Annie's Wijsje: brave muzikale ontdekkingstocht door randje Schilderswijk

Veel Friends of the Family, weinig multiculti

Tekst: Marco Vlot | Foto's: Wouter Vellekoop ,

Er zijn misschien nog mensen in Den Haag die niet weten wat een Wijsje is. Voor die mensen: een Wijsje is een wandeling door een bepaalde wijk, plaats of locatie waarbij er op onverwachte plekken (vooral) muzikale acts een kort optreden geven. Het is alweer een tijdje geleden dat er een Wijsje in Den Haag was. Gelukkig was daar Annemarie Jansen die het op zich nam om er één te organiseren. Met haar Wijsje wil ze graag laten zien dat de slechte naam van de Schilderswijk niet terecht is en dat er een hoop te ontdekken valt tussen alle verschillende culturen die de wijk bevolken.

Nadat de teams op kleur zijn ingedeeld in het Paardcafé kan de wandeling beginnen. Gedurende de avond zal blijken dat Annemarie een divers programma heeft samengesteld met een opvallend hoog percentage aan acts die op één of andere manier gelieerd zijn aan de Friends of the Family. Zo speelt drummer Tijs Kulker met zijn band Medicine Jet een zonnige set in een Chinees restaurant in Chinatown. In de Barthkapel aan de Prinsegracht staat Spreekuur, die ook met twee Friends of the Family hun eerste optreden doen. De gedichten met een breed arsenaal aan ambient geluiden passen goed op deze locatie. In het Pakhuis aan de Looijerstraat, waar nu een fotostudio is gevestigd, geeft Savasana - met onder andere Cockney van Cockney’s World of Elastic Snakes - hun eerste optreden. Savasana wordt omschreven als beats met visuals, en is bovenal meditatief te noemen. De hypnotiserende beelden en de wierook helpen hier aan mee. 

Dan is het toch tijd om echt de Schilderswijk in te gaan. Bij een kinderboerderij staat Ira van Namasté Café klaar om een korte inleiding in het handlezen te geven. Een onverwachte activiteit waarbij iedereen ingespannen naar zijn handen tuurt. Voor team roze is de laatste stop Bastion Le Roi. Vroeger was dit een weeshuis, en nu een complex met mooie appartementen. Hier spelen in de hal Amer Shanati en Karim Darwish van de band Samar. De arabische muziek is energiek en vrolijk, waarbij vooral het virtuoze spel op de Oud van Amer in het oog springt. 

Ondanks dat er tijdens dit Wijsje weer een hoop leuke acts te zien zijn, is het toch een erg 'witte' bedoening. Bij een multiculturele tocht door de Schilderswijk zou het voor de meeste bezoekers spannend en nieuw zijn om een Turks theehuis binnen te stappen voor wat authentieke Turkse muziek. Of misschien een optreden in een moskee. Of in de huiskamer van een Afrikaans gezin. En natuurlijk is de Schilderswijk een stuk groter dan het randje aan het centrum waar de wandeling nu doorheen leidde. Desondanks is de sfeer goed en zullen vele voorbijgangers zich afgevraagd hebben waarom er groepen mensen een gekleurde vlag volgend door de stad liepen. Na de wandeling gaat het feest in het Paardcafé nog even door met Cockney’s World of Elastic Snakes (met op de gitaar, je raadt het al Gijs van Friends of the Family) en kunnen we weer uitkijken naar het volgende Wijsje.