CB16: Jam de la Creme Sessions 'Collectif Electronique' CB16: Jam de la Creme Sessions 'Collectif Electronique'

"Ik speel nog steeds met teletubbies"

, Schrijver: Frank de Jong | Fotograaf: Maarten Ederveen

CB16: Jam de la Creme Sessions 'Collectif Electronique'

"Ik speel nog steeds met teletubbies"

Schrijver: Frank de Jong | Fotograaf: Maarten Ederveen ,

Jam de la Crème zou het eigenlijk voor gezien houden, maar in het kader van "nog eentje dan" is er besloten om volledig elektronisch te gaan jammen onder de noemer 'Collectif Electronique'. Op het podium drie producers (Jaap Wiewel, Chris van Rootselaar en Robin Veldman) en twee mc’s (Guus van der Steen en ReaZun).

HET CONCERT

Jam de La Creme Sessions: Collectif Electronique, Crossing Border, vrijdag 4 november

DE ACT

De Zoetermeerse producers  worden door Camiel Meiresonne liefkozend als ‘sweetlake boys’ geïntroduceerd. Samen met de ene helft van Kern Koppen (Guus van der Steen) en de Franstalige MC van Kyteman Orchestra zullen ze een eenmalig optreden geven. Van een act is nu nog geen sprake, echter als we de vijf heren zo bezig zien gaan dan kan dit best een vervolg krijgen. ReaZun onderstreept achteraf dat hij het een eer vond om ‘live tracks’ te maken met de mensen op het podium. Zou dat een hint zijn? 

HET NUMMER

Van een nummer is geen sprake. Alhoewel, het hele concert was samen te vatten als 'It All Stays The Samen'. Een zin waar zowel ReaZun als Guus constant op terug komen. Guus legt achteraf uit: 'het feit dat het (Jam de la Crème .red) constant vernieuwd maakt het steeds hetzelfde.'

HET MOMENT

Eigenlijk begint de sessie wat futloos. De vreemde duistere beats komen wat eigenaardig over en ReaZun en Guus moeten echt even opwarmen. Daar komt bij dat de rappers niet goed verstaanbaar zijn. Wanneer Guus de tekst "het blijft allemaal hetzelfde" herhaalt gaat de jamsessie een hele andere kant op. In een sneltreinvaart komen er spontaan bars, refreintjes en toffe woordspelingen voorbij. Begeleid door een constant veranderende breakbeat. 

OOK OPMERKELIJK

De jamsessie heeft ook een spontaan comic relief stukje. Guus beveelt het publiek om te 'dabben', maar blijkt dat zelf niet te kunnen. Dit resulteert in een hilarisch moment waar een bezoeker Guus laat zien hoe een 'dab' uitgevoerd moet worden.

HET PUBLIEK

Langzaam druppelt het Koorenhuis vol. Het is natuurlijk pas de eerste act. Tijdens het optreden worden er meerdere pogingen gedaan om het publiek in beweging te krijgen. Dat heeft helaas alleen effect op één bezoeker die moeiteloos dabt en gekke dansjes opvoert.

HET OORDEEL

De mc's gaan van halve zinnen naar hele pagina's. Als de mannen eenmaal op dreef zijn is het genieten. Rare opmerkingen als 'ik speel nog steeds met teletubbies' gaan gepaard met concrete en rake opmerkingen over de hedendaagse streefcultuur. 15% is wat de maatschappij van je verwacht, maar zij geven 100% van hun creativiteit.

DE FOTO

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag