CB16: John Moreland

Simpele doch bloedmooie songs echoën door de Lutherse Kerk

Schrijver: Frank de Jong | Fotograaf: Nienke Verhoef ,

De Amerikaanse countryzanger John Moreland maakt kernachtige songs met drie akkoorden. De muziek en de zang heb je vast eerder gehoord, maar dat maakt zijn muziek alleen maar krachtiger. Het is te horen dat het recht uit zijn hart komt. Tel daar een dynamische uitvoering bij op en je krijgt een schoolvoorbeeld van hoe je een kerk stil krijgt.

HET CONCERT

John Moreland, Lutherse Kerk, Crossing Border, zaterdag 5 november 2016

DE ACT

Een stoel, John Moreland en zijn gitaar. Meer heeft hij niet nodig om het publiek te ontroeren. In zijn nummers laat hij bewust stiltes vallen om de aandacht naar bepaalde delen van de tekst te trekken. De afwisseling zit hem vooral in de uitvoering, want John zal niet zo snel over het podium dwalen. Het is dus ook niet verrassend dat hij solo speelt: extra muzikanten zouden alleen maar afleiden van de muziek.

HET NUMMER

Eigenlijk komen alle songs goed uit de verf. Eén in het bijzonder, de oprechte song ‘You Don’t Care for Me Enough to Cry’ had net dat beetje extra. De mooie rode sfeerverlichting maakt het af. Het nummer zou eigenlijk ‘Heart’s Too Heavy’ moeten zijn, maar die speelde John vanavond niet. 

HET MOMENT

John krijgt een staande ovatie na afloop. "Een betere locatie had ik me niet kunnen voorstellen aan het einde van deze Europese tour." Dan staat hij op en loopt hij door het publiek richting de backstage.

OOK OPMERKELIJK

Voor het optreden bracht John twee houten kisten mee en een plant (inclusief potgrond). Is dat een eigenaardigheidje op zijn rider of heeft de Amerikaan last van heimwee?

HET PUBLIEK

Je kunt de bierflesjes horen vallen, zo stil is het. De Crossing Border-gangers luisteren meer dan aandachtig. Een enkele festivalganger vooraan gaat helemaal op in de muziek en wordt bij elke zin enthousiaster. 

HET OORDEEL

Het optreden is erg plichtsgetrouw. Het klinkt nagenoeg hetzelfde als op de plaat. Toch brengt de locatie extra ambiance met zich mee. Voornamelijk de galm brengt het beste uit de akoestische songs naar voren. Er zit lekker veel vaart in en de songs volgen elkaar in een goed tempo op. Niet bijzonder verrassend, want we wisten vooraf al dat dit prachtig zou worden. Gewoon een ijzersterk optreden. Er is in ieder geval geen speld tussen de uitvoering te krijgen.

DE FOTO