Crossing Border 2016: Loyle Carner Crossing Border 2016: Loyle Carner

“Staar nooit naar een lege bladzijde, aan een lege bladzijde heb je niets"

, Tekst: Frank de Jong

Crossing Border 2016: Loyle Carner

“Staar nooit naar een lege bladzijde, aan een lege bladzijde heb je niets"

Tekst: Frank de Jong ,

Loyle Carner heeft een grote liefde voor hiphop, acteren en koken, stond op het podium met MF DOOM en heeft ADHD. In aanloop naar zijn optreden op Crossing border spraken we met de rapper. We bellen hem als hij net backstage is aangekomen bij het eerste optreden van zijn nieuwe tour. Tegen verwachting in klinkt Loyle op zijn gemak wanneer we met hem spreken over de telefoon. Voor veel artiesten is dit een spannende fase, maar door zijn nuchtere – niet al te spraakzame – toon aan de telefoon lijkt het alsof de jonge rapper (21) alles onder controle heeft.

“Ik was geobsedeerd door hiphop, maar cooking has been a slow burner if you know what I mean.” Carner komt uit Zuid-Londen en heeft vier passies: koken, voetbal, acteren en natuurlijk hiphop. De Londenaar heeft een eigen kookschool voor jongeren met ADHD. Toch zou de rapper graag meer willen leren over koken. Echt bestuderen. Zoals de rapper dat deed met acteren. En net als hij hiphop heeft bestudeerd, hij zocht dagelijks naar nieuwe tracks, schreef artikelen en keek naar documentaires.

Wanneer we hem vragen waarom deze reeks optredens de ‘Cantona tour’ is gaan heten laat Carner weten dat het een doordachte keuze is geweest. Het is niet alleen de naam van profvoetballer Eric Cantona, het is ook de naam van een oude track van hem en dat sluit aan op de tour zelf. “Het gaat een ‘throwback’ tour worden, ik ga voornamelijk oude tracks doen. Zodat ik nog één keer oude tracks kan doen voordat mijn album uitkomt.” Loyle Carner zal samen met zijn beste maat DJ Rebel Kleff op het podium staan. Dit geldt uiteraard ook voor het optreden op Crossing Border. Geen voorproefje op de nieuwe plaat, maar een selectie van tracks die we na deze tour waarschijnlijk niet meer gaan horen.

Een album? Daar willen we meer over weten. Het enige dat Loyle hierover kan vrijgeven is: “Ik ben bijna klaar met het afmaken van mijn album, ik ga proberen om het volgend jaar uit te brengen.” Maar dat is niet het enige. Loyle had in 2008 een kleine rol in ‘10,000 BC’ en alle clips worden door de rapper zelf geregisseerd (en geacteerd). Maar als we met hem vragen of er acteerplannen zijn geeft de rapper aan graag in een Shakespeare stuk te willen spelen. Maar het rappen en acteren combineren? Nee. “Ik hou het graag gescheiden.”

Loyle Carner is dit jaar getipt door de BBC voor Sound of 2016. Hoe denkt de Londenaar daar zelf over? “Eigenlijk probeer ik er niet zoveel over na te denken. Natuurlijk ben ik erg dankbaar voor de erkenning, maar het moet niet in de weg gaan zitten van het creatieve proces. Hiervoor was ik natuurlijk ook gewoon Loyle Carner, ik wil niet dat het mijn volgende zet gaat bepalen.”

Op de vraag waar de inspiratie voor de tracks vandaan komt antwoord Loyle: “Van alles”. Over het ontstaan van de songs is er een vergelijkbare opmerking. “Sommige tracks zijn in een flits geschreven en andere kosten twintig weken tijd.” Toch begint het schrijfproces bij elke track op dezelfde manier, in alle gevallen schrijft hij de eerste vier zinnen op. Die gewoonte heeft de rapper aan zijn moeder te danken, die zei altijd: “Staar nooit naar een lege bladzijde, aan een lege bladzijde heb je niets.”

Zijn liefde voor hiphop (en koken) komt volgens hem door ADHD. ADHD wordt door de meeste gezien als een aandoening of beperking. Loyle ziet dat heel anders: “Het geeft me energie. Als kind dacht ik er niet echt over na, nu ik eraan terugdenk denk ik dat het dé reden is dat ik zoveel van hiphop en koken hou.” De term grime wordt veel gebruikt om zijn muziek te omschrijven. Toch heeft de muziek net zoveel invloeden uit andere hiphop genres. De rapper ziet zichzelf eerder als iemand die persoonlijke verhalen schrijft. Denk Elvis Costello en Bob Dylan, maar dat zegt niet dat we hem als een singer-songwriter moeten labelen. “Ik blijf een rapper.”

Loyle Carner heeft al voor een aantal grote artiesten geopend zoals Nas en Joey Bada$$. Maar zijn merkwaardigste optreden is die met MF DOOM met Rejjie Snow. MF DOOM treedt namelijk weinig op en als dat wel gebeurt staat er vaak een dubbelganger op het podium. Op de vraag of de rapper MF DOOM in levende lijve heeft gezien is het antwoord erg kort. “No”. Na de soundcheck wilde Loyle en Rejjie de mysterieuze rapper ontmoeten. Eenmaal aangekomen bij de kleedkamer bleek de gemaskerde rapper verdwenen. Typisch.

Als rapper speel je veel met woorden, dus we moesten hem wel vragen wie zijn literaire helden zijn. Loyle geeft toe veel boeken te lezen, toch moet hij even nadenken. Eerder werd Shakespeare genoemd, maar dichter Langston Hughes en de Britse rapper Jehst liggen ook dicht bij zijn hart. “So mmige zeggen dat Hughes voor meisjes is, maar dat vind ik niet.” Het duurt nog even, maar de rapper kijkt uit naar het optreden op Crossing Border. “It should be fit then.”

Loyle Carner speelt op Crossing Border op zaterdag 5 november om 20.00 uur in het Koorenhuis.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Den Haag