CB16: Kongos

De olijkste broertjes sinds Oasis

Schrijver: Eric Hoetjes | Fotograaf: Maarten Ederveen ,

De Zuid-Afrikaanse band Kongos is een band gevormd door de vier zoons van singer-songwriter John Kongos. In hun ontzettend drukke tourschema hebben ze ruimte gevonden om Crossing Border aan te doen, en de zaal van het Koorenhuis stond helemaal vol.

HET CONCERT

Kongos, Koorenhuis, Crossing Border, 5 november 2016

DE ACT

Het eerste dat opvalt aan de band is de accordeon. Los van standaard instrumenten als drums, toetsen, bas en gitaar is dit instrument prominent aanwezig in de nummers. De broers maken alternatieve rock die in zekere zin doet denken aan de muziek van The Black Keys en Queens Of The Stone Age, maar dan met een vleugje rap er doorheen verwoven. 

HET NUMMER

Wanneer een van de broers het nummer 'I Don't Mind', afkomstig van het laatste album 'Egomaniac', aankondigd, klinkt er aanvankelijk niet heel veel gejuich uit de zaal. Als het nummer vervolgens begint, gaan toch de voetjes van de vloer. De vocalen variëren van zang naar rap en het Koorenhuis lijkt steeds meer een zweterige club te worden, en dat is toevallig net waar het nummer over gaat.

HET MOMENT

De band gooit er op een gegeven moment een cover van de Beatles' 'Get Back' uit. Na het tweede couplet loopt er uit het niets een rapper het podium op die met een freestyle komt. Dit blijkt de tourmanager te zijn die hierna niet meer in beeld komt. Dit is desalniettemin een goede toevoeging aan het optreden en vanaf dit moment is iedereen in de zaal overtuigd.

OOK OPMERKELIJK

De band maakt goed gebruik van hun talkbox. Voornamelijk wanneer de toetsenist, waarschijnlijk de minste zanger van de vier, de vocalen op zich neemt wordt de zang overstemd door het effect. 

HET PUBLIEK

De hele zaal staat vol en na twee nummers is iedereen om. Er wordt gejuicht, gedanst en meegezongen. Veel ruimte om te dansen is er echter niet, zo vol staat het Koorenhuis. De band zou in het vervolg beter in een grotere zaal kunnen spelen gezien de drukte.

HET OORDEEL

Kongos werd al eerder getipt door 'Rolling Stone' magazine en dat is niet voor niets. De broers zijn erg muzikaal en genieten van elk moment dat ze op het podium staan. Soms is de muziek moeilijk in een hokje te plaatsen. Misschien dat de band nog iets meer een duidelijke richting op kan gaan, maar aan de andere kant zijn ze nu wel origineel.

DE FOTO