wijkt af van de rest van de set met de minimalistische, sfeervolle instrumentatie en de dromerige zang. Een prettig rustmoment, totdat de pompende bas, de galmende gitaar en de drums weer in volle glorie worden ingezet. Maar zelfs dan: een mooi nummer.

HET MOMENT

Afgezien van een timide ‘thank you’ op zijn tijd en het kort voorstellen van de band is er weinig interactie met het publiek. Dit past natuurlijk bij de stoïcijnse houding die past bij de muziek en die de band zo enthousiast omarmt.

HET PUBLIEK

Er is voldoende ruimte in de grote zaal van het Paard om te bewegen. Een aantal mensen doet dat ook. Desondanks is het applaus tussen de nummers door enthousiast.

HET OORDEEL

Ondanks dat de band tijdens de opnames van de plaat nooit bij elkaar was, heeft Minor Victories een prima plaat afgeleverd.  Helaas valt zangeres Rachel Goswell live enigszins door de mand. Wat rest is een optreden van een prima band die echter niet uitstijgt boven de bands waar de leden vandaan komen. Dat Minor Victories zichzelf geen supergroep wenst te noemen getuigt dan ook van een gezond portie zelfinzicht.

DE FOTO