CB16: Eleanor Friedberger

Vurige Eleanor Friedberger warmt Heartbreak Hotel op met aanstekelijke indiepopsongs

Schrijver: Rachel Kabelaar | Fotograaf: Stephan Kaffa ,

Zoals de Amerikaanse zelf ook aangeeft: ze is een ‘woman of words’. De betekenisvolle songteksten in combinatie met vrolijke tunes creëren een zorgeloos sfeertje in het Paard van Troje.

HET CONCERT

Eleanor Friedberger, Heartbreak Hotel, Crossing Border, zaterdag 5 november 2016

DE ACT

De veertigjarige Amerikaanse singer-songwriter is oorspronkelijk bekend van het indierockduo The Fiery Furnaces, wat Eleanor vormde met haar broer Matthew Friedberger. Beiden gingen ze solo verder, maar gelukkig is deze babe in haar eentje fiery genoeg om de temperaturen in de zaal hoger op te laten lopen.

HET NUMMER

Niet alleen is het nummer ‘Word’ heel toepasselijk omdat Crossing Borders volgens de brunette het ‘festival of words’ is, ook gaat het over een gebroken relatie. En laat het Amerikaanse trio nu net in het Heartbreak Hotel spelen. Pluspunt: ook al is het een liedje over een 'failed romance', toch is niet klein en zielig, maar juist krachtig.

HET MOMENT

Vlak voordat Eleanor het nummer ‘Evergreen’ inzet, herinnert ze het publiek er even aan dat ze dit normaal met haar broer speelde. Alleen brengt ze het er minstens zo goed vanaf, helemaal als je de uitbundige reactie van het publiek moet geloven.

OOK OPMERKELIJK

Het lijkt net alsof de bandleden de banner van Crossing Border als uitgangspunt voor hun dresscode hebben genomen: aan vrolijke, kleurrijke en grafische prints ontbreekt het niet op de stage. Alleen de drummer lijkt de memo niet te hebben gekregen.

HET PUBLIEK

Dat de Amerikaanse een aanhang heeft gegenereerd tijdens haar solocarrière moge duidelijk zijn. Door de upbeat nummers van de ingetogen Eleanor en haar mannen is het voor het publiek niet makkelijk om stil te staan. Hier en daar gaan zelfs behoorlijk de voetjes van de vloer.

HET OORDEEL

Eleanor heeft haar broer zeker niet nodig om een steengoede performance neer te zetten. Met haar gitaar en twee mannen aan haar zijde weet de brunette zonder problemen het Heartbreak Hotel te genezen van liefdesverdriet en in een opperbeste stemming te brengen.

DE FOTO